Dolar $
33.89
%0.39 0.13
Euro €
37.66
%0.63 0.23
Sterlin £
44.12
%0.52 0.22
Çeyrek Altın
4527.07
%1.42 62.74
SON DAKİKA
İŞ DÜNYASI Salı 20 Ağustos 2024 14:22

İNŞAAT VE TEKSTİLDE KONKORDATO KABUSU...

İnşaat ve tekstil sektörü zorda. Pierre Cardin, LC Waikiki ve ZARA gibi markaların tedarikçisi konkordato ilan etti. İnşaat devinden şok karar

İnşaat ve tekstilde konkordato kabusu...

Pierre Cardin, LC Waikiki ve ZARA gibi markaların tedarikçisi olan Fİ Triko Sanayi Ticaret Limited Şirketi konkordato ilan etti. inşaat sektörünün önde gelen isimlerinden Yenigün İnşaat’ın konkordatoda verdi.

Dev firmalardan peş peşe konkordato... İnşaat ve tekstil sektörü zorda. Pierre Cardin, LC Waikiki ve ZARA gibi markaların tedarikçisi konkordato ilan etti. İnşaat devinden şok karar

Enflasyondaki artış ve ekonomide yaşanan dalgalanmalar nedeniyle birçok firma iflasın eşiğine sürükleniyor. Yılın ilk yarısında kapanan şirket sayısı geçen yıla göre yüzde 25.8 artarken, konkordato talebinde bulunan firmaların sayısı ise yüzde 50-55 oranında arttı. İnşaat sektörü, bu durumdan en çok etkilenen alanlardan biri olarak öne çıktı.

Karar'da yer alan habere göre; Türkiye'de önde gelen tekstil firmaları arasında yer alan Fİ Triko Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Bakırköy 3. Asliye Ticaret mahkemesine konkordato başvurusunda bulundu.20 yıllık tecrübeye sahip olan şirkete 14 Ağustos 2024 tarihinden itibaren 3 aylık geçici mühlet kararı verildi.

20 YILLIK TECRÜBENİN FİŞİ ÇEKİLİYOR

2018 yılında faaliyete geçer ve 1500 metrekarelik alanda üretim yapan Fİ Triko, günde ortalama 2500 adet aylık ise 70.000 adet üretim kapasitesi ile dünya markalarına hizmet sağlıyordu. İstanbul'dan ihracat yaparak sektörde kendini sağlam bir yer edinen şirket SEDEX, ICS, Pierre Cardin, LC Waikiki, ZARA uluslararası markalarla da çalışmasını sürdürüyordu.

KRİZ DERİNLEŞİYOR

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; inşaat sektörünün önde gelen isimlerinden Yenigün İnşaat’ın konkordato haberi, diğer firmalar üzerinde de büyük bir baskı oluşturdu. Türkiye Müteahhitler Birliği’nde de başkan olarak görev yapan Mithat Yenigün, bir süredir yaşadığı mali sıkıntıları aşamayarak konkordato talebinde bulundu.

EN RİSKLİ SEKTÖR İNŞAAT

Konkordatotakip.com’un verilerine göre 2023 yılında toplam 1516 konkordato talebi olurken 2024’ün ilk yedi ayında bu rakam 1554 oldu. Mahkemelerin yılın ilk yarısında iflas kararı verdiği dosya sayısı ise 55. En riskli sektörler listesinde ise ilk sırayı 398 firma ile inşaat sektörü aldı. Sektörde geçen yılın tamamında 143 konkordato talebi varken bu yılın ilk 7 ayında bu sayı 97’ye ulaştı bile. Sektör temsilcileri, devletten ödeme alamama sorununa dikkat çekiyor.

'KREDİYE ULAŞMA İMKANI ZORLAŞTI'

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektöründe son bir yıldır malzeme fiyatlarının artmasından dolayı ekonomik dalgalanma yaşandığına dikkat çekti. Tellioğlu, “Alınan işlerle ilgili en az iki kat fiyat farkı ortaya çıkıyor. Krediye ulaşma imkânları çok zorlaştı. Krediye ulaşsanız bile faiz oranları çok yüksek. Umarız bu durum daha fazla bir sarmala girmez. Müteahhidi iflasa sürüklemekten çok koşulsuz tasfiye hakkı (işi bırakma) tanımalı. Çünkü işi kendi başına bıraksa teminat mektubu yanıyor veya ceza alıyor” dedi.

Anadolu Yakası İnşaatçıları Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Erkutoğlu da “Hükümetin yanlış politikası yüzünden şirketler batıyor. Zaten Yenigün İnşaat devlete iş yapıyordu. Devlet müteahhitlere ödemeyi tam yapamıyor” dedi.

Türkiye’nin en büyük mermercisi Temmer Mermer’in de yakın zamanda konkordatoya gittiğini anımsatan Erkutoğlu kredi ve mevduatların yüksek olmasından yakınarak şunları söyledi:

“Bugün kentsel dönüşümde de birçok firma sıkıntıda. Mevduat faizlerinin artmasından dolayı satışlar durdu. Ayrıca piyasada para yok. Devlet imkânlarını etrafındakine değil herkese kullansa bu sıkıntıları yaşamamış oluruz.”

Mega Polietilen Köpük Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi

Hipokrat Tıbbi Malzemeler İmalat Ve Pazarlama Anonim Şirketi

Ares Ecza Deposu Ticaret Limited Şirketi

İsmail Şanlı

Yücel Yalçın

Turgut Dündar

Tuğ Demir Çelik İnşaat ve Malzemeleri Teknoloji Ticaret Anonim Şirketi

Cordatex Tekstil Dış Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi

Seyit Şahin

Assam Turizm Seyahat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi

Çorum Şahin Lider Anatolia Taşımacılık İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi

Gökhan Rakalar

HİT Gayrimenkul Mimarlık Mühendislik İnşaat Taahhüt Turizm Tarım Hayvancılık Sanayi Ticaret Limited Şirketi

Erhan Aksay

İrfan Ezer

Pelin Palet Orman Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

Mars Çelik Servis Merkezi Sanayi Ticaret Limited Şirketi

Tayfun Dikmen

Uğur Yılmaz