DEPREMİN MALİYETİ 50 MİLYAR DOLAR
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "10 ilimizi etkileyen ve Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin Türkiye Cumhuriyeti ekonomisine maliyeti 35 ile 50 milyar dolardır ve 110 milyar dolar ticaret açığının olduğu bir dönemde ekonomiyi göçertecektir" dedi.

Çağlar ÇAĞATAY
AFAD verilerine göre; Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde dün saat 4.17'de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep'te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi. Deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma yol açtı. Yetkililer, depremlerin 13,3 milyon insanın yaşadığı, yani ülke nüfusunun yaklaşık altıda biri olan 10 şehri etkilediğini söyledi. Depremin ardından bölgede ekipler yoğun çalışmalarını sürdürürken, henüz göçük altında kurtarılmayı bekleyenler olduğu açıklandı. Uzmanlar, depremin yaralarının sarılmasının ayları bulabileceğini beklediklerini söylerken, hiç kuşkusuz ekonomiye de büyük bir yansıması olacak.
“Büyüme rakamlarını geriletir”
Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremin maliyetinin Türkiye’ye 50 milyar dolar olduğunu ve 110 milyar ticaret açığının olduğu bir dönemde ekonomiyi göçerteceğini kaydetti. Deprem uzmanı Prof. Dr. Ercan, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Depremin Türkiye Cumhuriyetine maliyeti 35 ile 50 milyar dolardır. Türkiye’nin iç dış ticaret açığı 110 milyar iken bu deprem tam göçerticidir. Bir kişinin depremden ölmesinin maliyeti 1 milyon 250 bin dolardır. Ne yazık ki, Türkiye’nin kalkınmasını 1 ile 2 puan geriletecektir.” ifadesini kullandı.
Ekonomiye ek maliyet getirecek
17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen Marmara depreminin ülke ekonomine zararının 15-20 milyar dolar olduğu bazı ekonomistler tarafından açıklanmıştı. 1999 Depremi sonrasında ise Türkiye Cumhuriyeti ekonomisi 2001 yılında büyük bir kriz yaşamıştı. Gölcük’teki 1999 depremi ekonomide büyük bir yıkım meydana gelirken, deprem vergileri, ÖTV, yurtdışı çıkış harcı gibi ek önlemler alınmak durumunda kalınmıştı. Uzmanlar, depremin neden olduğu ekonomik hasar değişkenlik göstermekle birlikte öncelikle yıkılan konutların, okulların, fabrikaların, yolların, barajların ve köprülerin yeniden inşası ekonomiye ek bir maliyet yükleneceğini belirtiyor. Ercan twitter hesabı üzerinden yaptığı diğer açıklamada ise; “Önemli olan göçük altından kurtarmak değil, göçmeyecek yapıları dikmektir. Bu da güçlü ekonomi, bilime inancı gerektirir. Deprem fonunda biriktirilen parayla duble yol değil de yoksullara güçlü yapılsaydı ölümler daha az olurdu.”
“İki deprem 550 atom bombasına eşit”
Öte yandan Türkiye’yi sarsan deprem felaketi üzerinden iki gün geçti. Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6’lık depremlerin ardından bölgedeki artçı depremler ise devam ediyor. Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Twitter hesabından artçı depremler ile ilgili açıklamada bulundu. Ercan, “M7,7"lik deprem Doğu Anadolu Kırığı, irkitilmiş M7,6'lık deprem Süngü Kırığı üzerinde gerçekleşti. İkisinden boşalan gerginlik 550 atom bombasına eşittir.” dedi. Ercan şu açıklamayı yaptı: “330 kilometre boyunca yerin kükreyişi bitmedi. Yoğun sarsıntılar gittikçe küçülerek 3-4 ay sürecek. 3-4 yılda dinginliğe anca erişecek. Olağanüstü bir kıran. Kalanların ne yazık ki yaklaşık yüzde 5'i canlı, kurtarılmayı bekliyor, kapkara umutla.”