SON DAKİKA
Madencilik Perşembe 05 Eylül 2024 02:56

DEMİR SEKTÖRÜNDE İHRACAT 8 MİLYAR DOLARI AŞTI

Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün ağustos ayı ihracat rakamları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 artışla 1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk sekiz ayını kapsayan Ocak-Ağustos dönemi ihracat verilerine bakıldığında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6'lık bir düşüşle 8,4 milyar dolar olarak kaydedildi. Ağustos ayı rakamlarını değerlendiren İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, sektör bazında teşvik sistemlerinin oluşturulmasının gerekliliğine vurgu yaparak, ekonomi yönetimi tarafından sağlanacak teşvik ve desteklerle ihracat hedeflerine ulaşılabileceğini belirtti.

Demir sektöründe ihracat 8 milyar doları aştı

Sanayi sektörü; üretim, ihracat, istihdamla Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmaya devam ediyor. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), Ocak-Ağustos dönemi ihracat rakamlarını açıkladı.  Ağustos ayında Türkiye’nin ihracatı 2023'ün aynı ayına göre yüzde 2,4 artış ile 22,1 milyar dolara ulaşarak en yüksek ağustos ihracatı olarak kayıtlara geçti. Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün ağustos ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 artışla 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek Türkiye genel ihracatından yüzde  4,9 oranında pay elde eti. Sektörün Ocak-Ağustos dönemi ihracatı ise geçtiğimiz yılın aynı aylarına göre yüzde 3,6 düşüşle 8,4 milyar dolar oldu.

ALT SEKTÖR İHRACATINDA ALÜMİNYUM İLK SIRADA

2024 Ağustos ayında sektörün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında 135,2 milyon dolar ile Almanya ilk sırada yer alırken, 61,4 milyon dolar ile İtalya ikinci sırada; 50,5 milyon dolar ihracat ile İngiltere üçüncü sırada yer aldı. Demir ve Demir Dışı Metaller alt sektör ihracatında ise Alüminyum ürün grubu 442,9 milyon dolar ile değer bazında ilk sırada yer aldı. Alüminyum sektörünü 221,1 milyon dolar ile Metallerden Eşyalar, 206,9 milyon dolar ile Demir Çelik Mamülleri, 177,5 milyon dolar ile Bakır sektörü ürün grupları takip etti.

"REKABET GÜCÜNÜ ARTIRMAK İÇİN STRATEJİK PLANLAMA GEREKLİ”

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, sektörün karşı karşıya olduğu zorlukları ve ihracat hedeflerini değerlendirdi. Tecdelioğlu, "Eskiden Uzak Doğu ülkeleriyle rekabet ediyorduk, şimdi ise Avrupa ile baş etmek zorundayız. Örneğin, İtalya bizden daha ucuza mal satabiliyor ve bu durum bizim rekabet gücümüzü ciddi şekilde etkiliyor." dedi.

Tecdelioğlu, Türkiye'nin işçilik maliyetleri, genel giderler ve yüksek faiz oranları gibi sorunlar nedeniyle uluslararası arenada rekabet gücünü yitirdiğine dikkat çekti. Tecdelioğlu, "Firmalarımızın yüzde 70’i dış kaynak ve kredi kullanıyor. Bu kredilerin faiz oranları yüzde 50’nin üzerinde ve bu şartlarda finansmanı sağlamak çok zor." diye ekledi.

"DÜNYA PAZARINDAN DAHA FAZLA PAY ALMALIYIZ”

Tecdelioğlu, dünya genelinde Uzak Doğu'ya karşı olumsuz bir rüzgarın estiği dönemde Türkiye'nin yakaladığı fırsatları sürdürmesi gerektiğini vurguladı: "Pandemi sonrası yakaladığımız fırsatlar ve talep artışları sayesinde çok ciddi yatırımlar yaptık. Ancak şu anda fabrikalarımızın yüzde 50 kapasiteyle çalışması, bu yatırımların geri dönüşünü zorlaştırıyor. Sektörün ihtiyacı olan teşvik ve desteklerin, sektörlere özgü olarak yeniden düzenlenmesi gerekiyor." dedi.

Tecdelioğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın önerisine de atıfta bulunarak, "Devlet Planlama Teşkilatı'nın yeniden kurulması ve sektörlerin ihtiyaçlarına özel çözümler üretilmesi önemli. Lojistik, bankacılık ve sigorta alanlarında da teşvik ve desteklerle dünya ile rekabeti artıracak politikalar geliştirilmelidir." dedi.

"SEKTÖREL TEŞVİK SİSTEMİ ŞART”

İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, sektör bazında teşvik sistemlerinin oluşturulmasının gerekliliğine vurgu yaparak, "Yüksek işçilik maliyetleri ve genel giderler, uluslararası rekabeti olumsuz etkiliyor. Ekonomi yönetimi tarafından sağlanacak teşvik ve desteklerle ihracat hedeflerimize ulaşabiliriz." ifadelerini kullandı.