SON DAKİKA
GÜNDEM Pazartesi 21 Ekim 2019 13:03

DEĞİŞİMİN ÖNCÜSÜ OLMAK

Türkiye'de iç denetim mesleğinin uluslararası standartlarda yapılması, şirketlerin kurumsal itibarının korunması ve değer kazanması amacıyla faaliyet gösteren Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE), Uluslararası 23. Türkiye İç Denetim Kongresi'ni QNB Finansbank'ın ana sponsorluğunda "Günümüz Dünyasında Değişimin Öncüsü Olmak" temasıyla 21 Ekim Pazartesi günü Wyndham Grand İstanbul Levent Otel'de başladı.

Değişimin öncüsü olmak

Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE), dünyadan ve Türkiye’den birçok sektör mensubu ve akademisyeni Uluslararası 23. Türkiye İç Denetim Kongresi’nde bir araya getirdi. Kongre, TİDE Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Murat Çağlar ve TUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski’nin açılış konuşmalarıyla başladı.

1996 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirilen ve son 6 yıldır uluslararası düzeyde gerçekleştirilen Türkiye İç Denetim Kongresinde; iç denetim, kurumsal yönetim, iç kontrol ve risk yönetimi konularında yetkin uzmanlar bilgi, deneyim ve iyi uygulama örneklerini iki gün boyunca katılımcılara aktaracaklar.

TİDE Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Murat Çağlar açılış konuşmasında 2019’un tüm sektörler açısından zor bir yıl olduğu ve olmaya da devam ettiğinin altını çizerken, “Böyle zor bir yılda 23 yıllık kongre geçmişimizin katılım rekorunu kırdığımızı memnuniyetle ifade etmek isterim. İki gün sürecek etkinliğimizde yaklaşık bin 500 katılımcıyı ağırlayacağız. Geçtiğimiz yıllar içerisinde STK olarak çeyrek yüzyıla yaklaşan birikimimizi daha nice çeyrek yüzyıllara taşıyabilmek için kurumsallaşma yolunda önemli adımlar attık. Son üç yılda En Yüksek Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notuna sahip üç STK’dan biri olduk” dedi.

Çağlar, “Kurumsal Yönetim İlkeleri’ne uyum göstermenin yanında değer verdiğimiz ve geliştirmek için büyük çaba sarf ettiğimiz iki konuya daha değinmek istiyorum. Birincisi Dernek Yönetim organlarındaki kadın yöneticilerimizin sayısını artırma hedefimiz. 2 bin 844 üyemizin yüzde 30’u kadın üyelerden oluşuyor. Bu üyelerimizden komitelere ve yönetim organlarına katılım konusunda buradan çağrı yapmak istiyorum. 2020 aynı zamanda yönetim organlarımızın ve komitelerimizin tekrar seçileceği bir yıl olacak, bu konuda değerli adımlarınızı beklediğimi ifade etmek isterim. İkincisi ise geleceğimizi ve mesleğimizi emanet edeceğimiz gençleri, içinde hızlı değişimini yaşadığımız dünyada daha erken aramızda görmek arzusu. Bu amaçla, gençlerimize kariyer imkanı vermenin yanında onları mesleğimiz ile tanıştırmak, Enstitümüz’de görev almalarını sağlamak amacı ile Galatasaray, Marmara, Bahçeşehir ve Yeditepe Üniversitelerinde İç Denetim Seminerleri derslerini başlattık” dedi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski ise açılış konuşmasında, “Teknoloji ve dijitalleşme iş dünyasında devrim niteliğinde değişikliklere sebep oluyor. Bununla birlikte rekabetin bu kadar hızlı değiştiği bir çağda, bizi bugüne taşıyan şeyler, geleceğe taşımaya yetmeyebilir. Bizim bugünü yaşayıp, yarına hazır olmamız gerekiyor” dedi.

TÜSİAD Başkanı Kaslowski, “Tüm iş yapış biçimlerimizin değişeceği bir dünyada, iç denetim fonksiyonu da aynı kalmayacak. İç denetim, yakın geçmişte yaşanan büyük usulsüzlüklerin neticesinde bir finansal denetim görevi ile başlamakla birlikte, zaman içerisinde bu rolü değişti. Şirketler daha karmaşık riskler süreçlerle karşı karşıya kaldıkça iç denetim fonksiyonundan beklenen sorumluluklar da değişti. Risklerin erken tespiti ve yönetimi, hedeflerin önceliklendirilmesi, operasyonların basitleştirilmesi, hissedar değerini korumak gibi birçok fonksiyonu barındıran bir göreve dönüştü. Bununla birlikte, yeni teknolojiler avantaj ve kolaylık getirirken bilgi güvenliği tehdidini de gündeme getiriyor. Siber güvenlik riskleri konusunda almamız gereken çok yol var ve bunun farkındayız. Gerekli tedbirlerin alınması için iç denetim birimlerinin hem insan kaynaklarından hem de teknolojiden faydalanmaları gerekiyor.

İç denetçilerin de nitelikleri zamanla ve hızla değişek. Yeni teknolojiyi iyi bilen, bunun barındırdığı fırsatları doğru okuyabilen, her gelişmeyi merakla takip eden eleştirel ve analitik bakış açısına sahip olan güçlü iletişim becerilerine sahip birimler arası ilişki kurabilen, geleceğe bakan ve şirketini geleceğe taşıyan kişiler ön plana çıkacak” dedi.

İlk gün etkinlikleri, IIA Global Eski Başkanı, AIG GROUP İç Denetim Yöneticisi Naohiro Mouri’nin Otomasyon ve İç Denetim konulu konuşması ile başlayan kongreye, dijitalleşme ve dijital dönüşüm konusunun vurgulandığı ve PwC Türkiye’den Evren Sezer ve Başak Alpay’ın gerçekleştirdiği panel ile buna paralel olarak gerçekleşen Veritas Türkiye Kıdemli Teknoloji Danışmanı Koray Alkan’ın İç Denetim Süreçlerinde e-Keşfin Önemi paneli ile devam edecek.

Öğle yemeğinin ardından son dönemlerin önemli komedyenleri arasında gösterilen ve eski bir “beyaz yakalı” Kaan Sekban’ın gerçekleştirmiş olduğu stand-up gösteri ile kongre programına devam edilecek.

İlk günün son oturumu, Odeabank Teftiş kurulu başkanı Tolga Usluer’in moderatörlüğünde ve “Risk in Focus: Hot Topıcs For Internal Audit” konulu oturumda IIA Global Eski Başkanı, AIG GROUP İç Denetim Yöneticisi Naohiro Mouri’, ECIIA Eski Başkanı, Fransız-Lübnan Ticaret Odası Genel Sekreteri, Bağımsız Yönetim Kurulu üyesi Farid Aractingi, IIA Yunanistan Başkanı Verra Marmalidou ve IIA Hollanda CEO’su Hans Nieuwlands’ın katılımıyla gerçekleştirilecek. Oturumda, iç denetçiler için önemli konuları tanımlayan “Risk in Focus” üzerine ve denetim planlarında ele alınması beklenen ve gelecekteki risk planlarında öncelikli risk alanlarına yönelik bilgi paylaşımı gerçekleştirilecek.