DEDESİNDEN İLHAM ALDI GİRİŞİMCİ OLDU
Tokatlı Bircan Menevşe, dedesinin eski sepetlerinden ilham alarak sepet örme sanatında ustalaştı. Atık kâğıtlardan yaptığı sepetlerle hem gelir elde ediyor hem de başkalarına eğitim veriyor.

Tokat'ta yaşayan 30 yaşındaki Bircan Menevşe, çocukluk yıllarında dedesinden kalan sepetlerden ilham alarak başladığı sepet örme işini mesleğe dönüştürdü. Atık gazete ve ambalaj kâğıtlarını kullanarak sepetler üreten Menevşe, hem kendi geçimini sağlıyor hem de çeşitli kurslarda kadınlara sepet örme eğitimi vererek bilgi ve becerisini paylaşıyor.
Son iki yılda yaklaşık 300 sepet örerek el emeğiyle kendi gelir kapısını açan Menevşe, ürettiği sepetleri süs ve hediyelik eşya olarak satışa sunuyor. Sepetlerin fiyatları, boyutlarına göre 1000 TL ile 10 bin TL arasında değişiyor.
Köydeki evlerinde dedesinden kalan 30’a yakın sepetin yaşamına ilham olduğunu belirten Menevşe, “Bu sepetler yıllardır gözüme çarpıyordu. Onları yaşatmak, kullanılır hale getirmek istedim” dedi. Kendi kendine öğrendiği bu işte, internet videoları ve ustaların tekniklerini inceleyerek ustalaşan Menevşe, zamanla farklı teknikler geliştirdi.
Sepetlerin yapımında büyük emek harcandığını vurgulayan Menevşe, “Kağıtları belli ölçülerde kesip şişle sarıyoruz, ardından boyayıp kurutuyoruz. Sonra nemlendirip örme aşamasına geçiyoruz. Adeta bir bebeği büyütmek gibi” diyerek süreci anlattı.
Küçük bir sepetin yapımı bir günü bulurken, büyük boy sepetler için bir haftaya kadar süren bir emek gerekiyor. Sepetçilikte kazandığı deneyimi başkalarına da aktaran Menevşe, halk eğitim merkezleri gibi kurumlarda açılan kurslarda eğitim veriyor ve özellikle kadınların bu işten kazanç sağlamasını hedefliyor.
Bircan Menevşe, sepet örme sanatını geleneksel bir mirastan modern bir girişime dönüştürerek sürdürülebilir bir başarı hikâyesine imza atıyor. Bu yönüyle, kırsalda kendi ayakları üzerinde duran kadınlara ilham kaynağı olmayı sürdürüyor.