SON DAKİKA
Yerel Yönetimler Pazartesi 02 Kasım 2020 10:20

ÇUBUK-1 BARAJI ANLAMLI GÜNDE AÇILDI

Başkent Ankara 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Çubuk-1 Barajı Rekreasyon Alanı'nın açılışıyla coşkulu kutlamalara ev sahipliği yaptı. Çubuk-1 Barajı'nın tarihçesinin anlatıldığı ışıklandırma gösterileri geceye damgasını vurdu. Yağmura rağmen Başkentlilere verdiği sözü tutan ve Cumhuriyet Bayramı'na özel açılış töreni düzenleyen Başkan Yavaş, "Ankara halkının bir kuruşunu heba etmemeye çalışıyor ve yeni bir Ankara inşa ediyoruz. Cumhuriyetimize ve Ankara'mıza layık olmaya çalışıyoruz" dedi. Ankara Kalesi de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Atatürk'ün sözleri ve resimleriyle aydınlatıldı.

Çubuk-1 barajı anlamlı günde açıldı

Cumhuriyet döneminin ilk barajı olan ve yeniden restore edilerek çevre düzenlemesi yapılan Çubuk-1 Barajı Rekreasyon Alanı ile 42 noktanın temel atma ve toplu açılışına ev sahipliği yapan Başkan Yavaş, Başkentlilere verdiği sözlerin çoğunu yerine getirmiş oldu. Sınırlı sayıda davetlinin katıldığı toplu açılış ve temel atma töreninde konuşan Başkan Yavaş, “Ankara halkının bir kuruşunu heba etmemeye çalışıyor, yeni bir Ankara inşa ediyoruz. Cumhuriyetimize ve Ankara’mıza layık olmaya çalışıyoruz” dedi.

Ankaralıların hizmetine sunuldu

Çubuk 1 Barajı’nın büyük maddi sıkıntılar altında yapıldığına dikkat çeken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Ankara’mıza kazandırılan bu barajı ve çevresini yeniden düzenleyerek yine Ankaralının hizmetine sunmak istedik. Bu büyük günde açılışını yapmak ne mutlu ki bizlere nasip olmuştur. Atatürk Evi’ni müze haline getiriyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün sık sık dinleyeme geldiği alan orijinal hale getirilerek, düzenlendi. Alandan iki kamyon çöp attık, arkadaki hafriyat alanının bir kısmını temizledik, inşallah oranın tamamını temizlemek suretiyle oraya da eskisi gibi su tutup baraj haline getireceğiz. Biz yaptığımız tüm harcamaların hesabını veriyoruz. Öncelikle parayı harcarken şeffaf oluyoruz, daha sonra hesabını veriyoruz. Bugüne kadar buraya Çevre Koruma, Fen İşleri, ASKİ ve diğer birimlerin harcadığı para 14 milyon 616 bin TL. İmkânlarımızdaki daralmaya rağmen, sızlanmadan, şikâyet etmeden yeni bir Ankara inşa ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Rekreasyon alanında neler yapıldı

Cumhuriyet döneminin ilk barajı olan ve uzun süredir kullanılmayan 413 bin metrekarelik alana sahip Çubuk 1 Barajı’ndaki yenileme çalışmaları için Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol, Fen İşleri ile Kent Estetiği Daire Başkanlıkları, ASKİ ve ANFA Genel Müdürlüğü ekipleri 7/24 koordineli bir çalışma yürüttü. Yalnızca alandaki peyzaj düzenlemelerinde ANFA Genel Müdürlüğü ekipleri 317 personel ile yaklaşık 22 bin 500 saat mesai yaparken, Ankara’ya yakışır bir baraj yapmak için rekreasyon alanının tümüne yaklaşık bin 250 ağaç, 75 bin çalı, 15 bin çiçek, 3 bin sarmaşık ve 20 bin metrekare çim ekimi gerçekleştirildi. ASKİ Genel Müdürlüğü ekipleri bir yandan kaçak ve usulsüz olarak dökülen atıklara müdahale ederken diğer yandan da bölgedeki kötü kokuyu gidermek amacıyla Çubuk Çayı’nın baraj bölgesinden 550 kamyon çamur çıkartarak dip çamur temizliği yaptı. Rekreasyon alanında bin 500 kamyon hafriyat atığının temizlenmesinin ardından BelPlas Şirketi tarafından özenli hijyen çalışmasıyla bakteri ve probiyotik temizliği sağlandı.

Seyir Tepesi’nden doğa yürüyüş alanlarına

Rekreasyon alanının kuşbakışı görülebileceği en yüksek noktası Seyir Tepesi haline dönüştürülürken, terasta bulunan kafe yenilenerek dinlenme alanı inşa edildi. ANFA Sanat Atölyesi’nde üretilen Atatürk Heykeli, Seyir Tepesi’nin en yüksek alanına yerleştirilirken, tehlike oluşturabilecek durumlara karşı yamaçlar tel örgü ile kaplandı. Büyükşehir Belediyesinin 14 milyon 616 bin 664 TL harcayarak yenilediği Çubuk 1 Barajı rekreasyon alanı içerisinde; 4 çeşme, 3 süs havuzu, 219 bin metrekarelik piknik alanı, 736 metre doğa yürüyüş yolu, 520 metre bisiklet yolu ve 2 adet çocuk oyun alanı hizmet verecek. 619 araç kapasiteli otoparkı, 163 piknik masası, 1 market- kafe, 1 kafe ve 1 bistro kafe ile vatandaşların hizmetine açılan Çubuk-1 Barajı Başkentlilerin yeniden uğrak noktası olacak.