SON DAKİKA
Enerji Salı 13 Nisan 2021 02:38

ÇÖPTEN 10 BİN EVİN ELEKTRİĞİ KARŞILANIYOR

Elazığ Belediyesi'nin 131 hektar alanda yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirdiği Katı Atık Depolama Sahası'nda günde ortalama 350 ton çöp ekonomiye kazandırırken, 10 bin evin elektriğini ise çöpten karşılıyor.

Çöpten 10 bin evin  elektriği karşılanıyor

Elazığ'da, 131 hektar alanda yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen Katı Atık Depolama Sahası'nda çöpten elde edilen elektrikle 10 bin evin ihtiyacı karşılanıyor. Elazığ Belediyesi, çevreyi korumak, doğaya atılan çöpten elektrik üretimi sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla kent genelinde toplanan evsel atıkları, kent merkezine 33 kilometre uzaklıkta Çöteli Köyü mevkisinde 7 yıl önce kurulan Katı Atık Depolama Sahası'nda elektrik enerjisine dönüştürüyor.

Tesiste günlük ortalama 350 ton evsel atık depolanırken, 1 yılda 13 milyon kilovat enerji elde ediliyor.

Vahşi depolamayı, görüntü kirliliğini ve çevreye yayılan kötü kokuyu önleyen tesiste, çöpten elde edilen enerjiyle 10 bin haneye elektrik veriliyor.

Yıllık 13 milyon kilovat enerji

Kent genelinde günlük olarak toplanan çöpleri ekonomiye kazandırdıklarını dile getiren Elazığ Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Zuhal Ekmen, "Evsel nitelikli katı atıkların Katı Atık Depolama Sahası'nda depolanması ile metan gazının atmosfere salınımı engellenerek, iklim değişikliğine sebep olan zararlı gazların önüne geçilmiş olunuyor. Tesisten, çevreye sağladığı yararın yanı sıra elektrik üretiminden aldığı pay ile de önemli bir kar elde ediliyor" dedi.

"Sahaya gelen evsel atıkların üzeri temiz toprakla örtülerek yangın, koku ve görüntü kirliliği gibi çevreye zararları en aza indirerek çevre ve yer anlamında da kazanç sağlamış olmaktayız." diyen Ekmen, tesise yılda ortalama gelen 113 bin ton atıktan 13 milyon kilovat enerji elde edildiğini aktardı.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR