SON DAKİKA
SAĞLIK Çarşamba 04 Eylül 2024 12:14

ÇOCUKLUK ÇAĞI İŞİTME KAYIPLARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

Medipol Sağlık Grubu'ndan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hilmicem Kaya, orta kulak enfeksiyonunun ilerlemesi halinde menenjitten yüz felcine kadar farklı komplikasyonlara neden olabileceğini bildirdi.

Çocukluk çağı işitme kayıplarına ilişkin değerlendirme

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, orta kulak enfeksiyonunda tedavi süresi ve seçimi çocuğun yaşı ve risk faktörlerine göre değişirken, çocukluk çağı işitme kayıplarının tedavisinde yüz güldürücü sonuçlar elde edilebiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaya, çocukluk çağında görülen işitme kayıplarının yenidoğan döneminden erişkin yaşa kadar geniş bir dönemi kapsadığını belirtti.

Kaya, "Özellikle yenidoğan döneminde genetik ve genetik olmayan nedenlerden kaynaklanan işitme kayıplarının tespit edilmesinde 2004'ten itibaren uygulanan işitme tarama testleri kritik rol oynuyor. Orta kulak enfeksiyonları çocuklarda sıklıkla karşılaşılan bir sorun. Yenidoğan bebeklerde işitme kayıpları farklı sebeplerle oluşabilir." ifadelerini kullandı.

Çocukluk çağı işitme kayıplarının, yenidoğan döneminden erişkin yaşa kadar olan dönemi kapsadığını aktaran Kaya, bu dönemdeki işitme kayıplarının, genetik nedenlerle olabileceği gibi anne karnında geçirilen enfeksiyonlar veya uzamış sarılık gibi genetik olmayan sebeplerle de oluşabileceği bilgisini paylaştı.

Kaya, "Bu nedenle ülkemizde 2004'ten itibaren her yeni doğan bebek için işitme tarama testi uygulanmaktadır. Doğum sonrası ilk 3 günde yapılan işitme tarama testinden 'Kaldı' veya 'Geçti' sonuçları alınmaktadır. 'Kaldı' sonucu alınan bebeklerde daha detaylı testlerle işitme değerlendirmesi yapılır. 'Geçti' sonucu ise bebeğin işitmesinin normal kabul edildiği anlamına gelir ancak yoğun bakımda kalma, uzamış sarılık veya menenjit gibi durumlarda daha detaylı testler gerekebilir." değerlendirmesini yaptı.

- "Çocukların büyük çoğunluğu en az bir kez orta kulak enfeksiyonu geçiriyor"

Çocukların büyük çoğunluğunun en az bir kez orta kulak enfeksiyonu geçirdiğine dikkati çeken Kaya, şu ifadeleri kullandı:

" Çocuğun sonraki hayatında ise sıklıkla orta kulak patolojilerine bağlı sorunlar ve buna bağlı işitme kayıpları karşımıza çıkmaktadır. Hastalığın sebebi olarak çocuktan ve çevreden kaynaklanan birçok faktör ortaya konmuştur. Bunların en önemlilerinden biri östaki tüpünün disfonksiyonudur. Hava ile orta kulak arasında basınç dengelemesinde yer alan bu yapı, küçük çocuklarda istenilen düzeyde çalışmamaktadır. Ayrıca, geniz eti bölgesindeki sorunlar da bu kanalın çalışmasını olumsuz etkilemektedir. Bir takım bakteri, virüsler ve bunların bu bölgede yerleşmesi de orta kulak basınç dengesinde anormalliklere ve buna bağlı işitme problemlerine yol açmaktadır. Alerji ve reflü de sık orta kulak enfeksiyonu oluşumunda etkili olduğu düşünülen diğer hastalıklardır. Ayrıca risk faktörü olarak bağışıklık sistemindeki sorunlar, sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme, kış mevsimi, sigara dumanı maruziyeti, diğer çocuklarla yakın temas, obezite ve emzik kullanımının da rolü olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur."

- "Bazı durumlarda kulak akıntısı da görülebilir"

Orta kulak enfeksiyonunda tedavi süresinin ve seçiminin çocuğun yaşı ve risk faktörlerine göre değişebileceğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Kaya, bu enfeksiyonların akut ve efüzyonlu olmak üzere iki farklı şekilde ele alınabileceğini, akut orta kulak iltihabında ani kulak ağrısı, kulakta dolgunluk hissi, işitme kaybı ve dengesizlik gibi yakınmalar görülürken, iki yaş altı çocuklarda ise huzursuzluk, sürekli ağlama, hasta kulakla oynama, iştahsızlık, ateş ve kusma gibi belirtiler görüldüğünü anlattı.

Kaya, "Bazı durumlarda kulak akıntısı da görülebilir. Bu şikayetler ile doktora başvuru sonrasında uygun antibiyotikler ve ağrı kontrolü ile tedavi sağlanır. Tedavi süresi ve seçimi, çocuğun yaşı ve risk faktörlerine göre değişir. Orta kulak enfeksiyonunun ilerlemesi halinde menenjitten, yüz felcine dek farklı komplikasyonlara neden olabileceği her zaman akılda tutulmalıdır." uyarısında bulundu.

Tedavi sürecinin kulak burun boğaz uzmanı rehberliğinde aileyle yürütülmesi gerektiğine işaret eden Kaya, şunları kaydetti:

"Çocukluk çağı işitme kayıplarının tedavisinde yüz güldürücü sonuçlar elde edilmekte olup, bu operasyonlar önemli bir yer tutmaktadır. Risk faktörlerini belirlemek, ilaç tedavilerini uygun ve doğru zamanda kullanmak, sonrasında ise gerekli durumlarda cerrahiye karar vermek, kulak burun boğaz uzmanı rehberliğinde aile ile beraber yürütülmesi gereken bir süreçtir."