ÇOCUKLAR TATİLDE SINIFTA KALIYOR
Okulların kapanmasıyla birlikte çocukları büyük bir tatil heyecanı sardı. Ancak yaz aylarında artan dijital ekran kullanımı, çocukların göz sağlığı için bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Türkiye'de çocukların tespit edilemeyen göz bozuklukları, okul ve sosyal hayatlarında hatta spor aktivitelerinde başarısız olmalarına sebep olabiliyor. Dünyagöz Etiler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Osman Bulut Ocak, çocuğunda görme bozukluğunun olduğunu farkında olmayan aileleri, dersteki düşük başarı seviyesini iyi görememesinden kaynaklanabileceğini ifade ederek uyarılar da bulundu.

Tatilde artan ekran süresi, klorlu havuz suları, güneş ışınları ve hijyen eksiklikleri, çocukların göz sağlığını olumsuz etkileyebildiğini ifade eden Doç. Dr. Osman Bulut Ocak, “Tablet, telefon ve televizyon karşısında geçirilen süre, okul zamanı uygulandığı gibi tatilde de sınırlandırılmalıdır. Uzun süre sabit bir ekrana bakmak göz tembelliği, şaşılık, göz kuruluğu gibi birçok problemi beraberinde getirebiliyor. Bu nedenle çocuklara oyun amaçlı 5 yaşına kadar günlük 1 saati aşmayacak şekilde bir kısıtlama getirilmelidir. 7 yaş ve üzerinde ise bilgisayar, cep telefonu ve tablet kullanımı günde 1,5-2 saati geçmemelidir” dedi.
UV ışınlarının, özellikle gelişim çağındaki çocukların gözleri için zararlı olduğunu belirten Doç. Dr. Osman Bulut Ocak, “Çocuklar için de güneş altında kaliteli ve UV korumalı gözlükler kullanılmalı. Klorlu havuz sularına uzun süre maruz kalmak gözlerde kızarıklık ve tahrişe yol açabiliyor o nedenle yüzme gözlüğü öneriyoruz. Tatil, çocukların rutin göz kontrollerini yaptırmak için uygun bir dönemdir. Erken teşhis, okul başarısını da olumlu etkiler” diyerek uyarılarda bulundu.
Ekran süresi ortalama 6 saati aşıyor
Türkiye'de yapılan bir araştırmada, çocukların neredeyse yüzde 72'sinin önceki yıllara göre daha fazla ekran izleme süresine sahip olduğu belirtilmiştir. Ayrıca ülkemizde 6-13 yaş arası grupta, ekran süresi ortalama günde 6,4 saat olarak tespit edilmiştir. Bu doğrultuda aileleri, okul öncesi ve süresince çocuklarının göz muayenelerini yaptırmaları konusunda uyaran Doç. Dr. Osman Bulut Ocak, aile hikayesinde göz hastalığı bulunan çocukların göz kontrollerinin daha sık yapılması gerektiğinin altını çizdi. Doç. Dr. Osman Bulut Ocak, “Özellikle bebeklik çağından 7-8 yaşlarına kadar geçen süre, hassas periyot denilen bir dönemdir, yani bu süre içinde yapılan tedavilerdeki başarı şansı yüksektir. Bu dönemde çocukların ailece fark edilen bir şikayeti olmaksızın düzenli muayene edilmesi önemlidir. Yapılacak düzenli muayeneler sonucunda bir veya her iki gözde görme azlığı problemi, buna neden olan hastalıklar ve şaşılık erkenden tespit edilir. 0-16 yaş grubundaki çocukların gözlerini korumak için mümkünse doğumdan hemen sonra, yoksa 6-12 aylıkken, okula başlamadan önce ve okul süresince düzenli göz muayenesi yapılması gereklidir.” şeklinde açıklamada bulundu.