Dolar $
32.72
%-0.38 -0.12
Euro €
35.04
%-0.57 -0.2
Sterlin £
41.67
%-0.3 -0.12
Çeyrek Altın
4011.35
%0.23 9
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Pazar 23 Haziran 2024 16:00

ÇİNLİ ÜNİVERSİTEDEN HOTAN'DAKİ TERÖR MAĞDURLARININ HİKAYELERİNE DAİR RAPOR

CGTN Muhabiri İlknur Yin, terörizmin insanlığın ortak düşmanı olduğunu ifade etti.

Çinli üniversiteden Hotan'daki terör mağdurlarının hikayelerine dair rapor

CGTN Muhabiri İlknur Yin, terörizmin insanlığın ortak düşmanı olduğunu ifade ederek, “Veriler, 1990-2016 döneminde Xinjiang’da binlerce terör olayı meydana geldiğini, çok sayıda masum insanın hayatını kaybettiğini ve yüzlerce polis memurunun görev başında şehit düştüğünü gösteriyor. Mal kaybının ise tahmin edilemez boyutta olduğu belirtiliyor.” dedi.

Geçmişte, ne zaman bir terör olayı meydana gelse, Batılı bazı medya organlarının, teröristlerin kişisel deneyimlerine aşırı derecede odaklanarak, hatta bir dereceye kadar teröristleri mağdur göstererek zulümleri savunduğunu söyleyen İlknur Yin, şunları dile getirdi:

“Buna karşılık, gerçek kurbanların hikayeleri hiç duyulmadı. Terör gerçeğini inkar etme ya da teröristlerin barbarlığını bahane etme, hatta haklı çıkarma girişimleri, terör mağdurlarına ve hayatta kalanlara ikincil bir zarar vermek ve insan haklarını acımasızca çiğnemektir. Bu terör olayları, geride terörizmden zarar gören insanlar bıraktı ve bu kişilerin deneyimleri kan, gözyaşı, öfke ve pişmanlıkla dolu. Bu kişiler ne yaşadı? Terör saldırılarının yaşamları üzerinde ne gibi etkileri ve travmaları oldu? Hayatta kalanlar ve mağdurlar olarak terör olaylarına nasıl bakıyorlar? Terör saldırılarından sonra hayatları nasıl değişti? Bu sorular, üzerine düşünmeye değer. Jinan Üniversitesi İletişim ve Sınır Bölgesi Yönetişimi Enstitüsü, 2021'de Çin'de Terörizm Mağdurları ve Hayatta Kalanlar adlı bir sözlü tarih projesi başlattı.”

 İlknur Yin, projenin, bu alandaki boşluğu doldurmaya yardımcı olmayı, daha fazla akademisyen ve sıradan vatandaşı bir araya getirerek mağdurların ve hayatta kalanların hikayelerini toplamayı, yeni bir anlatı oluşturmayı istediğini belirterek, şunları kaydetti:

“Terörizmin barbarlığını daha iyi anlamayı amaçlayan projenin, gelecek için eşsiz bir tarihî kayıt tutması hedefleniyor. Jinan Üniversitesi’ne bağlı İletişim ve Sınır Bölgesi Yönetişim Enstitüsü'nden Xia Qing, Zheng Liang ve Gao Tongtong tarafından, 15 Haziran 2014 tarihinde, Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin Hotan bölgesinde meydana gelen terör saldırısını yaşayanların hatıralarına dayanılarak hazırlanan bir rapor yayımlandı.”

Rapor hakkında ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler aşağıdaki linki tıklayabilir:  https://oicbg.jnu.edu.cn/2024/0621/c40149a816566/page.htm

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR