SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Sürdürülebilirlik Çarşamba 17 Temmuz 2024 14:01

ÇİNLİ TEMSİLCİ, 2030 SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA GÜNDEMİ'NİN RAYINA OTURTULMASI ÇAĞRISI YAPTI

Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Üst Düzey Siyasi Forumu'nun bakanlar toplantısı dün New York Genel Merkezi'nde başladı. Çinli temsilci, uluslararası toplumu çok taraflılığı uygulamaya ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'ni yeniden rayına oturtmaya çağırdı.

Çinli temsilci, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nin rayına oturtulması çağrısı yaptı

Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Üst Düzey Siyasi Forumu’nun bakanlar toplantısı dün New York Genel Merkezi’nde başladı. Çinli temsilci, uluslararası toplumu çok taraflılığı uygulamaya ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’ni yeniden rayına oturtmaya çağırdı.

BM 78. Genel Kurul Başkanı Dennis Francis, şu an dünyada 1,1 milyar insanın yoksulluk içinde yaşadığına ve etkili önlemler alınmazsa 2030 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 8’inin açlıkla karşı karşıya kalacağına dikkat çekti.

Çin’in BM’deki Daimi Temsilcisi Fu Cong, “Küresel Kalkınma Girişimi Dost Grubu” adına yaptığı konuşmada, şu anda Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin uygulanmasında küresel ilerlemenin beklenenden çok daha az olduğunu ve uluslararası toplumun çok taraflılığı uygulaması, dayanışma ve işbirliğini güçlendirmesi, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’ni yeniden rayına oturtmak için ortak eylemlerde bulunması gerektiğini yineledi.

Fu Cong, kalkınmaya öncelik verilmesi, küresel kalkınma ortaklığının yeniden canlandırılması, küresel yoksulluğun azaltılması için işbirliğinin güçlendirilmesi, küresel gıda güvenliğinin korunması, sıfır açlık hedefine ulaşılması ve iklim değişikliğiyle mücadelede ortak ama farklılaştırılmış sorumlulukların üstlenilmesi gerektiğini ifade etti.

Fu Cong, gelişmiş ülkelerin emisyonları önemli ölçüde azaltmaya öncülük etmesi, karbon nötrlüğüne önceden ulaşması ve iklim finansmanı da dahil olmak üzere taahhütlerini ciddiyetle yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınmasını engelleyen tek taraflı zorlayıcı tedbirlere karşı çıkması ve iklim adına korumacılığa karşı durması gerektiğini belirtti.

Fu Cong, uluslararası toplumun bu yıl eylül ayında düzenlenecek Gelecek Zirvesi’ni yakından takip ettiğini vurguladı. Fu Cong, üst düzey siyasi forumun zirve için ivme kazandıracağını, Gelecek Zirvesi’nin kalkınma konularına odaklanmasını teşvik edeceğini, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin uygulanması ve uluslararası finansal yapının reformlarının gerçekleştirilmesinde somut kazançların elde edileceğini umduklarını belirtti.