SON DAKİKA
DÜNYA Salı 13 Temmuz 2021 09:10

ÇİN'İN İHRACATI EN YÜKSEK SEVİYEDE

Çin, Haziran ayında ekonomist beklentilerinin çok üzerinde bir ihracat performansı gösterirken ticaret fazlası da Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı

Çin'in ihracatı en yüksek seviyede

Çin’in ihracatı Haziran ayında sürpriz bir yükseliş kaydederek yıllık yüzde 32,2 artış kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisiyse ihracatın yüzde 23 artacağı yönündeydi.

Haziran ayında ithalatta beklentilerin üzerinde yüzde 36,7 artış kaydederken ticaret fazlası Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye tırmanarak 51,5 milyar dolar oldu.

Yaşanan fiyat artışlarıyla beraber tıbbi malzemeler ve evden çalışma ekipmanlarına olan küresel talep ihracattaki bu artışta önemli bir rol oynadı. Fakat artan navlun maliyetleri ve tedarik sıkıntılarıyla beraber ihracatın yavaşlayabileceğine dair beklentiler de güç kazanıyor.

Commerzbank Kıdemli Gelişen Piyasalar Ekonomisti Zhou Hao, ihracattaki büyümenin büyük ihtimalle yılın ikinci yarısında baz etkisinden dolayı yavaşlayacağını vurgulayarak, “İhracatın büyük bir kısmı muhtemelen emtia fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor” dedi.

Koronavirüs Çin'de limanları vurmuştu

Haziran’da yaşanan artış Çin’in güney bölgesinde artan koronavirüs vakaları ve limanlardaki gecikmelere rağmen gerçekleşti.

Şenzen limanındaki operatörlerden biri olan Yantian Uluslararası Konteyner Terminali, geçen ay birkaç işçide koronavirüs tespit edilmesi sonrasında kısmi olarak kapatılmıştı. Bölgesel yönetimin karantina kurallarının iş gücünde azalmaya neden olmasıyla birlikte tesiste gecikmeler de artmıştı.

Navlunda en fazla fiyat artışı Çin-Avrupa rotasında

Fitch Ratings’e göre, 2021 yılında en fazla fiyat artışı neredeyse 4 kattan fazla artışla Çin-Avrupa rotasında gerçekleşti.

2020’nin Mart ayında 1.500 dolar civarında olan 40’lık konteyner fiyatı bugün 8.000 doların üzerine çıkarken en önemli rotalardan biri olan Çin-ABD tarafında ise fiyatlar 1.300 dolardan 4.300 dolara çıktı.

Fiyat artışlarındaki ana sebebin 2020'nin Ocak ve Şubat ayı gibi Çin'de başlayan talep dengesizliği olduğunu söyleyen BDP International Ortadoğu, Türkiye ve Afrika Yönetici Direktörü Fikret Ersoy, "Çin geri döndüğü zaman büyük bir talep ile karşılaşıldı. Üretimler geri gelirken gemi sahiplerinin boş konteyner kapasitesini düşürmesi arz-talep dengesizliği oluşturdu" demişti.

ABONE OL