Dolar $
33.58
%0.01 0
Euro €
36.71
%0.01 0
Sterlin £
42.92
%-0 -0
Çeyrek Altın
4291.65
%0.16 6.81
SON DAKİKA
İTHALAT VE İHRACAT Pazar 11 Ağustos 2024 02:48

ÇİN'E KOMBİ İHRAÇ EDİYOR

Copa Isı Sistemleri önemli bir başarıya imza atarak Çin'e önce radyatör sonra da kombi ihraç etmeye başladı. Şirket, dünyanın farklı ülkelerine ihracat yapabilmek için çalışmaların hızlandırdı. Genel Müdür Oktay Erdinç, şirketin hedeflerini Analiz'e anlattı

Çin'e kombi ihraç ediyor

Kübra ÇETİNDAĞ

Bursa’da 26 bin metrekarelik alanda kurulu tesiste yüzde 100 Türk sermayesi ile üretim yapan Copa Isı Sistemleri, yüzde 80 ihracat oranı ile sektörde en fazla ihracat yapan firmaların arasında yer alıyor. Yurt içi ve yurt dışında çok sayıda satış noktasına sahip olan firmanın Genel Müdürü Oktay Erdinç, Ar-Ge yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini ve önceliklerinin ürün gamını genişletmek olduğunu söyledi. Erdinç Analiz’e başarı firmanın başarı öyküsünü ve hedeflerini anlattı: 

Ürün gamınızda hangi tür ısı sistemleri bulunuyor? En çok tercih edilen ürünleriniz nelerdir?

Firmamızın ve sektörümüzün gelişimi için farklılığını ortaya koyan ürünleri tüketicilerimizin beğenisine sunmaya özen gösteriyoruz. Önceki yıllarda olduğu gibi Ar-Ge yatırımlarımız hız kesmeden devam ediyor. Önceliğimiz ürün gamımızı genişletmek. Her geçen gün yeni yatırımlara imza atmak için azimle çalışıyoruz.

Bu doğrultuda 2020 yılında büyük bir adım attık ve kombi üretimine başladık. Böylelikle tam yoğuşmalı Copa Eomix kombilerimizi 2020’de ilk kez Türkiye pazarına sunduk. Tüketicilerimizden gelen güzel yorumlar bu konudaki en büyük motivasyonumuz oldu diyebilirim. Son 3 yılda da ürün portföyümüzü geliştirmeye hız kesmeden devam ettik. Son teknolojik özelliklerle donatılan tam dokunmatik ekranlı Eomix Plus Kombi, Nixa12 hermetik şofben, Viva Line duvar tipi split klima, 48.000 BTU salon tipi klima, elektrikli radyatör, elektrikli kombi gibi ürünleri portföyümüze ekledik.

Son olarak 3,5 milyon euroluk yatırımımız ile Bursa’daki tesisimizde yılda yaklaşık 100 bin adet üreteceğimiz ısı pompası ürünlerimizi pazara sunduk. Isı pompası, doğa ile çalışma prensibine sahip, teknoloji ile ekoloji arasında mükemmel bir denge kuran bir ürün. Bu kapsamda sürdürülebilirlik ve verimlilik ilkesini merkezine alarak geliştirilen Copa ısı pompaları sayesinde, kullanıcılarımıza sadece enerji tasarrufu değil, aynı zamanda üstün bir performans sunmayı da hedefliyoruz. 

Sürdürülebilirlik hedefi

Sürdürülebilirlik, şirketinizin iş stratejilerinde ne kadar önemli bir yer tutuyor? Ürünlerinizin enerji verimliliği konusunda ne gibi özellikler sunuyor?

Çevresel sürdürülebilirlik konusunda büyük bir sorumluluk taşıdığımızın bilincindeyiz. Bu nedenle, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı çözümlerimiz ve enerji verimliliğini arttırmaya yönelik çalışmalarımızla çevreye olan etkimizi en aza indirme hedefiyle hareket ediyoruz. Şirketimiz, güneş ve rüzgar enerjisi sistemlerinin geliştirilmesi ve kullanımı konusunda da öncü bir rol üstleniyor. Enerji tasarrufunu teşvik etmek ve enerji israfını engellemek amacıyla müşterilerimize doğa dostu yenilikçi ürünler sunuyoruz. Bu ürünler sayesinde, müşterilerimizin hem çevreye hem de enerji faturalarına olumlu etkiler sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca, fabrikalarımızda tüm üretim ve iş süreçlerimizde geri dönüşüm, atık yönetimi gibi uygulamaları dikkate alarak çalışıyoruz.

Sürdürülebilirliği destekleyen GES ve RES yatırımlarımıza ilave olarak yıllık 100 bin adet üretim kapasiteli ısı pompası tesisimiz Bursa’da ağustos ayı itibarı ile faaliyete geçti. Hava, su ve toprak gibi doğal kaynaklarda hazır bulunan ısı enerjisini alıp bu enerji ile ısıtma ve soğutma yapabilen ısı pompaları düşük enerji tüketimi sayesinde konutlarda, binalarda ve uygulama alanlarında yüzde 80’e varan enerji tasarrufu sağlıyor. Yazın klima kışın kombi görevi gören ısı pompalarının binaların inşaatı esnasında projeye dahil edilmesi öneriliyor.

Yılın 3 ayı enerji tasarrufu sağlayan güneş enerjisi sistemlerini 2022 yılından bu yana projelendiriyor ve kuruyoruz. Copa olarak çevremiz ve geleceğimiz için Güneş Enerjisi Sistemimiz sayesinde 1250 ton CO2 salınımına engel olarak 112.650 adet ağacı kurtardık.

Çin’de ofis açıldı

Hangi ülkelerde faaliyet gösteriyorsunuz ve pazar payınızı arttırmak için farklı hedef pazar stratejileriniz var mı? 5 yıl sonra Copa’yı nerede göreceğiz?

İhracat yaptığımız ülkeler arasında İngiltere, Çin, Romanya, Polonya gibi ülkeler başta olmak üzere birçok ülke yer alıyor. 2024 yılında ihracatta ciromuzu pazardaki adetsel gerilemelere karşın artan maliyet ve fiyatlarla beraber arttırmayı planlıyoruz.  İhracatımızda yurt dışı fuarlarının payının önemli olduğunu düşünüyorum. Sektörümüzün önemli organizasyonları olan ISH Frankfurt, MCE Milano gibi fuarlarda yer almaya önem veriyoruz ve bu fuarlara katılarak en yeni ürünlerimizi global pazarın beğenisine sunuyoruz.

Bugüne kadar dünyanın birçok noktasında farklı ürün gruplarımızla başarılı işlere imza attık. Türk İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) tarafından düzenlenen ödül töreninde 8 yıldır en çok panel radyatör ihracatı yapan 2. firma ödülünü alıyoruz. Dünyada panel radyatör kullanılan tüm pazarlarda yer alıyoruz. Buradan aldığımız motivasyonla 2022 yılında kombi ihracatına giriş yaptık ve Çin’e, radyatörün ardından kombi de ihraç etmeye başladık. Bursa fabrikamızdan çıkan Copa Eon kombi, dünya devi olarak ifade edilen Çin’deki tüketiciler tarafından da kullanılmaya başladı. Bu gelişme ülkemiz ve sektörümüz açısından gurur verici. Copa olarak dünyanın farklı pazarlarında kombi ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz. Bu yıl Cezayir’de kombi üretim tesisimizi, Çin’de Copa ofisimizi açtık. 

Yeni yatırımımız sonucunda üreteceğimiz ısı pompalarını Türkiye’nin yanı sıra, başta İngiltere, Almanya, Polonya gibi Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya ihraç etmeyi hedefliyoruz.  

Hedefimiz orta vadede trendleri, teknolojileri ve yeni ürünleri bünyesinde barındıran, müşteriye ürün satmak dışında ürünün tüm hizmet süreçlerini de en üst düzeydeki müşteri memnuniyeti ile sunan global bir marka olmak ve sektörde bilinirliliği en yüksek ilk 5 firma içerisinde yer almak.

Türkiye'de ısı pompası sektörünün geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz? Avrupa pazarındaki rekabet koşulları hakkında neler söyleyebilirsiniz?  Hükümetin bu sektöre yönelik destekleri yeterli mi?

3,5 milyon euroluk yatırım ile kurduğumuz ısı pompası tesisimiz ağustos ayında üretime geçti. Bursa’da kurduğumuz tesiste yılda yaklaşık 100 bin adet ısı pompası üretilecek. COPA bu yatırım ile EHPA (Europian Heat Pump Association) üyesi ve Türkiye’de üretim yapan ilk firma oldu. COPA, Avrupa’ya en yakın ısı pompası üretim tesislerinden biri.

Teknolojisi ve doğa dostu özellikleriyle yenilenebilir enerji ile çalışan iklimlendirme ürünleri arasında ön plana çıkan ısı pompaları doğada bulunan ısı enerjisini kullanıyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın yayınladığı “The Future of Heat Pumps” (Isı Pompalarının Geleceği) Raporu’na göre ısı pompalarının küresel CO2 emisyonları 2030 yılında en az 500 milyon tona ulaşacak ve Avrupa’daki tüm otomobillerin yıllık CO2 emisyonlarına eşit miktarda azaltma sağlayacak. Yakın geleceğin en etkin iklimlendirme teknolojilerinden biri olarak kabul edilen ısı pompalarının Avrupa’da satış adeti 2023 yılında 3 milyon adeti aştı. 

Avrupa ülkelerinde ısı pompasına çok ciddi bir devlet desteği söz konusu. Bu destekler de bölge pazarında rekabeti artırıyor. Avrupa’daki ısı pompası konusundaki bu gelişmelere baktığımızda gelecekte Türkiye için de bazı devlet desteklerinin olacağını tahmin ediyoruz.