Dolar $
32.78
%0.17 0.05
Euro €
35.3
%0.47 0.16
Sterlin £
41.73
%-0.2 -0.08
Çeyrek Altın
3994.37
%-0.42 -16.78
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Cuma 28 Haziran 2024 17:11

ÇİN: JAPONYA'NIN GENİŞLETİLMİŞ KITA SAHANLIĞI TALEP ETME HAKKI YOK

Çin Dışişleri Bakanlığı, Japonya'nın genişletilmiş kıta sahanlığında egemenlik iddia etmesinin uluslararası toplumun genel çıkarlarını zedelememesi gerektiğini açıkladı.

Çin: Japonya'nın genişletilmiş kıta sahanlığı talep etme hakkı yok

Çin Dışişleri Bakanlığı, Japonya’nın genişletilmiş kıta sahanlığında egemenlik iddia etmesinin uluslararası toplumun genel çıkarlarını zedelememesi gerektiğini açıkladı.

Japonya hükümeti tarafından önceki gün yayımlanan talimatta, Ogasawara Adaları’na bağlı Chichijima adasının doğusunda yer alan “Ogasawara denizaltı platosu”nun  kıta sahanlığını 120 bin kilometrekare olarak genişletecekleri ve Japonya’nın bu kıta sahanlığına ait deniz kaynaklarını arama önceliğine sahip olduğu ifade edildi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning bugün başkent Beijing’de düzenlenen basın toplantısında konuyu değerlendirdi.

Sözcü Mao Ning, Çin tarafının BM Kıta Sahanlığı Sınırları Komisyonu’nun (CLCS) Japonya’nın Ogasawara Adaları’na ilişkin kıta sahanlığında egemenlik iddia etme tasarısı hakkında 2012  yılında bir revize önerisini ortaya koyduğunu not ettiğini belirtti. Mao Ning, ancak Japonya’nın CLCS’un önerisine göre tasarıyı revize etmek yerine, egemenlik iddiasını tek taraflı olarak daha da genişlettiğine işaret etti.

Japonya’nın bu girişiminin BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin (UNCLOS) kurallarına aykırı olduğuna dikkat çeken Mao Ning, ülkelerin CLCS’un önerisi temelinde yaptığı kıta sahanlığı talebinin ancak kesinliğe ve bağımlılığa sahip olacağını, aksi takdirde yapılan taleplerin uluslararası toplum tarafından tanınmayacağını söyledi.  

Mao Ning, UNCLOS’a taraf olan ülkelerin kıta sahanlığında egemenlik iddia etmesinin UNCLOS’ın “insanlığın ortak varlığı ve mirası” ilkesine ciddiyetle sadık kalması, uluslararası deniz yataklarına zarar vermemesi ve uluslararası toplumun genel çıkarlarını zedelememesi gerektiğini ifade etti.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR