Dolar $
33.09
%0.28 0.09
Euro €
36.06
%0.15 0.05
Sterlin £
42.95
%0.25 0.1
Çeyrek Altın
4232.67
%0.78 32.17
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Pazartesi 15 Temmuz 2024 13:01

ÇİN BASINI: ABD ORDUSU SURİYE'DEN TAHIL KAÇIRMAYA ÇALIŞIYOR

CGTN Yorumcusu Liu Barış, Çin basınında kısa süre önce yer alan haberlerde, Suriye'de yasadışı olarak konuşlanan ABD ordusunun, Suriye'den tahıl kaçırmaya çalıştığı iddialarını anımsattı.

Çin basını: ABD ordusu Suriye'den tahıl kaçırmaya çalışıyor

CGTN Yorumcusu Liu Barış, Çin basınında kısa süre önce yer alan haberlerde, Suriye’de yasadışı olarak konuşlanan ABD ordusunun, Suriye’den tahıl kaçırmaya çalıştığı iddialarını anımsattı.

ABD ordusuna ait onlarca aracın her gün, Suriye’de üretilen buğdayı diğer ülkelere sevk ettiğini belirten Liu Barış, "ABD ordusu, bu yağmalama eylemini gizlemek ve ilgili fotoğrafların sızdırılmasını önlemek için de yol kenarında duran kişilerin cep telefonlarını bile kontrol ediyor." dedi.

Aslında, ABD ordusunun Suriye’deki tahılın yanı sıra, ham petrolü de kaçırmaya çalıştığını ileri süren Liu Barış, "ABD ordusu, Suriye hükümetine muhalif silahlı güçlerle iş birliği yaparak, her gün onlarca tankerle yağmaladığı petrolü diğer ülkelere sevk ediyor. Gerçekler, ABD’nin terörle mücadele kisvesi altında Suriye’deki kaynakları yağmaladığını gösterdi ve ABD tarzı demokrasinin ve insan haklarının gerçek yüzünü bir kez daha ortaya koydu." açıklamasını yaptı.

Liu Barış, Mart 2011’de, yani Suriye krizinin patlak verdiği dönemde, ABD'nin terörle mücadele kisvesi altında Suriye’yi bombaladığını ve yerel halkı savaş trajedisine soktuğunu aktardı.

Liu, şöyle devam etti:

"BM’nin ilgili istatistiklerine göre, Suriye’deki kriz 100 binlerce kişinin ölmesine ve 11 milyondan fazla kişinin evsiz kalmasına neden oldu. Günümüzde ABD birliklerinin çoğunun Suriye’den çekilmesine rağmen, yine de bu ülkenin petrol ve tahıl merkezlerini ellerinde tutuyor. Suriye halkı, ABD ordusunun Suriye’de varlığını sürdürmesinin esas olarak bir terörizm olduğu görüşünde. Şu an Suriye nüfusunun üçte ikisi ise insani yardıma dayanarak zorla geçiniyor; nüfusun yarısından fazlası gıda güvencesinden yoksun. Suriye hükümetinden verilen bilgilere göre, Suriye’de üretilen ham petrolün yüzde 82’si ABD ordusu tarafından kaçırıldı. 2011-2022 döneminde ABD ordusu ve ABD’nin desteklediği muhalif silahlı güçlerin petrol kaçırmaları, Suriye’deki petrol ve doğal gaz sektörlelerinde 107 milyar 100 milyon ABD Doları tutarında doğrudan veya dolaylı kayba yol açtı."

"Dünyanın büyük tahıl ve petrol üreticilerinden olan ABD, niçin Suriye’deki tahılı ve petrolü kaçırmaya çalışıyor?" sorusunu yanıtlayan Liu Barış, "Suriye’nin önde gelen siyasi analistlerden Muhammed Omri basına verdiği demeçte, ABD ordusunun yağmasının esas olarak Suriye halkının Suriye hükümetine karşı çıkmasını, ülkedeki gelişmemiş durumun şiddetlenmesini, kaosun ve terörizmin yayılmasını ve özellikle de Suriye’de savaş sonrası yeniden yapılanmasını önlemeyi hedeflediği görüşünü dile getirdi." dedi.

Liu Barış, Suriye’nin yanı sıra dünya genelinde başka ülkelerde de ABD’nin kaynakları yağmalama eyleminin görüldüğünü hatırlatarak "ABD ordusu Afganistan’dan çekildikten sonra, Afganistan’a yaptırım uygulamaya devam ediyor; Afganistan Merkez Bankası’nın yurtdışında 100 milyonlarca ABD Dolarlık mal varlığını dondurdu. Bu eylem, Afganistan’da döviz yetersizliğine, mal fiyatlarında büyük artışa, küresel yardımın azalmasına ve ekonomik büyümenin engellerle karşı karşıya gelmesine neden oldu. “Dünya polisi”, “insan hakları savuncususu” ve “demokrasinin deniz feneri” olmakla övünen ABD, adeta “küresel eşkiyaya” dönüştü." ifadelerine yer verdi.

Liu Barış, geride kalan uzun süre içinde ABD'nin insan haklarından sıkça bahsedip gündeme taşımaya kalkıştığı, ancak diğer ülkelerin halklarının başta yaşama hakkı olmak üzere insan haklarını çiğnediğini ifade ederek "ABD Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli, Suriye’de yasadışı asker konuşlandırmaya derhal son vermeli, Suriye’nin kaynaklarını yağmalamayı durdurmalı ve atacağı somut adımlarla Suriye halkının savaş yaralarını onarmalı." dedi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR