ÇİĞ SÜTTE YETERLİ KALİTEYİ YAKALAMALIYIZ
Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Muhittin Özder, çiğ sütte yeterli kalitenin yakalanması durumunda Türkiye'nin uluslararası pazarda çok daha etkili bir aktör olacağını bildirdi.
Özder, 1 Haziran Dünya Süt Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, dünyada en fazla üretim değerine sahip ürünlerin başında gelen sütün toplam üretim değerinin 307 milyar dolar olduğunu belirtti. Dünyada yıllık 881 milyon ton süt üretildiğine işaret eden Özder, Türkiye'nin, dünyanın en büyük sekizinci, Avrupa'nın üçüncü süt üreticisi olduğunu kaydetti. Kaliteli süt üretiminin önemine dikkat çeken Özder, şu değerlendirmede bulundu: “Çiğ sütün kalitesi mikrobiyolojik verilerin yanında yağ ve protein miktarıyla ölçülüyor. Bugün Avrupa Birliği ülkelerinin üretmiş olduğu sütün yağ ortalaması yüzde 4,1 seviyesinde iken bu oran bizde maalesef yüzde 3,5 seviyesinde. Benzer farkları protein oranlarında da görüyoruz. Daha kaliteli süt üretirsek uluslararası pazarda elimiz daha güçlü olur. İhracat konusunda coğrafi olarak oldukça avantajlı bir konumda yer almaktayız. Çiğ sütte yeterli kaliteyi yakalarsak uluslararası pazarda çok daha etkili bir aktör oluruz.”