SON DAKİKA
GÜNDEM Salı 14 Ocak 2020 02:25

ÇİFTE VERGİ TEPKİSİ

4 milyar dolar dış ticaret fazlası veren ve 2019'u 5,5 milyar dolar ihracatla kapatan züccaciye sektörü üründe çifte vergiye rağmen ayakta kalmaya çalışıyor. Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, "İki yüksek vergiyle boğuşuyoruz. Biri yüzde 6,7'lik ÖTV, diğeri yüzde 18'lik KDV" dedi.

Çifte vergi tepkisi
4 milyar dolar dış ticaret fazlası veren ve 2019'u 5,5 milyar dolar ihracatla kapatan züccaciye

Sedat YILMAZ

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, istihdam ve ihracat potansiyeli yüksek olan sektörün hem özel tüketim vergisi (ÖTV) hem de katma değer vergisi (KDV) ödemek zorunda kaldığını bu durumun ise büyümeyi engellediğini söyledi.

ZÜCDER, İstanbul Ticaret Odası 80 No’lu Züccaciye Meslek Komitesi ile İTO Cemile Sultan Korusu’nda gerçekleştirilen toplantıda bir araya geldiğimiz ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, sektörde iki önemli sıkıntılarının olduğunu belirtti. Mesut Öksüz, “Biri ÖTV, diğeri KDV. Elektrikli küçük ev aletlerindeki ÖTV’nin sıfırlanmasını ve mobilyaya getirilen yüzde 10’luk KDV indiriminin dış ticaret fazlası veren sektörümüze de uygulanmasını ve oranın yüzde 8’e düşürülmesini istiyoruz. Bugün lüks olmaktan çıkmış birçok ev aletlerinde yüzde 6,7’lik ÖTV ve üzerine yüzde 18’lik KDV ile çifte vergilendirilen sektör hem tam anlamıyla gelişemiyor hem de haksız rekabete yol açıyor” dedi.

Hem ÖTV hem KVD ödüyoruz

ZÜCDER Başkanı Öksüz, 4 milyar dolar dış ticaret fazlası veren ve 2019 yılını 5,5 milyar dolarlık ihracatla kapatan sektörün çifte vergilendirme ile karşı karşıya kaldığını, bu durumun da üretim, istihdam, ihracat ve büyümenin önünde bir engel olduğunu söyledi.

Porselen, seramik, cam, metal, plastik, ahşap ve mutfak eşyalarının genel olarak adlandırıldığı züccaciye sektörünü ÖTV ve KDV ile gerçekleştirilen çifte vergilendirmenin dolaylı ve dolaysız olarak ciddi şekilde etkilediğini söyleyen Öksüz, sektörün küçük elektrikli ev ve mutfak aletlerini de içine aldığını hatırlattı.

Bu yıl düzenleyecekleri iki fuar organizasyonu, markalara yönelik törenler ve Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) kapsamında gerçekleştirecekleri toplantılarla geçen yıllara göre daha verimli bir sene geçirmeyi öngördüklerini belirten Mesut Öksüz, düzenlenecek üretici – marka zirveleri, ZÜCDER Akademi çatısı altında yapılan eğitimlerle de destek verilecek faaliyetlerin iç pazar ve ihracata önemli katkı sağlayacağını düşündüklerini kaydetti.

zuccaciye-k

Üretici ve tüketici kazanır

Züccaciye sektörünün büyümesi konusunda önlerinde iki büyük engel olduğunu ve bu engellerin kaldırılması konusunda adımlar atılması gerektiğini belirten ZÜCDER Başkanı Öksüz, “Sektörün vergi indirimi desteğine ihtiyacı var. Özellikle tabir yanlış olmasın, çifte vergilendirme yani hem ÖTV hem de KDV ödemek sektörü daraltıyor. Mobilya sektörü ile züccaciye birbirini tamamlayan sektörler. Mobilyadaki KDV indirimini önemsiyoruz. Aynı indirimin yani yüzde 18’lik KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesini züccaciyede de uygulanmasını talep ediyoruz” dedi.

Dış ticaret fazlası veren bir sektör olarak ikinci bir vergilendirme ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Mesut Öksüz, “Sektör içindeki elektrikli küçük ev aletlerine ödediğimiz yüzde 6,7’lik bir de ÖTV var. Yüzde 18’lik KDV ile yüzde 6,7’lik ÖTV sektöre ciddi baskı uyguluyor. 4 milyar dolarlık dış ticaret fazlası veriyoruz. Geçen yıl 5,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. KDV’nin mobilya gibi yüzde 8’e indirilmesini ve ÖTV’nin de sıfırlandırılmasını talep ediyoruz. Hele hele herkesin kullandığı birçok ürün sektörde lüks sınıfına alınıyor” diye konuştu.

Hedef 6 milyar dolar ihracat

Sektörün yaklaşık 10 milyar doların üzerinde bir pazar büyüklüğüne sahip olduklarını belirten Mesut Öksüz, “Dünya ihracat liginde ilk 5’e girmek için uğraşıyoruz. Şayet KDV düşürülürse kayıt dışı azalır ve vergi gelirleri artar. Bizim yatırımlarımız artarken ekonomi de canlanır. Hem üretici hem de tüketici kazanır. Daha önce ÖTV sıfırlanmış ve satışlarımız yüzde 30 oranında artmıştı. ÖTV’nin sıfırlanması ve KDV’nin yüzde 8’e indirilmesi sektörü de istihdam, üretim, ihracat ve büyüme noktasında pozitif etkileyecektir” dedi.

Dünyanın 200 noktasına yaptıkları ihracatın yüzde 21’ini elektrikli ev aletleri alanında gerçekleştirdiklerini belirten ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, vergi düzenlemelerinin bir standarda oturtulmasının gereğine işaret etti.  Öksüz, “Bu yıl 6 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. Markalaşmaya büyük önem veriyoruz. Her yıl yüzde 15 büyüyoruz ve bu büyümeyi daha da artırmak istiyoruz. Diğer konu da yarı mamul ürünlerin ithalatındaki karşılaştığımız gümrük vergileri. Kullandığımız paslanmaz çeliğin sadece üçte birini üretebiliyoruz. Yine en çok kullandığımız plastik hammaddesinin yüzde 11’i Türkiye’de üretilebiliyor, gerisi ithalat. Ek gümrük vergilerinin kaldırılması bizi rahatlatacak. Aynı şekilde ÖTV ve KDV’nin talep ettiğimiz şekilde kalıcı olarak belirlenmesiyle de satışlarımız yüzde 50 oranında artacak. Böylece rekabet gücümüz artarken oluşacak katma değer ekonomiye katkı verecek” ifadelerini kullandı.