SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Çarşamba 26 Mayıs 2021 02:10

ÇİFTÇİ FİYATI KENDİSİ BELİRLEMEK İSTİYOR

Çiftçilerin en büyük sorununun pahalılaşan girdiler olduğunu söyleyen Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır, "Ayrıca göç alan bölgelerdeki tarım arazilerinin arsaya dönüşmesi ve ürünün fiyatının kendileri tarafından belirlenememesi de büyük sorular arasında" dedi

Çiftçi fiyatı kendisi  belirlemek istiyor

Cargill Türkiye tarafından Konda Araştırma ve Danışmanlık işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Çiftçinin Zihin Haritası’ araştırmasının sonuçları açıklandı. Konda Araştırma ve Danışmanlık Genel Müdürü Ağırdır, araştırma katılımcılarının, Cargill Türkiye'nin bugüne kadar 3 binin üzerinde çiftçiye ulaştığı 1000 Çiftçi 1000 Bereket Programı katılımcılarından seçildiğini bildirdi.

İnternet kullanımı artıyor

Çiftçilerle uzun sohbet ve röportajlar yapıldığını, bu görüşmelerde genel bir fotoğraf çıkarıldığını dile getiren Ağırdır, Türkiye'de tarımla uğraşan kişi sayısının 2 milyon olduğunu, aslında 2 milyon hanenin çiftçilikle uğraştığını anlattı. Çiftçilerin Türkiye ortalamasından daha yaşlı olduğunu kaydeden Ağırdır, “Gelenekseli muhafazakar değerleri daha güçlü, eğitimleri ülke ortalamasından daha geride. Modernleşme yani kentli pratikler anlamında Türkiye ortalamasından daha gerideler. Ancak temel olarak gördüğümüz bence en önemli bulgu şudur: Türkiye'de son 10 yılda bu temel demografik özelliklerde ne değiştiyse ve hangi oranlarda değiştiyse çiftçilerde de aşağı yukarı aynı eğilimi görüyoruz” diye konuştu. Ağırdır, çiftçilerin 39 yaş altındaki nüfusun yüzde 18'e düştüğünü belirterek, “Türkiye genelinde 18 yaş üstü nüfusun yüzde 53'ü lise altı eğitim seviyesinde. Bu rakam son 10 yılda yüzde 64'ten buralara geldi. Aynı eğilimi çiftçilerde de görüyoruz. 10 yıl önce çiftçilerin yüzde 84'ü lise altı eğitime sahipken bugün o oran yüzde 73'e gerilemiş. Lise eğitimliler de 10 yıl önce lise yüzde 15 iken şimdi yüzde 23'lere kadar gerilemiş durumda” dedi. Türkiye genelinde sosyal medya kullanımının artışına paralel çiftçilerde de yükseliş görüldüğünü dile getiren Ağırdır, hem internet hem de sosyal medya kullanımında önemli artış yaşandığını bildirdi. Araştırmaya göre çiftçilerde bilinç düzeyinin son yıllarda arttığının gözlendiğini belirten Ağırdır, internetin yaygınlaşmasının, ilgili kamu kurumlarının ve özel paydaşların faaliyetlerinin bu artışa sağladığı katkıları anlattı. Bekir Ağırdır, çiftçilerin en büyük sorunlarının ‘pahalılaşan girdiler’ olduğunun altını çizerek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Motorinden başlayıp gübre fiyatına kadar bir sürü şey söyleniyor. Gerçekten de girdiler konusunda ya da maliyet artışı çiftçilerin kontrol edebildikleri bir konu değil. En önemli dertleri bu. Özellikle Ege, Marmara ve Akdeniz gibi göçün yoğun olduğu yerlerde çiftçilerin tarlalarının giderek arsaya dönüşmesi. Arazi fiyatlarındaki artış gibi birtakım handikapları yaşıyorlar. Örgütsüzlüklerinin en önemli temel sonucu olarak gerek hal ve komisyonculara gerekse büyük markaların ve marketlerin karşısında fiyatlarını belirleyemiyorlar.”

Türkiye sıçramanın eşiğinde

Çiftçilerin dikkate alınmak istediğini dile getiren Ağırdır, çiftçilerle temasın onlar için büyük önem arz ettiğini bildirdi. Ağırdır, son yıllarda yaşanan değişimler sonucunda çiftçilerin sıçramanın eşiğinde olduğunu belirterek, “Türkiye tarımda bir sıçramanın eşiğindedir. Bunun için devletin, çiftçilerin, sivil toplum örgütlerinin, yerel yönetimlerin, girişimcilerin ve özel sektörün yeniden toprak, hava, su ve tarımla ilişkimizi kontrol etmesi, yeni bir hamle için iş birliği modeli üretmesi, bu tür programların çok daha büyük sayılarda yapılması gerekiyor” dedi. 

Çiftçilerimizi daha  iyi tanımaya çalıştık

Cargill Gıda Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Kurumsal İlişkiler Direktörü Arzu Örsel, bugün dünya genelinde bir çiftçinin 5 kişiyi beslediğini belirterek, 2050'ye gelindiğinde bu rakamın 2 katına çıkacağını söyledi. Dünya kaynakları artmazken çiftçilerin 2 kat fazla insanı beslemek zorunda kalacağını dile getiren Örsel, bu kadar önemli olan çiftçileri daha yakından tanımak için bu araştırmayı yaptıklarını bildirdi.