Dolar $
32.99
%0.12 0.04
Euro €
35.28
%-0.08 -0.03
Sterlin £
41.78
%-0.19 -0.08
Çeyrek Altın
4021.2
%-0.11 -4.45
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | EKONOMİ Çarşamba 12 Haziran 2024 17:00

CGTN ANKETİ: ABD DÜNYANIN TEK YAPTIRIM GÜCÜ

ABD'nin bir kez daha "yaptırım sopasını" kullanarak Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve diğerleri hakkında verdiği tutuklama emirlerini protesto etmesi, uluslararası kamuoyundan geniş eleştiri aldı.

CGTN anketi: ABD dünyanın tek yaptırım gücü

ABD’nin bir kez daha “yaptırım sopasını" kullanarak Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve diğerleri hakkında verdiği tutuklama emirlerini protesto etmesi, uluslararası kamuoyundan geniş eleştiri aldı. Çin Medya Grubu’na bağlı CGTN tarafından dünya genelinde yapılan anket, katılımcıların yüzde 90,1'inin ABD'nin hamlesinin meşru olmadığı görüşünü savunarak uluslararası örgütlere ve uluslararası düzene saygısızlığı nedeniyle eleştirdiğini gösterdi.

1950 yılından beri ABD dünyada yaptırım yolunu en fazla kullanan ülkedir. ABD Hazine Bakanlığı tarafından geçen yıl açıklanan verilere göre, ABD 20'den fazla ülkeye yaptırım uyguladı. Ancak "Amerikan yaptırımları" herhangi bir uluslararası kuruluş veya uluslararası hukuk tarafından yetkilendirilmedi, aksine ABD’nin iç hukuku uluslararası hukukun üzerine koyuldu. Buna karşı ankete katılanların yüzde 86,1'i, tek taraflı yaptırımların ABD'nin küresel hegemonyayı sürdürmesi, rakiplerini bastırması, diğer ülkelerin içişlerine müdahale etmesi, hatta diğer ülkelerin rejimlerini yıkması için bir alet haline geldiğine dikkat çekti.

Aynı zamanda, yaptırım ıygulanan ülkelerin ekonomileri durgunluk içinde ve insanlar acı çekiyor. Ankete katılımcıların yüzde 93'ünün "Amerikan yaptırımlarının” neden olduğu ciddi insani krizden derinden endişe duyduğu bildirildi.

CGTN'nin İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Arapça ve Rusça platformlarında yayınlanan ankette 24 saat içinde 15 binden fazla katılımcı görüşlerini paylaştı.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR