SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Pazar 10 Mayıs 2020 02:30

ÇELTİK ÜRETİMİNDE YENİ DÖNEM!

Damlama sulama sistemlerinin kullanımı sayesinde daha az su ile daha fazla alanda çeltik üretimi yapılabilecek.

Çeltik üretiminde yeni dönem!

TAGEM tarafından yürütülen projenin sonuçlarına göre, damlama sulama sistemlerinin kullanımı sayesinde daha az su ile daha fazla alanda çeltik üretimi yapılabilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından DSİ işbirliği ile yürütülen “Çeltikte Damla Sulama Sistemlerinin Kullanım Olanaklarının Araştırılması” projesi, meyvelerini veriyor.

Çeltik üretiminde %35-70 su tasarrufu sağlıyor

Türkiye’de çeltik üretimi yapılan farklı bölgelerde; Trakya Bölgesi-Kırklareli,  Ege-Menemen Ovası, Akdeniz Bölgesi-Tarsus ve Karadeniz Bölgesi-Bafra Ovasında yürütülen projelerde, bölgesel, iklim ve toprak yapısının farklı olması nedeniyle, ilk yıl basınçlı sulama yöntemleri ile geleneksel tarıma göre bölgeler itibariyle %35 ila 70 arasında değişen oranlarda su tasarrufu sağlandı.

Sulama ve gübreleme işçiliğinden tasarruf sağlandığı gibi yabancı ot kontrolünde de başarı elde edildi. Proje ile su kaynaklarının yetersiz olduğu, arazi yapısının bozuk olduğu bölgelerde bile damla sulama sistemi kullanılarak çeltik yetiştirilebileceği ortaya kondu.

Su tasarrufuyla üreticinin masrafı azalacak, verim artacak!

Türkiye’nin pek çok yerinde geleneksel yöntemlerden tava sulama ile yapılan çeltik üretiminde, damla sulama sisteminin kullanılması ile milyarlarca metreküp su tasarrufu sağlanabilecek. Az su ile daha geniş arazilerde ekim yapmaya olanak sağlayan damla sulama sistemi ile üreticinin masrafının azalması, verimin artması hedeflenirken, üreticiyi geleneksel yöntemlerin zorluklarından kurtaracak sistemin kısa sürede çeltik tarlalarında yaygınlaşması bekleniyor.

TAGEM Araştırma Enstitülerince (Trakya Bölgesi-Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji A.E, Ege Bölgesi-Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi, Akdeniz Bölgesi-Alata Bahçe Kültürleri A.E ve Karadeniz Bölgesi-Karadeniz TAE) yürütülen projeler tamamlandığında, maksimum faydayı sağlayacak sulama yöntemi ve sulama programı belirlenecek. Su tasarrufuyla, üreticinin masrafı azalırken verimi artacak.