SON DAKİKA
EKONOMİ Perşembe 12 Aralık 2024 17:06

CARİ FAZLA VEREN SEKTÖR İHRACATTAKİ İVMESİNİ KORUYACAK

Geçen yılı 160 milyon dolar ihracatla kapatan ağaç işleme makineleri sektörü 2024'ü de aynı rakamla kapatmaya hazırlanıyor. 2017'den bu yana cari fazla veren sektörde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 160. Sektörün çatı STK'sı Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği'nin (AİMSAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, kısa ve orta vadedeki beklentilerini aktardı.

Cari fazla veren sektör ihracattaki ivmesini koruyacak

Üretim, istihdam ve ihracat odaklı çalışan ağaç işleme makineleri sektörü Türkiye’de ve dünyada yaşanan zorlu ekonomik şartlara rağmen istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Yılı yaklaşık 160 milyon dolar ihracatla kapatmaya hazırlanan ve 2017’den bu yana kesintisiz cari fazla veren sektör 2025 için umutlu. Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği (AİMSAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, 2025 için öncelikli hedeflerinin mevcut dış pazarlardaki varlıklarını güçlendirmek ve yeni dış pazarlara açılmak olduğunu söyledi. Ağaç işleme makineleri sektörünün halihazırda en fazla ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke Rusya , Amerika  ve Bulgaristan. AİMSAD’ın kısa ve ortada vadede hedeflediği yeni pazarların başında ise  İtalya, Polonya ve Birleşik Krallık geliyor.

“KÜRESEL PASTADAN DAHA FAZLA PAY ALMALIYIZ”

Ağaç işleme makineleri sektörünün küresel büyüklüğünün 15 milyar dolar olduğunu söyleyen Kaçak, “ Bu rakam bizde 600 milyon dolar seviyesinde. Bu,  bugün dünyada önde gelen ağaç işleme makinesi üreticilerinden birinin cirosuna denk geliyor. Öncelikli olarak ölçeğimizi genişletmemiz gerekiyor. Bunun için hem sektörümüzün hem de kamunun ciddi bir zaman dilimine ve doğru planlanmış bir çalışmaya ihtiyacı var” dedi.

TOPLAM İHRACATA KATKI

Arif Onur Kaçak’a göre Türk ağaç işleme makine sektörü, 2024 yılında küresel ekonomideki yaşanan sıkıntılar, enflasyonist baskılar ve dövizdeki dalgalanmalara rağmen  ihracat odaklı yaklaşımıyla uluslararası pazarlardaki varlığını korumayı başardı: “ 2017 yılından beri aralıksız olarak ihracat fazlası veriyoruz. Bu başarının kazanılması ve sürdürülebilir bir şekilde yıllara yayılması için tüm sektör paydaşları olarak büyük bir emek ve özveri gösteriyoruz. Sektörümüzün 2024 yılı sonunda da yine ihracat fazlası vererek ülke ekonomisine önemli katkılar sunacağını düşünüyoruz. Bu zorlu ekonomik şartlar altında Türk ağaç işleme makine sektörünün geçtiğimiz yıl ile benzer bir ihracat performansı göstereceğini öngörüyoruz. Bu konjonktürde ihracat rakamlarımızı bir önceki yılla aynı seviyede kapatmayı bir başarısızlık olarak değerlendirmeyeceğiz.”

ŞARTLAR ZORLAŞACAK OLSA DA İHRACATTA HIZ KESMEYECEĞİZ

AİMSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri, gelecek yıla ilişkin beklentilerini ise şu cümlelerle özetledi: “2025 için beklentilerimiz ekonomik ve sektörel zorlukların daha da artacağı yönünde. Bununla birlikte, sektörümüzün yenilikçi üretim yapısı, yüksek katma değerli ürünleri ve değişen ihtiyaçlara hızla adapte olma kapasitesi, zorlukları aşma konusunda bize güven veriyor. Yeni yılda öncelikli hedefimiz, mevcut pazarlarımızdaki payımızı artırırken, yeni pazarlara erişim sağlayarak ihracat hacmimizi genişletmek olacak. Gelecek yıl, ürün çeşitliliğimizi artırmaya, teknolojik altyapımızı güçlendirmeye ve sürdürülebilir üretim modellerine öncelik vermeye devam edeceğiz. Sektörümüzün sadece Türkiye’de değil, küresel pazarlarda da güçlü bir oyuncu olarak büyümeye devam edeceğine inancımız tam. Bu noktada gelecek yıl 38’ncisini düzenleyeceğimiz İstanbul WoodTech Fuarı ve sektörümüzün yoğun katılım göstereceği Almanya Ligna Fuarı başta olmak üzere yerli ve yabancı tüm fuarlar kritik önem arz ediyor. 2025 yılında Türk ağaç işleme makine sektörünün direncini ve uluslararası rekabet gücünü bir kez daha kanıtlayacağına ve uluslararası iş birliklerinin daha da artarak devam edeceğine inanıyoruz.”