BURSA'DA GELENEKSEL KUMAŞTAN GİYSİ ÜRETEN KADINLAR YURT DIŞINA AÇILMAYI HEDEFLİYOR
Bursa'nın Yıldırım ilçesinde bir araya gelerek kooperatif kuran kadınlar, geleneksel kumaşlarla birbirinden farklı kıyafetler üretiyor.
Yıldırım Halk Eğitimi Merkezindeki dikiş kurslarına katılan bir grup kadın, dikiş öğretmeni Işın Cosun öncülüğünde bir araya gelerek yaklaşık 1 yıl önce kooperatif kurdu.
Kooperatif üyesi 7 kadın, pazen ve divitin pazen gibi geleneksel tekstil malzemelerini ekonomiye kazandırmaya başladı.
Ticaret Bakanlığının da makine hibe ettiği kadınlar, atölyelerinde tasarlayıp diktikleri birbirinden farklı el emeği giysiler ile mutfak malzemeleri ve çanta gibi ürünleri satıyor.
Bazı ürünlerde kullanılmış kotları pazen kumaşla birleştirip geri dönüşüme kazandıran kadınlar, özgün ürünlerini yurt dışına da pazarlamayı hedefliyor.
Kaplıkaya Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Işın Cosun, AA muhabirine, 30 yıllık terzi olduğunu söyledi.
Yıllarca sandıkta bekleyen kumaşları ekonomiye kazandırdıklarını belirten Cosun, şöyle devam etti:
"Hem gençlerin sevebileceği hem herkesin giyebileceği, aslında doğal pamuk olan onun değerini unuttuğumuz kumaşı günümüze tasarlıyoruz. Yeni şeyler üretiyoruz. Elbiseler, yelekler, mutfak tekstilinde kullanılan eşyalar ile çantalar dikiyoruz. Ürünlerimize ilgi çok güzel. Vatandaşlar görünce 'Bu bizim anneannemizin kumaşı' diyor. Çok da renkli oldukları için ilgi görüyor. Aslında yaşlılara daha çok hitap ediyor gibi görünse de pazeni kotla birleştirip gençlere de hitap edebiliyoruz. Bir tür geri dönüşüm projesi de ortaya çıkıyor. Mesela eskiyen bir kot pantolonu atmıyoruz. Pazen ve divitin ile birleştirerek yelek ve çanta gibi birçok şeye dönüştürüyoruz."