BUGÜNÜN VE GELECEĞİN KONUSU; 'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK'
Bursa Büyükşehir Belediyesi, KalDer ve BUSİAD iş birliği ile ilk kez düzenlenen 'Sürdürülebilirlik Konferansı', üniversite, kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Sürdürülebilirliğin, yalnızca bugünü değil, gelecek nesilleri de gözeten bir yaklaşım olduğunu söyleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Orkun Gazioğlu, "Sürdürülebilir bir Bursa hayalimiz, sadece belediyemizin değil, Bursa'mızda yaşayan herkesin ortak vizyonudur" dedi.
Kuruluşların sürdürülebilir kalkınma ve kurumsal sürdürülebilirlik konusundaki ihtiyaç ve beklentilerine yönelik bir platform oluşturmak, bu yöndeki uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla gerçekleştirilen Sürdürülebilirlik Konferansı, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Orkun Gazioğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Direkçi, KalDer Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nursel Ölmez Ateş, KalDer Bursa Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Ürkmez ve BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar’ın da yer aldığı toplantıya alanında uzman kamu, üniversite ve özel sektörden temsilcileri katıldı.
“Sürdürülebilir bir Bursa, herkesin ortak vizyonudur”
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Orkun Gazioğlu, sürdürülebilirliği kentin her köşesinde hayat bulan bir prensip olarak ele aldıklarını söyledi. Katılımcı yönetim anlayışı ve sürdürülebilir hizmetlerle Bursa’yı mutlu, sağlıklı ve çevre dostu yaşamı destekleyen, toplumsal uyum içinde, değerlerine sahip çıkan bir kent olarak geleceğe taşımak istediklerini ifade eden Gazioğlu, “Sürdürülebilirlik, yalnızca bugünü değil, gelecek nesilleri de gözeten bir yaklaşımdır. Belediyemizin 2025-2029 stratejik planını, sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda şekillendiriyoruz. Önümüzdeki 5 yıl boyunca neler yapacağımızı, planladığımız ve Ekim ayında Meclisi’mize sunacağımız çalışmada, doğal kaynakların korunması, yenilenebilir enerji yatırımları, sosyal eşitliğin sağlanması, eğitim ve istihdam fırsatlarının artırılması gibi kritik konular yer alıyor. Katılımcı yönetim anlayışımızla her bir vatandaşımızın fikirlerini dinliyor, onları bu sürecin aktif birer parçası haline getiriyoruz. Sürdürülebilir bir Bursa hayalimiz, sadece belediyemizin değil, Bursa’mızda yaşayan herkesin ortak vizyonudur” diye konuştu.
“Sürdürülebilir kalkınmanın temel taşı olan eğitime katkı sunuyoruz”
Sürdürülebilir kalkınmanın günlük yaşamın her anında karşılık bulması gereken bir sorumluluk olduğunu dile getiren Gazioğlu, yerel tarımı destekleyen projeleri genişlettiklerini, halkın gıda güvenliğini sağlamak için kırsal kalkınma projelerine yatırım yaptıklarını dile getirdi. Tarım ve hayvancılık sektöründe yenilikçi uygulamaları teşvik ettiklerini söyleyen Gazioğlu, “Temiz suya erişim için su kaynaklarımızın korunmasına yönelik projelerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Atık su yönetimi, su arıtma tesisleri ve doğa dostu altyapı projeleri ile su kıtlığı riskini en aza indiriyoruz. Sürdürülebilir kalkınmanın temel taşlarından biri olan kaliteli eğitime de katkı sunuyoruz. Bu alanda çocuklarımızı geleceğin dünyasına hazırlamak için fırsat eşitliğini güçlendirmeye devam ediyoruz” dedi.
“Kentimizi yaşanabilir hale ancak birlikte çalışarak getirebiliriz”
Kadınların her alanda eşit fırsatlara sahip olması için çalışmaları sürdürdüklerini belirten Gazioğlu, kadın emeğini görünür kılan, kadın girişimcileri destekleyen projelerin toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirdiğini ifade etti. Kentin karbon ayak izini azaltmanın, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmenin ve sürdürülebilir ulaşım çözümleri sunmanın en önemli öncelikleri olduğunu ifade eden Gazioğlu, “Bursa Sürdürülebilirlik Ödülleri'ni bu vizyonun bir simgesi olarak görüyoruz. Bu ödüller, çevreye, topluma ve ekonomiye katkı sağlayan tüm kurumlarımız ve bireyler için birer teşvik niteliğindedir. Kentimizi yalnızca bugünün değil, gelecek nesillerin de ihtiyaçlarını karşılayabilecek, yaşanabilir ve adil bir yer haline ancak birlikte çalışarak getirebiliriz. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri yalnızca ulusal politikalarla değil, yerel yönetimlerin çabalarıyla hayat bulur” diye konuştu.
KalDer Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nursel Ölmez Ateş, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. KalDer’in ulusal kalite hareketi ve sürdürülebilirlik çalışmalarıyla kuruluşların rekabet gücünü ve yönetim kalitesini arttırmaya çalıştığını anlatan Ateş, “Günümüz dünyasında sürdürülebilirlik kavramı artık stratejik bir öncelik haline geldi. Gelecekte rekabet avantajını korumak isteyen tüm işletmelerin sürdürülebilirlik kavramını iş süreçlerinin merkezine yerleştirmesi gerekiyor. Sürekli gelişmeli, değişime ve yeniliklere açık olmalıyız. Sürdürülebilirlik, iş yapış şekillerimizin temeline yerleşmelidir. Etkinliğin, geleceğe yönelik somut adımlar atmamıza da vesile olacağına inanıyorum” dedi.
KalDer Bursa Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Ürkmez, konferansta sürdürülebilirlik konusunu tüm boyutlarıyla ele aldıklarını dile getirdi. Sürdürülebilirliğin, çevresel sorunların artışı, iklim krizi, doğal kaynakların tükenmesi, toplumsal eşitsizlikler ve ekonomik sürdürülebilir kaygılar sonucunda küresel gündemin merkezine yerleştiğini hatırlatan Ürkmez, “Daha yaşanabilir bir dünya için, sürdürülebilirlik artık seçenek değil, bir zorunluluktur. Dünyanın karşı karşıya olduğu çevresel, sosyal ve ekonomik sorunların çözümünde hepimize sorumluluklar düşüyor. Sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için hepimizin ortak görevi olduğu bilinciyle çalışmalıyız. KalDer olarak sorumluluğumuzun bilincinde hareket ederek, sürdürülebilirliği ana odağımıza aldık. Bu konferansı, daha da güçlendirerek devam ettirmekte kararlıyız” diye konuştu.
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, sürdürülebilirlik konusuna 46 yıldır sahip çıktıklarını söyledi. Bursa’nın sürdürülebilir bir yaşamın kenti olmasını arzuladıklarını belirten Küçükkayalar, “Artık katma değerli ürün üreterek, bunu yaparken yeşil, dijital ve toplumsal dönüşümü gerçekleştirmiş, orta gelir tuzağından nasıl kurtulacağını Türkiye’ye gösteren ve doğal olarak insan kalitesini de yukarılara taşımış ve bunu da sürdürülebilir kılan bir Bursa, hayal değil. Bunu Türkiye’de gerçekleştirmeye en uygun kentin Bursa olduğunu da inanıyoruz. Sahip olduğumuz değerin farkına varalım ve onu sürdürülebilir kılalım. Atatürk’ün dediği gibi ‘Yolunda yürüyen bir yolcunun yalnız ufku görmesi yeterli değildir. Muhakkak ufkun ötesini görmesi ve bilmesi lazımdır’” dedi.
Konuşmaların ardından gelecek dönemde Bursa’da verilmesi planlanan ‘Bursa Sürdürülebilirlik Ödülleri’ hakkında bilgilendirme yapıldı. Program, oturum bölümleriyle devam etti. İlk oturumda, EkoIQ ve İklimhaber.org Yayın Yönetmeni Dr. Barış Doğru ile Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz konuşma yaparken, ikinci okurumda İklim Değişikliği Başkanlığı İklim Değişikliği Uzmanı Mustafa Kemal Arsunar ile TOBB Sektörler ve Girişimcilik Dairesi Başkanı, Meybem Genel Müdürü Saygın Baban bilgilerini paylaştı.
Programın üçüncü oturumunda Semtrio CEO’su Bekir Çetin ile INCIT Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Direktörü Aykut Yeni, dördüncü oturumda ise Borçelik Yönetim Sistemleri Direktörü, KalDer Bursa Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Ürkmez, Tofaş Sürdürülebilirlik Uzmanı Ahu Köksal, Bosch Endüstriyelleştirme Direktörü ve Sürdürülebilirlik Stratejisi Sorumlu Yöneticisi Ersin Ünal ve Uludağ Enerji Grup Sürdürülebilirlik Direktörü Özgür Öztürk konuşmacı olarak yer aldı.
Konuşmacılar sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğinin iş dünyasına etkileri, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve mevzuatlar, sürdürülebilirlik raporlaması ve finansman ve özel sektör deneyimleri üzerine bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Program, sponsor kuruluşlara plaket takdimiyle sona erdi.