SON DAKİKA
SAĞLIK Cuma 13 Eylül 2024 02:58

BU BELİRTİLER LENFOMAYI İŞARET EDİYOR

Halk arasında lenf kanseri olarak bilinen lenfoma, vücudun çeşitli bölgelerinde bulunan lenf bezelerinin büyümesiyle ortaya çıkıyor. Lenfomanın, lenf bezelerinin büyümesi ile hastaların dikkatini çektiğini ancak her lenf bezesi büyümesinin lenfoma olmadığını belirten Bayındır Söğütözü Hastanesi Hematoloji ve Kemik İliği Nakli Ünitesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Uğur Ural, hastalığın tanısının alınan lenf bezinin patolojik tanılar sonucunda ortaya çıktığını söyleyerek lenfoma hastalığı hakkında bilgiler verdi.

Bu belirtiler lenfomayı işaret ediyor

Halk arasında lenf kanseri olarak bilinen lenfoma, özellikle vücudun çeşitli yerlerinde lenf bezelerinin büyümesiyle karşımıza çıkıyor. Boyun, koltuk altı, kasık, karın ve göğüs boşluğundaki lenf bezelerinin ağrısız şekilde büyümesi en önemli bulgular arasında yer almaktadır.

Hastaların; üst solunum yolu enfeksiyonu, dişle ilgili bir enfeksiyon veya dudakta çıkan bir uçuk nedeniyle boyunda beliren ve ağrılı olarak ortaya çıkan lenf bezelerinden endişe duyduğunu belirten Bayındır Söğütözü Hastanesi Hematoloji ve Kemik İliği Nakli Ünitesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Uğur Ural, “Hematolojik açıdan önem arz eden lenf bezeleri birbiriyle birleşmiştir ve muayene aşamasında da alttaki dokuya bağımlıdır. Yerinden kolay kolay hareket ettiremezler ve genellikle ağrısızdır. Göğüs boşluğunda bulunan lenf bezelerindeki büyüme hastada, öksürük, solunum sıkıntısı, nefes darlığı şikayetlerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.” dedi.

BU BELİRTİLER LENFOMAYI İŞARET EDİYOR!

Lenf bezelerindeki büyümenin yanında sıcak bir duş alma sonrasında veya alkol tüketimi sonrasında vücutta ortaya çıkan kaşıntının lenfomanın önemli bir belirtisi olabileceğini belirten Bayındır Söğütözü Hastanesi Hematoloji ve Kemik İliği Nakli Ünitesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Uğur Ural “38 derecenin üzerine çıkan ateş yüksekliği, hastanın sabaha karşı iç çamaşırlarını değiştirmesini gerektirecek derecede gece terlemesi önemli bulgular içerisindedir. Diğer bir önemli bulgu da  kişilerdeki kilo kaybıdır. Son 6 ay içerisinde kişinin ağırlığının yüzde 10’dan daha fazlasını kaybetmesi önemli bulgulardandır. Bahsettiğimiz tüm bu bulgular bir hematoloji uzmanına gelmeyi gerektirecek bulgular içerisindedir.” diye konuştu.

LENFOMA PATOLOJİK TANI GEREKTİRİYOR!

Lenfomanın patolojik tanı ile ortaya çıktığını Prof. Dr. Ali Uğur Ural, lenfoma tanı yöntemleri hakkında şunları söyledi: “Yöresel olarak büyümüş lenf bezesinin tamamen çıkarılması ve patolojik olarak incelenmesi gerekmektedir. Genelde ince iğne aspirasyon biyopsisi veya tru-cut biyopsisi dediğimiz lenf bezesinden ufak bir parçanın alınması lenf bezesinin hastalık açısından tutulmayan yöresinden alınması halinde, hastada lenfoma olduğu halde genellikle hastalığın tanısının atlanmasına sebep olabilir. O nedenle patolojiye gönderilecek parçanın cerrahi tarafından tamamının alınması ve patolojik olarak incelenmesi istenir. Patoloji ortalama bir hafta ile 10 gün içerisinde neticeyi verir ve tanı koyulur.”

LENFOMA TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Lenfomaların Hodgkin lenfoma ve Hodgkin dışı lenfoma olarak iki grupta incelendiğini belirten Prof. Dr. Ali Uğur Ural, “Hodgkin veya Hodgkin dışı lenfomanın alt tiplendirmelerinde hekimin hastaya yaklaşımı tedavi açısından farklılık göstermektedir. Kombinasyon kemoterapisi olarak bilinen birkaç tane kemoterapi ilacının bir arada kullanılması yanında hastalık kemoterapi kürleri sonrasında toparlamışsa bile eğer iri bir lenf bezesi varsa o yörenin ayrıca ışınlanması şeklinde tedavi yöntemlerinden yararlanmak gerekebilmektedir. Özellikle tekrarlayan Hodgkin hastalığında ya da Hodgkin dışı lenfomalarda halk arasında mutlaka akıllı ilaç olarak bilinen ilaçları da bu hastalık gruplarının tedavisinde kullanmak gerekmektedir. Ayrıca tekrarlayan lenfomalarda otolog kök hücre nakline kadar gidilmesi gerekebilir.” diyerek sözlerini noktaladı.