BRÜT HASILATININ YÜZDE 62,42'SİNİ İHRACATTAN
Durukan Şekerleme Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Durukan Analiz'e yaptığı açıklamada, kalite çıtasını her geçen gün yükselttiklerini söyledi. Durukan, sürdürülebilirliğe de önem verdiklerini belirtti
Şehnaz DEMİRDAL
Kısaca Durukan Şekerleme’yi anlatır mısınız? Üretim tesisleriniz, üretim kapasiteniz ve ürün portföyünüz hakkında bilgi verir misiniz?
Temelleri 1976 yılında atılan bir firma olarak bugün Ankara'da modern teknolojiyle donatılmış, 31 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikamızda, 336 çalışanımızla üretime devam ediyoruz. Sert şekerleme (top lolipop, yassı lolipop, bonbon, toz banmalı lolipop), yumuşak şeker (draje, şerit şeker, toffee), sıvı şekerleme, çikolata kategorilerini içeren geniş portföyümüzü müşterilerimizle buluşturuyoruz. Tamamlanan yatırımlarımızla beraber bu yıl üretim kapasitemizi yıllık 22 bin 700 tona çıkardık. Kalite çıtasını her geçen gün yükselttiğimiz Durukan Şekerleme olarak AIB, BRC, IFS, GMP, Sedex, ISO 9001, ISO 22000, ISO 27001, FDA, CERES-Organik ve Helal sertifikalarının tamamına sahibiz. Yüksek kaliteli ürünleri inovatif ve etkili çözümlerle üretme becerimiz, tüketici odaklı ürünleri kolaylıkla üretme ve bu sayede çok sayıda ülkeye kendi markalı ürünlerimizin ihracatını yapmamızı sağlıyor.
2024 yılının ilk yarısını nasıl tamamladınız? Ne kadarlık bir üretim gerçekleştirdiniz? Ne kadar ciro elde ettiniz? Yılı nasıl kapatmayı hedefliyorsunuz?
2024 yılının ilk 6 aylık dönemi bizim açımızdan oldukça hareketli ve yoğun geçti. Yurtiçin özellikle büyük zincir mağazalar ile yaptığımız anlaşmalar çerçevesinde 2 bayram dönemi için yüklü satışlar gerçekleştirdik. Aynı zamanda iç piyasadaki distribütörlerimiz ile pozitif ivmemizi sürdürdük.
Yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22,7 artışla 505,4 milyon TL ciro elde ettik. Bu yılın ilk yasında elde ettiğimiz 510,9 milyon TL’lik brüt hasılatının yüzde 62,42’sini ihracattan sağladık. Söz konusu dönemde operasyonel karlılığımızı da artırmaya devam ettik. 2023 yılının ilk yarısında yüzde 20,9 olan brüt kar marjımızı 2024 yılının ilk yarısında yüzde 41,6'ya, yüzde 7,6 olan faaliyet kar marjımızı yüzde 27,3'e yükselttik.
İhracat tarafında da uzun yıllardan beri süregelen köklü iş birliklerimiz bulunmakta. Yenilikçi ürün gamımız ile ihracat tarafındaki talebi güçlü bir şekilde almaya devam ediyoruz. Yılın ikinci 6 altı aylık döneminde de özellikle AB bölgesinin kota döneminde kaynaklı toplu satışlarımız ve güçlü ihracat talebi ile yılı olumlu bir şekilde kapatmayı planlıyoruz.
İhracatta öne çıkan ülkeler
İhracatınız hakkında bilgi verir misiniz? İhracatınızda hangi ülke ve pazarlar öne çıkıyor?
Durukan şekerleme olarak 2021, 2022, 2023 yılları ve Haziran 2024 dönemlerinde 65 farklı ülkeye ihracat gerçekleştirdik. İhracın toplam satışlarımız içindeki payı da yaklaşık yüzde 62 civarında. Bu yılın ilk 6 ayında en yüksek ihracatı yaptığımız ülkeler bölgeler sırasıyla Bosna Hersek, ABD ve İngiltere oldu. Bu üç pazara yaptığımız satışların toplam ihracatımız içindeki oranı yüzde 85 olarak gerçekleşti. Bu üç ülkenin yanı sıra Rusya ve Ortadoğu gibi pazarlarda önde gelen şirketlerle yıllara yayılan iş birliklerimiz bizi küresel pazarda güçlü kılan etkenler arasında yer alıyor.
Önümüzdeki dönem yatırımlarımızdan ve hedeflerinizden bahseder misiniz?
Önümüzdeki dönemde üretim kapasitemizi artıracak yatırımlara öncelik vereceğiz. Bu kapsamda fabrikamızdaki makinelerin ve teçhizatın kapasitesinin artırılmasının yanı sıra geliştirme çalışmaları süren yeni ürünlerimiz için ihtiyaç duyacağımız makina, otomasyon cihazları ve ekipmanı temin etmeyi planlıyoruz. Yeni yatırım kategorileri konusunda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Ayrıca bir güneş enerjisi santrali (GES) fabrika çatısı yatırımı başladı. Tarla GES için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Ar-Ge çalışmaları
Ar-Ge alanındaki çalışmalarınızı anlatır mısınız?
Durukan şekerleme olarak, Ankara’nın ilk gıda Ar-Ge merkezi olan Durukan Ar-Ge Merkezi ile sektörümüzde öncü rol oynuyor, pazara yeni lezzetler kazandırarak Türkiye’nin katma değerli üretim ve ihracatına önemli katkılar sunuyoruz. Ar-ge merkezimizde 2014 yılından bu yana aktif bir şekilde TÜBİTAK proje başvuruları gerçekleştiriyor ve yürütüyoruz. Bugüne kadar TÜBİTAK 1501 - Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı tarafından desteklenen 5 adet projeyi başarı ile tamamladık, bir tanesi ise devam ediyor. Tamamlanan 2 projeyi yatırıma dönüştürdük. Bu proje kapsamında yatırımı yapılan hatlarda üretim tam kapasiteyle sürüyor.
Ar-Ge merkezimizde şu anda devam eden projelerimiz arasında, en önemli paydaşlarından olduğumuz, Avrupa Birliği destekli iki proje yer alıyor. Bunlardan Marie Curie Destek programı kapsamında yüzde 100 hibe ile tamamlanması planlanan SuChAQuality projesine şeker üretimi konusunda endüstrideki tecrübemizle şekerin ve diğer şeker bazlı gıda ürünlerinin kalite sorunlarının çözülmesine katkıda bulunuyoruz. SuChAQuality, şekerin ve şekerleme endüstrilerinin özgünlüğü ve kalite sorunlarının üstesinden gelmek için yeni analitik metodolojiler geliştirerek farklı alanlarda uzmanlık ve becerilere sahip uluslararası ve sektörler arası bir organizasyon ağı oluşturmayı amaçlıyor. Horizon 2020 Destek programı kapsamında yüzde 100 hibe ile tamamlanması planlanan upPE-T projesine ise alternatif geri dönüştürülebilir ambalaj malzemesinin üretilme süreçlerinde teknik altyapımızla destek oluyoruz. Bu projeler, Durukan’ın yenilikçi ve çevreci yaklaşımını daha da pekiştiriyor.
Devam eden diğer projelerimizi ise Şekersiz Yumuşak Şekerleme Ürün ve Prosesinin Geliştirilmesi, Şekersiz Sakız Dolgulu Şekersiz Lolipop Ürün ve Prosesinin Geliştirilmesi, Katlanabilir ve Sarılabilir Esnek Şekerleme Ürün ve Prosesinin Geliştirilmesi projeleri olarak sıralayabiliriz.
Dünya gündeminin ana konusu sürdürülebilirlik
Sürdürülebilirlik yatırımlarınız bulunuyor mu? Bu alanda neler yapmayı planlıyorsunuz?
Sürdürülebilirlik şu an tüm dünya gündeminin ana konusu, bunu ilk sıraya koyan şirketlerin gelecekte önemli bir avantaja sahip gözlemliyoruz. Biz de bu alanı çok yüksek öncelikte görüyoruz ve stratejimizi buna göre belirledik. Bu kapsamda çevre dostu uygulamaların her sektörün ciddi zaman ayırıp emek vermesi gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz. Biz Durukan Şekerleme olarak üretim süreçlerini daha çevre dostu hale getirmek ve sürdürülebilir kaynaklardan malzeme kullanarak yeşil tüketici tabanını hedeflemek vizyonuna sahibiz. Bir diğer önemli bir konu olan atık yönetimi konusunda önemli çalışmalar sürdürüyoruz. Üretim süreçlerinde ortaya çıkan atıkları azaltmak ve geri dönüşüm sağlamak için yatırım yapıyoruz. Ayrıca ürünlerimizi geri dönüşebilen ambalajlar kullanarak üretme yolunda çalışmalarımız da bulunuyor. Öte yandan hem karbon ayak izimizi düşürmek hem de artan enerji maliyetlerini kontrol altına almak için bir güneş enerjisi santrali (GES) planımızın ilk aşamasının yatırımına başladık.