Dolar $
32.85
%-0.01 -0
Euro €
35.65
%-0 -0
Sterlin £
42.45
%-0.02 -0.01
Çeyrek Altın
4177.94
%-0.03 -1.12
SON DAKİKA
Göksel ÇAKIR | Teknoloji Çarşamba 24 Temmuz 2024 11:10

BOSCH, JOHNSON CONTROLS VE HİTACHİ'DEN KONUT VE HAFİF TİCARİ İKLİMLENDİRME İŞİNİ SATIN ALIYOR

Teknoloji ve servis sağlayıcısı Bosch, büyümesini stratejik bir satın almayla sürdürüyor. Bosch Grubu, faaliyet gösterdiği Enerji ve Bina Teknolojileri sektöründe, küresel konut ve hafif ticari binalar için iklimlendirme çözümleri işini Johnson Controls'den satın almayı planlıyor. Bu işlemin bir parçası olarak Bosch, Johnson Controls-Hitachi Klima (JCH) ortak girişiminin- Hitachi'nin %40 hissesi dahil olmak üzere- %100'ünü satın almayı planlıyor.

Bosch, Johnson Controls ve Hitachi'den konut ve hafif ticari iklimlendirme işini satın alıyor

Bosch hissedarları ve Denetim Kurulu işlemi onayladı. Satın almalara yönelik bağlayıcı anlaşmalar bugün taraflar arasında imzalandı. İşlem, anti-tröst onaylarına tabidir. Satın alma fiyatı 8 Milyar Dolar. (7.4 Milyar Euro). Satın alma işleminin 12 ay içinde tamamlanması bekleniyor. 

Bosch Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Stefan Hartung “Bu işlem, Bosch tarihindeki en büyük satın alma olması itibarıyla, 2030 stratejimizin uygulanmasında önemli bir kilometre taşını oluşturuyor. Bosch’un güçlü gelişimine dinamik olarak devam ediyoruz ve bu satın alma ile büyüyen iklimlendirme pazarında küresel lider konumuna yükseleceğiz. Bu adımı atarak ayrıca, ABD ve Asya’daki varlığımızı güçlendirecek ve sektörlerimiz arasında daha iyi bir denge sağlayacağız. Bu da stratejimizin bir parçası. Böylelikle, daha fazla büyüme fırsatı yaratacak ve şirketimizi bir bütün olarak daha sağlam bir temel üzerine oturtacağız.” dedi.  

Bosch’un satın almayı hedeflediği işler, JCH ile birlikte, 2023 yılında yaklaşık 4 Milyar Euro ciro elde etti ve dünya genelinde 12.000 çalışana istihdam sağladı. Satın alma, 30’dan fazla ülkede 16 üretim tesisini ve 12 mühendislik merkezini kapsıyor. Ürün portföyü, konut ve hafif ticari binalar için tüm iklimlendirme çözümleri ile Bosch’un uzun süreli lisanslarına sahip olacağı ABD’de York ve Coleman, Asya’da ise Hitachi gibi çok iyi bilinen markaları da içeriyor. 

Bosch Grubu’nun stratejik büyüme girişimlerinden ve planlanan bu satın almadan da sorumlu olan Bosch Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Christian Fischer ise şunları söyledi: “Bu satın alma ile, Bosch büyümesini hızlandıracak ve iklimlendirme pazarındaki cirosunu hemen hemen ikiye katlayarak yaklaşık olarak 9 Milyar Euro’ya ulaştıracak. Satın alma sonrası gelecekteki iş arkadaşlarımızla birlikte, pazarın sunduğu büyük fırsatları en iyi şekilde değerlendirerek yeni birimimizi daha da büyütmek istiyoruz.” Şirket, teknolojik ilerlemeler, iklim değişikliği ile mücadele ve yeni düzenlemelerin yön verdiği küresel iklimlendirme pazarının 2030 yılına kadar %40 büyümesini bekliyor. Fischer: “Satın alınan işler Bosch’un ana işinin bir parçası haline gelecek ve bu da müşterilere, kurulum ortaklarına ve çalışanlara fayda sağlayacak.” dedi ve ekledi: “Markaları başarılı bir şekilde işimize entegre ettiğimizi, yatırımlarla bu markaları daha da ileriye taşıdığımızı ve güçlendirdiğimizi geçmişte de birçok kez kanıtladık.”   

Johnson Controls CEO’su George Oliver da: “Lider konut ve hafif ticari işimiz ve birinci sınıf ekibi Bosch portföyünü mükemmel şekilde tamamlıyor. Bosch’un liderliğinde, bu başarılarına ve müşterilerine yenilikçi ürün ve hizmetler sunmaya devam edeceğine inanıyoruz. Başarılarının devamını görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.” dedi. 

Hitachi Başkan Yardımcısı, İcra Başkanı Temsilcisi ve Bağlantılı Endüstriler Bölümü Genel Müdürü Jun Abe: “Küresel klima işini kurmak üzere Bosch ile gerçekleştirilen bu yeni ortaklık çok önemli bir adım. Klima pazarı, dinamik ve gelişen bir pazar. Avrupa’daki güçlü konumu ve ısıtma alanında uzun yıllara dayanan deneyimi ile Bosch gibi global bir tedarikçinin, köklü Hitachi markasının küresel klima işini daha da büyütmesi için en uygun ortak olduğundan son derece eminim.” dedi. 

Küresel ısınma ile mücadele ve alternatif enerjiye geçişte yenilikçi ve enerji verimli çözümler 

İklimlendirme çözümleri alanında teknolojilerdeki ve pazar koşullarındaki mevcut dönüşüm, küresel ısınma ile mücadele ve alternatif enerjiye geçişte yenilikçi ve enerji verimli çözümlerin arzı için çok büyük fırsatlar sunuyor. Isıtma teknolojisi petrol ve gaz gibi fosil yakıtlardan uzaklaşıp ısı pompaları ve hibrit ısı pompa çözümlerine yöneliyor. Aynı zamanda, klima teknolojisi hem Avrupa hem de dünya genelinde giderek daha fazla önem kazanıyor. Enerji ve Bina Teknolojileri sektörü, Bosch Home Comfort Grubu ve yeni birimin entegrasyonundan sorumlu Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Frank Meyer: “Bosch’un amacı, büyüyen ve yenilikçi enerji ve bina teknolojileri pazarının şekillenmesinde aktif bir rol oynamak ve küresel olarak lider bir konuma sahip olmak. Bu satın alma ile, özellikle klima işinde pozisyonumuzu güçlendiriyoruz. Aynı zamanda, ısı pompası işimizi küresel çapta büyütebilecek ve daha fazla ölçek ekonomisi sağlayabileceğiz. Sahip olduğumuz teknoloji ve ürünlerimizle, küresel ısınmanın ışığında, enerji verimliliğine daha fazla katkı sağlamak ve çok sayıda kişi için daha fazla konfor ve daha iyi yaşam kalitesi sunabilmek için birlikte çalışabiliriz. Bu da tam anlamıyla ‘Yaşam İçin Teknoloji’” dedi.  

Tamamlayıcı portföy, oturmuş markalar ve güçlü bir ekip 

Bosch satın alınan işleri Home Comfort Grubu’na entegre etmeyi hedefliyor. Bosch Home Comfort Grubu’nun mevcut 14.600 çalışanı 2023 yılında yaklaşık 5 Milyar Euro ciro elde etti. Home Comfort; ısıtma, ısı pompaları ve ısı pompası ve azami yükte fosil yakıtla çalışan kazandan oluşan hibrit ısı pompası çözümleri pazarlarının ana faaliyet alanlarında güçlü şekilde konumlanıyor. Satın alma işleminin ardından, yeni iş biriminin 26.000’den fazla çalışanının yanı sıra ısıtma ve soğutma arayüzünde tamamlayıcı bir portföyü olacak ve ölçek ekonomisinden önemli ölçüde faydalanabilecek. Bosch Home Comfort Grubu Başkanı Jan Brockmann: “Avrupa’daki başarılı ısıtma teknolojimizle, halihazırda güçlü bir ekibimiz ve sağlam bir temelimiz var. Şimdi ise küresel konumumuz için cesur bir adım atmak için doğru zaman. Klima çözümlerindeki talep özellikle hızlı artıyor.” dedi.  Bosch, 2030 itibarıyla örnek olarak ABD’de %50’den fazla, Avrupa’da ise yaklaşık %30’luk güçlü büyüme bekliyor.  Brockman: “Birlikte, güçlü ve oturmuş markaların üzerine inşa etmeye devam edeceğiz. Gelecekteki çalışma arkadaşlarımız, onların fikirleri ve yenilikleri ile Bosch Home Comfort Grubu’nun geleceğini şekillendirmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.” diye ekledi. 

Bosch’un Johnson Controls’den satın almayı planladığı iklimlendirme işi özellikle ABD ve Asya’da güçlü bir konuma sahip. ABD’daki portföy havanın merkezi bir noktadan kanallar aracılığıyla yönlendirilerek tüm odaların eş zamanlı olarak ısıtıldığı veya soğutulduğu kanallı çözümlere odaklanıyor. 

Asya’da ise iç ünitelerin her odayı ayrı ayrı ısıtıp soğutabildiği esnek kanalsız çözümler ve değişken debili soğutucu akışkan (VRF) sistemlerine sahip modern klima sistemleri sunuyor. Bu teknoloji, perakende mağazaları gibi hafif ticari tesislerden otel ve hastane gibi büyük projelere kadar uzanan ticari uygulamalarda kullanılıyor. Bu bölgelerdeki portföy, Johnson Controls’ün Avrupa’da da sunduğu hava-su ısı pompaları ile de destekleniyor. 

 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR