SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Pazartesi 05 Nisan 2021 02:01

'BOMBUS ARILARI' İLE HORMONSUZ ÜRÜNLER

Örtü altı tarımda ürünlerindeki kaliteyi ve verimi artırmak isteyen üreticiler, "hormon" denilen ilaçlar yerine doğal işçiler olarak nitelendirilen "bombus arıları"ndan faydalanıyor.

'Bombus arıları' ile  hormonsuz ürünler

Ülke genelinde sera yetiştiriciliğinde bombus arılarına ilgi her geçen gün artıyor. 1987'de Hollanda, Belçika ve Fransa'da başlanan uygulamayla 1990'lı yılların sonlarında tanışan Türkiye'de seracılığın en yoğun olduğu illerin başında gelen Antalya, bombus arısı kullanımında yaklaşık yüzde 75'lik bir oranla ilk sırada yer alıyor. Özellikle kış aylarında başta domates olmak üzere biber, patlıcan, kabak, salatalık gibi birçok ürünün serada yetiştirilip, hem iç pazar hem de yurt dışına satışa sunulduğu Antalya'da, seraların büyük bir bölümünde "hormon" olarak nitelendirilen bitki gelişim düzenleyici ilaçlar yerine, "bombus arıları" kullanılarak, doğal tozlanmayla üretim yapılıyor.

Kaliteli meyve-sebze imkanı 

Bombus arısı üreten ve ihraç eden firmanın Satış Pazarlama Müdürü Hasan Hüseyin Altıntaş, 1997'de bombus arısı üretimine başladıklarını, 100 bin üretim kapasitesine sahip olduklarını söyledi. Altıntaş, "Arılar polenleri toplarken tozlaşmayı sağlıyor. Bu sayede kaliteli bir tozlaşma, kaliteli bir döllenmeyi tetikliyor. Daha kaliteli meyve ile sebzeler oluşuyor. Türkiye'de artık çok yaygın kullanılıyor. Ürettiğimiz arıları sadece iç pazarda değil, yurt dışına da satıyoruz. Dünyanın birçok yerine satış yapan bir firmayız. Yurt içi satışlarının yanı sıra Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere 43 ülkeye de ihracat gerçekleştiriyoruz" dedi.