Dolar $
32.5
%0.22 0.07
Euro €
34.54
%0.15 0.05
Sterlin £
40.45
%0.09 0.03
Çeyrek Altın
4063.72
%-0.31 -12.48
SON DAKİKA
Savunma Perşembe 02 Eylül 2021 13:43

BOĞAZLAR'DAKİ TRAFİK MİLLİ SİSTEMLE İZLENECEK

HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, Türk Boğazları'nın gemi trafiğinin HAVELSAN ana yükleniciliğinde geliştirilen sistemle yönetileceğini söyleyerek, "TBGTH sisteminin yazılım, sensörler ve bilişim altyapısı, ülkemizdeki milli yetkinlikler göz önünde bulundurularak tasarlandı" dedi.

Boğazlar'daki trafik  milli sistemle izlenecek

Röportaj: Gökhan ÖZ


Kurulduğundan bu yana Türk Savunma sanayisinin önemli projelerinde imzası olan HAVELSAN, komuta kontrol ve savunma teknolojileri, bilgi ve iletişim teknolojileri, siber güvenlik ürün, çözüm ve projeleriyle Türkiye ve dünyanın lider savunma şirketlerinden. HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, HAVELSAN Mühendisleri tarafından Türk Boğazları’nda gemi trafiğini yönetecek sistemi, pandemide hayatımıza kazandırdıkları uzaktan yaşam ürünlerini ve genç istihdamını ANALİZ’e anlattı.

Türk savunma sanayinin önemli girdiler yaptığı projelerde 39 yıldır HAVELSAN olarak önemli rol oynuyorsunuz. Türk Savunma sanayinin ve dünyada hangi ülkelerin stratejik ürünlerinde imzanız bulunuyor? 

HAVELSAN, kurulduğu 1982 yılından günümüze faaliyet gösterdiği komuta kontrol ve savunma teknolojileri, bilgi ve iletişim teknolojileri, siber güvenlik ve simülasyon, platform teknolojileri alanlarındaki ürün, çözüm ve projeleriyle Türkiye’de başta Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve kamunun, iş ortaklığı içerisinde bulunduğu diğer savunma sanayi şirketlerinin ve yurt dışı müşterilerinin önemli bir çözüm ortağıdır. Komuta kontrol ve savaş yönetim sistemleri, bilgi dağıtım sistemleri, hava, kara ve deniz araçları için eğitim ve simülasyon sistemleri de HAVELSAN’ı dünya çapında markalaştıran önemli teknoloji alanlarıdır.

GTH HAVELSAN’a emanet

HAVELSAN Mühendisleri Türk Boğazları’nda gemi Trafiğini yönetilecek bir sistem geliştirdi. Bu sistem boğaz trafiğine ve deniz ticaretinde nasıl avantajlar sağlayacak?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında, Türk Boğazları’nın gemi trafiği, HAVELSAN ana yükleniciliğinde geliştirilen milli bir sistemle yönetilecek. HAVELSAN ana yükleniciliğinde yürütülen projede, Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri (TBGTH) sisteminin yazılım, sensörler ve bilişim altyapısı, ülkemizdeki milli yetkinlikler ve üretim kabiliyetleri göz önünde bulundurularak tasarlandı. Gemi Trafik Hizmeti (GTH) Yazılımı HAVELSAN mühendisleri tarafından milli ve yerli olarak geliştirildi. 

HAVELSAN ayrıca, ASELSAN tarafından üretilen radar, elektro-optik kamera ve radar yön bulucu sistemlerini entegre ederek yerli üretim oranını azami seviyeye çıkaracak. Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistemiyle, gemilerle etkileşim en üst seviyede tutulacak, Boğazlar’daki tüm gemi trafik hareketlerini milli bir sistemle izlemek, düzenlemek, organize etmek ve yönetmek mümkün olacak.

Yaklaşık 50 ayrı ülkede 500’e yakın gemi trafik hizmeti sistemi incelendiğinde, hizmet alanlarının uzunluğu ve algılayıcı (radar, CCTV vb.) sayıları bakımından Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi, 2 Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi ve 26 Trafik Gözetleme İstasyonu (fener, şamandıra vb. dahil) ile en büyük sistemlerden biri durumunda bulunuyor.

Uzaktan yaşam ürünleri önemli

Pandemiyle beraber tüm iş kolları yeniliklere gitti. Dijital dönüşüm hızlandı, endüstri 4.0 sanayide önemli bir konuma geldi. Bu dönemi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Uzaktan yaşam ürünlerimiz; güvenli video konferans sistemi, güvenli dosya saklama ve paylaşımı, güvenli belge yönetimi ve e-onay sistemi ile güvenli mesajlaşma ihtiyaçlarına çözüm getirerek kısa sürede olumlu geri bildirimler aldık. 

Diğer önemli bir konu da bütün kullanıcıların ihtiyaçlarına uygun ve yeterli donanım ve yazılım altyapısı ile desteklenmesinin gerekliliğidir.  HAVELSAN ve daha kapsamlı olarak savunma sanayii özelinde bakıldığında ise tesis güvenlik belgeleri kapsamında uygulanan bilişim güvenlik standartları önemli bir husustur ve bu tür çalışmaların önünde önemli bir engel teşkil etmektedir. 

Konsept kapsamında bir diğer önemli konu ise ağ bağlantı alt yapılarının yeterli güvenlik ve bant genişliği sağlamasıdır. Bu konuda da, gerekli analizler yapılmalı ve belirlenen kullanıcı tipleri bazında uzaktan yaşam ürünlerini destekleyecek ağ çözümleri hayata geçirilmelidir. 

Yeni teknolojilerin kapılarını gençlere açıyoruz 

Şirket olarak gençlere yönelik, genç istihdamına yönelik yürüttüğünüz programlar var mı? Nitelikli insan gücü anlamında Türk Savunma sanayisine nasıl katkıları sağlamayı umuyorsunuz?

Güçlü bir işveren markası olabilmenin ve istihdam amacının yanı sıra HAVELSAN olarak gençlerimizi bir paydaş olarak görüyor bu nedenle onlarla iş birliği fırsatı oluşturabileceğimiz pek çok etkinlik düzenliyoruz.

- Üniversitelerin ilgili bölümlerinin 3. ve 4. sınıf öğrencilerine aday mühendislik, aday uzmanlık; yüksek lisans ve doktoraya devam eden öğrencilere ise paydaş mühendislik ile yarı zamanlı çalışma, mezun olduklarında tam zamanlı olarak istihdam edilme imkanı sunuyoruz.

-akademi.havelsan.com.tr eğitim platformumuz ile yeni teknolojilerin kapılarını gençlere açıyoruz. Yeni nesil eğitim web sayfası olarak faaliyet gösteren bu sayfada Bilişim Teknolojileri, Siber Güvenlik, Kişisel Gelişim, Sağlık ve Bilişim Hukuku kategorilerinde pek çok eğitime ulaşmak mümkün.  

- Eğitimcilik konusunda özel olarak formasyon kazandırılmış iç eğitmenlerimiz ile gerçekleştirdiğimiz birer haftalık kamplar ile gençlerimize, Test Mühendisliği, Büyük Veri, Yazılım, Sistem Mühendisliği, İş Süreçleri Mühendisliği gibi alanlarda uzmanlık kazandırarak hem başarılı öğrencileri HAVELSAN ailesine katıyor hem de bu öğrencilere, özgeçmişlerine ekleyecekleri bir uzmanlık alanı kazandırıyoruz.

-Her yıl özel yetenekli öğrencileri HAVELSAN’da ağırlıyor, eğitim ve yarışmalar düzenleyerek gelişimsel bir kamp dönemi geçirmelerini sağlıyoruz.

2020’de 14 öz kaynaklı AR-GE projesi yürüttük

Biraz da AR-GE faaliyetlerinize değinmek isteriz. HAVELSAN, AR-GE’de hep ilk sıralarda yer alan şirketlerimizden biri. Bu konuda HAVELSAN olarak politikalarınız nedir, hangi çalışmaları yapıyorsunuz?

HAVELSAN’da kurumsal AR-GE kültürünün derinleşmesi ve sürdürülmesine önem veriyoruz. Bu kapsamda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylı olarak faaliyet göstermekte olan 3’ü Ankara’da, 1’i İstanbul’da olmak üzere  4 AR-GE Merkezimiz bulunuyor. 2020 yılında toplam AR-GE Merkezi personelinin %2’si doktora mezunu, %35’i yüksek lisans mezunu olan Şirketimizin AR-GE harcamaları her yıl istikrarlı şekilde artıyor. 2020 yılında ciromuzun %7’sini öz kaynaklı Ar-Ge harcamalarına ayırdık. 2020 yılı sonu itibarıyla AR-GE Merkezlerimizde 3’ü dış kaynaklarca belli oranlarda desteklenen toplam 14 öz kaynaklı AR-GE projesi yürütüldü. Otonom teknolojilerde yetenek kazanmak amacıyla başlatılan “Sürü Robotik Uçan Sistemler”, “Robotik ve Otonom Kara Sistemleri“ ve “Autodrive” AR-GE projeleri geleceğin teknolojilerinden olan bir alana daha HAVELSAN’ın girmesi açısından büyük önem arz ediyor. Ayrıca 2021 yılında tamamlanacak TÜBİTAK tarihinin en yüksek bütçeli TEYDEB 1501 projesi olan “Uçtan Uca Yerli/Milli 5G Projesi” AR-GE Projesini ve geçtiğimiz yıl başlatılan en büyük öz kaynaklı yatırımımız olan KOVAN-Milli Kurumsal Kaynak Yönetim Sistemi Projesini yatırımlarımıza örnek olarak verebilirim. 



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR