Dolar $
32.83
%0.07 0.02
Euro €
35.11
%-0.46 -0.16
Sterlin £
41.62
%-0.23 -0.09
Çeyrek Altın
4013.51
%-1.22 -49.07
SON DAKİKA
Kaya TEMEL | Havacılık Perşembe 13 Haziran 2024 17:53

BOEİNG STARLİNER UZAY ARACI FIRLATMAYI BAŞARIYLA TAMAMLADI

Boeing Starliner'ın Uluslararası Uzay İstasyonu'na ilk mürettebatlı fırlatılışı tamamlandı. NASA astronotları Barry "Butch" Wilmore ve Sunita "Suni" Williams, Boeing Starliner ile yörüngeye fırlatılan ilk insanlar oldular. Starliner'ın UUİ ile buluşma ve kenetlenmesinin 6 Haziran'da gerçekleşmesi bekleniyor.

Boeing Starliner Uzay Aracı Fırlatmayı Başarıyla Tamamladı

NASA astronotları Barry “Butch” Wilmore ve Sunita “Suni” Williams Boeing Starliner ile yörüngeye fırlatılan ilk insanlar oldular ve 10:52'de Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Üssü'nden havalanarak Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) 25 saatlik bir uçuşa başladılar. Fırlatma, NASA-Boeing Starliner Mürettebat Uçuş Testinin (CFT) başlangıcını simgeliyor.

Boeing Savunma, Uzay ve Güvenlik Başkanı ve CEO'su Ted Colbert, yaptığı açıklamada “Bu mürettebatlı uçuş testi ile astronotlar Wilmore ve Williams'ın Boeing'in Starliner'ını Uluslararası Uzay İstasyonu'na uzanan seyahat süresince deneyimlemelerinin yanı sıra uzay araştırmalarında yeni bir dönemin başlangıcını temsil ediyor. Bu harika bir başlangıç. Astronotları güvenli bir şekilde uzay istasyonuna ve evlerine ulaştırmak için büyük heyecan ve mutluluk duyuyoruz” dedi.

 

Wilmore ve Williams aynı zamanda bir Atlas V roketiyle fırlatılan ilk kişiler olarak şu anda uzay istasyonuna uzanan uçuşlarında mikro yerçekimini deneyimliyorlar. Astronotlar, Starliner'ı elle uçurmak da dahil olmak üzere bir dizi uçuş testi gerçekleştirecekler.

 

Starliner, iki mürettebat üyesinin yanı sıra yaklaşık 760 pound (345 kilogram) kargo taşıyor. Wilmore ve Williams UUİ’ye kenetlendikten sonra Dünya'ya dönmeden önce istasyonda yaklaşık bir hafta geçirecekler. Başarılı bir Mürettebatlı Uçuş Testinin ardından Boeing ve NASA, Starliner'ı UUİ’ye uzun süreli operasyonel görevler için sertifikalandırmak üzere çalışmaya devam edecek

ABONE OL