Dolar $
32.85
%-0.01 -0
Euro €
35.65
%-0 -0
Sterlin £
42.45
%-0.02 -0.01
Çeyrek Altın
4177.94
%-0.03 -1.12
SON DAKİKA
Haber Merkezi | Turizm Çarşamba 24 Temmuz 2024 14:23

BODRUM'DA FİYAT KRİZİ KÜÇÜK VE ORTA İŞLETMELERİ ZARARA UĞRATIYOR

Her yaz sezonunun adeta trend konu başlıklarından biri olan Bodrum'da pahalılık tartışmaları, artık Bodrum'da varlığı sürdürmek isteyen küçük ve orta işletmelere büyük zarar veriyor. Türkiye genelinde yaşanan ekonomik zorlukların sadece Bodrum'da yaşanıyormuş gibi lanse edilmesinin, maddi ve manevi kayıplara yol açıldığını söyleyen Bodrum Esnaf Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Nazlıoğlu, toptancı ve tedarikçilerin uyguladığı fiyat politikalarının Bodrum'daki işletmelere yüzde 20-30 oranında daha pahalıya temin ettiklerine değindi.

Bodrum'da Fiyat Krizi Küçük ve Orta İşletmeleri Zarara Uğratıyor

Ülkemiz genelinde yaşanan ekonomik zorluklar, özellikle toptancı ve tedarikçilerin uyguladıkları fiyat politikaları nedeniyle Bodrum’da da farklı fiyatlar ortaya çıkmasına neden olduğunu belirten BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Nazlıoğlu “Bu durum, bazı ürünlerin Bodrum’daki diğer bölgelerden daha yüksek fiyatlarla satılmasına neden oluyor. Örnek vermek gerekirse; Ordu’da bir zincir markette 5 litrelik Ayçiçek yağı 198 TL iken Bodrum’da aynı ürün 368 TL’den satılıyor. Aynı zamanda nakliye ücretlerinde de İzmir- Bodrum arası (250km) 4500 iken, İnegöl-Diyarbakır (750km) arası 3500 TL oluyor. Bodrum esnafı, işletmecisi, tedarikçisi, toptancısı ürünü diğer illere göre yüzde 20-30 oranında daha pahalıya temin ediyor. Bu girdilerin maliyetleri doğal olarak işletmelerin, restoranların menüsüne, otellerin oda fiyatına, satılan ürüne vs yansıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın serbest piyasa rekabet koşullarını denetlemesi ve fiyatları incelemesi gerekmektedir. Fiyat fırsatçılığı yapan işletmelere karşı gerekli yaptırımlar uygulanmalı ve bu denetimler yerel yönetimler ile odalar tarafından titizlikle yürütülmelidir. Bu sayede, haksız rekabetin önüne geçilerek, Bodrum’daki işletmelerin ve esnafın korunması sağlanabilir” dedi.

Ekonomik Zorluklara Rağmen Bodrum Parlayan Cennet

Turizm sektörü için Bodrum’un ayrı bir önem taşıdığını söyleyen Nazlıoğlu “TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 57,68 iken, ENAG’a göre yüzde 113,08 olarak gerçekleşmiştir. Bu ekonomik zorluklara rağmen, Bodrum, dünya turizm örgütünün verilerine göre en çok ziyaret edilen 5. ülke konumundaki Türkiye’nin önemli turistik merkezlerinden biridir. 2024 Mayıs ayı itibariyle Milas-Bodrum Havalimanı ve Bodrum Limanı'na giriş yapan yabancı turist sayısında yüzde 10 ve yüzde 18'lik bir artış yaşanmıştır. Ancak, otel doluluk oranlarında 5 yıldızlı otellerde artış görülürken, 3 yıldızlı ve apart otellerde düşüş yaşanmıştır. Bu durum, orta sınıfın ekonomik zorluklardan daha fazla etkilendiğini göstermektedir. Rakamlar da gösteriyor ki yapılan algı çalışmaları sadece orta ve küçük işletmelerimizin zarar görmesini neden oluyor. Turizm sezonunun sadece 3 ay ile sınırlı tutulması yerine, turizm çeşitliliği artırılarak sezonun uzatılması fiyatları aşağı yönlü baskılayabilir. Bu sayede, hem işletmelerin hem de turistlerin daha uygun fiyatlarla tatil yapması sağlanabilir”açıklamasında bulundu.

BESİAD Başkanı Nazlıoğlu: "Bodrum Herkese Hitap Ediyor, Sosyal Medyada Yanlış Yansıtılıyor"

Bodrum’un sadece lüks segment değil, her türlü bütçeye hitap ettiğini vurgulayan Nazlıoğlu, sosyal medya aracılığıyla paylaşılan fiş ve faturalara da sitem etti. Fiyatların tüm Bodrum ile özdeşleşmemek gerektiğini söyleyen Nazlıoğlu “Farklılaşmış hizmet vererek ortalamadan ayrışan ve yüksek fiyat uygulayan işletme sayısı Bodrum turizminin oransal olarak küçük bir kısmını oluşturmaktadır. Bodrum'da ekonomik konaklama seçeneklerinden lüks tatil köylerine kadar çeşitli alternatifler mevcuttur. Sosyal medyada sürekli pahalı olarak lanse edilen Bodrum’un gerçek yüzünü görmek ve esnafımıza destek olmamız çok önemli. Ünlü sanatçılarımız ve fenomenlerden Bodrum’a zarar verecek paylaşımlardan kaçınmalarını rica ediyoruz. Gelir kaybı nedeniyle tatile çıkamayan orta gelir grubunu desteklemek ve küçük esnafın zincir marketlere yenik düşmesini engellemek için hep birlikte hareket etmeliyiz” dedi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR