SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Salı 12 Kasım 2024 14:54

BİTKİLER VE BİTKİLERİ SEVENLER İÇİN SICAK TOPRAK SESLERİ

Çellist Zeynep Ayşe Hatipoğlu ile Ulrike Ruf, 27 Kasım'da Salt Beyoğlu'ndaki Kış Bahçesi'nde canlı performans için bir araya gelecek.

Bitkiler ve Bitkileri Sevenler için Sıcak Toprak Sesleri

Garanti BBVA tarafından kurulan Salt’ın Bitkiler ve Bitkileri Sevenler için Sıcak Toprak Sesleri programı kapsamında çellist, besteci ve doğaçlamacı Zeynep Ayşe Hatipoğlu’nun Bilmem Nasıldır Hâli Sılanın adlı ses enstalasyonunu görmek için son gün 1 Aralık Pazar. Salt Beyoğlu’ndaki Kış Bahçesi’nde yer alan enstalasyon, adını Yaşar Kemal’in Üç Anadolu Efsanesi’nde geçen bir Karacaoğlan türküsünden alıyor. 

Hatipoğlu, 27 Kasım Çarşamba günü saat 19.00’da Kış Bahçesi’nde Ulrike Ruf ile bir canlı performans gerçekleştirecek. Performans, iki çellistin Kış Bahçesi’ndeki enstalasyon ile etkileşimini merkeze alacak. İkili ayrıca 30 Kasım Cumartesi günü ses ve doğaçlama üzerine bir atölye çalışması yürütecek. İki oturumdan oluşan programda hikâye anlatımı aracılığıyla dinleme, doğaçlama ve yaratıcı müzik süreçlerine odaklanılacak. Pauline Oliveros’un derin dinleme pratiklerini Hatipoğlu’nun doğaçlama yaklaşımı ve Ruf’un performatif teknikleriyle bir araya getiren atölyede, bireysel ve kolektif doğaçlamalar üzerine çalışılacak. Herkesin katılımına açık ve ücretsiz programlar hakkında ayrıntılı bilgi için: saltonline.org.

Kış Bahçesi’ndeki bitkiler ile ses ve müzik üzerinden ilişki kuran üretimleri bir araya getiren Bitkiler ve Bitkileri Sevenler için Sıcak Toprak Sesleri, L’Internationale’nin Museum of the Commons [Müşterekler Müzesi] projesi kapsamında ve EK BİÇ YE İÇ desteğiyle gerçekleştirilmektedir. 

Zeynep Ayşe Hatipoğlu, çellist, besteci ve doğaçlamacı. Yüksek lisansını 2016’da İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müzik Teorisi ve Kompozisyon Bölümü’nde; doktora eğitimini 2022’de “Müzikal Doğaçlama Üzerine Uygulama Temelli Araştırma: İşbirlikçi Doğaçlamanın Oyun Hâli” başlıklı teziyle İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde tamamladı. Pratiğinin merkezinde serbest doğaçlama, çağdaş/yeni müzik ve makam müziğinin yanı sıra disiplinlerarası sanatçılarla ortaklaşa yürüttüğü projeler yer alıyor. 

Ulrike Ruf, müzik, performans ve tiyatronun kesişiminde çalışan çellist, ses sanatçısı, yönetmen ve yazar. Müzisyen, besteci, dansçı, video sanatçısı, profesyonel korolar ve amatörler ile çalışmalarından edindiği deneyimler etrafında şekillenen pratiği, ses, dil, video ile performatif unsurların iç içe geçtiği disiplinlerarası ve belgesel formatlar üzerine yoğunlaşmaktadır.