Dolar $
32.72
%-0.38 -0.12
Euro €
35.36
%0.51 0.17
Sterlin £
41.67
%-0.04 -0.01
Çeyrek Altın
3994.14
%-0.43 -17
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | SAĞLIK Cuma 28 Haziran 2024 16:00

BİLİM İNSANI, ULTRA İŞLENMİŞ GIDALARIN TÜTÜN TARZI UYARILARA İHTİYACI OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Bu terimi ilk kez ortaya atan beslenme bilimcisine göre, ultra işlenmiş gıdalar (UPF'ler) oluşturdukları risklere dair artan kanıtlara rağmen "tüm dünyada" sağlıklı diyetlerin yerini alıyor ve tütün tarzı uyarılarla satılmaları gerekiyor.

Bilim insanı, ultra işlenmiş gıdaların tütün tarzı uyarılara ihtiyacı olduğunu söyledi

São Paulo Üniversitesi'nden Prof Carlos Monteiro bu hafta Uluslararası Obezite Kongresi'nde UPF'lerin çocuklar ve yetişkinler için giderek artan tehlikesine dikkat çekecek.

Monteiro, Sao Paulo'daki konferans öncesinde Guardian'a verdiği demeçte, "UPF'ler, çoklu kronik hastalık riskini arttırmaları bakımından sağlık açısından taşıdıkları riske rağmen, küresel diyetlerdeki paylarını ve hakimiyetlerini arttırıyor" dedi.

"UPF'ler tüm dünyada daha sağlıklı, daha az işlenmiş gıdaların yerini alıyor ve aynı zamanda çeşitli zararlı özellikleri nedeniyle diyet kalitesinde bozulmaya neden oluyor. Bu gıdalar hep birlikte obezite salgınına ve diyabet gibi diyetle ilişkili diğer kronik hastalıklara yol açıyor."

Sistem yiyecek ve içecekleri dört gruba ayırıyor: minimal işlenmiş gıdalar, işlenmiş mutfak malzemeleri, işlenmiş gıdalar ve ultra işlenmiş gıdalar.

Monteiro Guardian'a verdiği demeçte, UPF'nin insan sağlığı üzerindeki etkisinden artık o kadar endişe duyduğunu, yapılan çalışmaların ve incelemelerin halkı sağlık tehlikeleri konusunda uyarmak için artık yeterli olmadığını söyledi.

Guardian'a gönderdiği e-postada Monteiro, "UPF'lerin tehlikelerini engellemek için tütüne karşı olduğu gibi halk sağlığı kampanyalarına ihtiyaç var. Bu tür kampanyalar UPF tüketiminin sağlık açısından tehlikelerini de içerecektir.'' dedi

Monteiro, "UPF reklamları da yasaklanmalı ya da büyük ölçüde kısıtlanmalı ve sigara paketlerinde kullanılanlara benzer şekilde paket önü uyarıları getirilmelidir." diye devam etti.
 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR