Dolar $
32.9
%0.2 0.06
Euro €
35.33
%0.6 0.21
Sterlin £
41.78
%0.46 0.19
Çeyrek Altın
4041.38
%0.69 27.52
SON DAKİKA
Şafak GÜVEN | SAĞLIK Cumartesi 15 Haziran 2024 12:01

BAYRAM SOFRALARINIZDA SÜT ÜRÜNLERİNİ UNUTMAYIN

Muratbey, sağlıklı bir bayram geçirmek için yeterli ve dengeli beslenme önerilerinde bulundu. Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, "Bayramın yaz mevsimine rastlaması nedeniyle menülerimizi oluştururken et yemeklerinin yanına sebze yemekleri ve salatalara yer verebiliriz. Daha da önemlisi yoğurt, cacık, ayran, peynir gibi süt ürünleri menülerimizde yer almalı" açıklamasını yaptı.

Bayram sofralarınızda süt ürünlerini unutmayın

Sektördeki tecrübesi ve bilgi birikimiyle halk sağlığına katkı sağlama odağında inovatif peynirler geliştiren Muratbey, sağlıklı bir bayram geçirmek için yeterli ve dengeli beslenme önerilerinde bulundu. Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, “Bayramın yaz mevsimine rastlaması nedeniyle menülerimizi oluştururken et yemeklerinin yanına sebze yemekleri ve salatalara yer verebiliriz. Daha da önemlisi yoğurt, cacık, ayran, peynir gibi süt ürünleri menülerimizde yer almalı” açıklamasını yaptı.

Muratbey, Kurban Bayramı’nın neşe içinde geçmesi için verdiği sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme önerilerini sürdürüyor. Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, hatalı beslenme uygulamalarının Kurban Bayramı’nda sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurguladı. Kurban Bayramı’nda dengeli beslenme kurallarına uyulmasının önemli olduğunu belirten Prof. Garipağaoğlu, “Bayramın yaz mevsimine, sıcak aylara rastlaması nedeniyle et yemeklerinin yanında zeytinyağlı sebze yemeklerine, salatalara, piyaz ve pilakilere yer verilmeli. Daha da önemlisi yoğurt, cacık, ayran, peynir gibi süt ürünleri de menülerde yer almalı. Besin değeri açısından zengin peynirli salatalar hazırlanabilir. Ayrıca baklava, kadayıf, revani gibi şerbetli hamur tatlıları yerine meyve, dondurma ve diğer sütlü tatlılar tercih edilmeli. Başta su olmak üzere bol sıvı tüketilmelidir.” dedi.

Kurban eti 12-24 saat bekletilerek tüketilmeli

Besin kayıplarını en aza indirmek için yemekleri doğru yöntemlerle pişirmenin ve uygun koşullarda saklamanın önemine dikkat çeken Garipağaoğlu, “Sık yapılan hatalardan biri, belki de en önemlisi, kurban etlerinin kesildikten hemen sonra tüketilmesidir. Etin kesimden sonra en az 12-24 saat bekletilerek tüketilmesi gerekir.  Taze et, bekletilmiş ete göre daha sert olması nedeniyle hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Et ve et yemeklerinin çok tüketildiği Kurban Bayramı’nda, ziyaretler sırasındaki çay, kahve tüketimine de dikkat edilmeli.  Taze meyve, sütlü tatlılar gibi ikramların küçük porsiyonlar şeklinde olması tercih edilmeli.” dedi.

Vücudun D vitamini durumunu desteklemek çok önemli

Beslenirken vücudun ihtiyaçlarının ön planda tutulması ve beslenme dengesinin buna göre kurulması gerektiğinin önemine değinen Garipağaoğlu, “Önemli besin ögelerinden kalsiyum ve D vitamini ikilisi güçlü kemikler için vazgeçilmezdir. D vitamini vücutta kalsiyumun kemiklere yerleşmesinden sorumlu bir vitamindir. Güçlü kemikler için tek başına kalsiyum ya da tek başına D vitamini yeterli değildir. Kalsiyum süt ürünleri ile kolayca karşılanırken, D vitamininin ana kaynağı güneş ışınlarıdır. D vitamini besinlerde çok az bulunur. D vitamini yetersizliği son yıllarda tüm dünyada yaygın bir sorundur. Bu nedenle vücudun D vitamini durumunu desteklemek için D vitamini ile zenginleştirilmiş Burgu Plus, Taze Kaşar Plus, Plus Kaymaklı ve Misto gibi peynirlerin tercih edilmesi yararlıdır. Peyniri, her zaman olduğu gibi bayram sofralarınızdan da eksik etmeyin. Az tuzlu olanlarını tercih edin. Tuz susuzluğa neden olur, tansiyon yükseltebilir. Sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmek istiyorsak sofraların cazibesine kapılmadan yemeye dikkat etmeli, abartıya kaçmamalı ve hareket etmeye özen göstermeliyiz” şeklinde önerilerde bulundu.

Muratbey sosyal medya hesapları:

https://www.instagram.com/muratbeypeynir/

https://www.youtube.com/muratbeypeynir/

https://www.facebook.com/MuratbeyPeynir

https://twitter.com/MuratbeyPeynir

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR