BARRACK'TAN TÜRK SAVUNMA SANAYİSİNE ÖVGÜ
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, Türkiye'nin savunma sanayiindeki ilerlemesini övdü. F-35 krizine dair umutlu mesajlar veren Barrack, "Yıl sonuna kadar çözüme kavuşmak mümkün" dedi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve aynı zamanda Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Türkiye’nin savunma sanayiinde attığı adımları övgüyle değerlendirdi. Baykar tarafından geliştirilen SİHA’ların büyük başarı elde ettiğini vurgulayan Barrack, F-35 programı konusundaysa olumlu bir sürecin işlediğini belirterek, “Yıl sonuna kadar bir çözüme kavuşmanın mümkün olduğuna inanıyorum” dedi.
Barrack, iki ülke liderleri Trump ve Erdoğan arasında güçlü bir iletişim kurulduğunu ve dışişleri bakanları Hakan Fidan ile Marco Rubio’nun da karşılıklı güven ilişkisine sahip olduğunu vurguladı. F-35 programına dönüş ve CAATSA yaptırımlarıyla ilgili bir soruya “Evet, kesinlikle evet” yanıtını veren Barrack, Kongre'nin de bu konuda mantıklı bir çözümü desteklemeye hazır olduğunu söyledi.
“F-16 ve F-35 sistemleri NATO müttefiki Türkiye için olmazsa olmaz. F-35 parçalarının çoğu Türkiye’de üretiliyor. Türkiye, F-16’ların modernizasyonu için ödeme yaptı” diyen Barrack, geçmişteki yaptırımların yol açtığı tahribatın giderilmesi için iki tarafın da çözüme odaklandığını ifade etti.
Barrack, Türkiye’nin NATO’nun en büyük ikinci ordusuna sahip olduğunun altını çizerek, savunma kapasitesi kadar halkının nitelikleriyle de öne çıktığını dile getirdi. “Dünyayı tanıyan, çalışkan, olağanüstü bir nüfusa sahip” diyen Barrack, Türk savunma sanayiindeki gelişmelerin ABD Başkanı Trump tarafından da yakından takip edildiğini aktardı.
Suriye örneğini işaret eden Barrack, Türkiye’nin bölgede merkezi bir aktör olduğunu belirterek, “Suriye’de olanların büyük bir kısmı Türkiye’nin liderliği sayesinde gerçekleşiyor” dedi.
Barrack, F-35 meselesinin artık çözülmesi gerektiğini vurgularken, “İki liderimiz ve dışişleri bakanlarımız arasında birkaç ay içinde yeni bir buluşma olacak. F-35, F-16, S-400, yaptırımlar ve gümrük vergileri gibi tüm konular yeniden ele alınacak. İlk kez sadece savunma ortaklığı değil, atağa geçen ortaklık taahhüdü söz konusu” ifadelerini kullandı.
Büyükelçi Barrack, Orta Doğu’da barışçı bir yaklaşımın şart olduğunu vurgulayarak, geçmişte Batı’nın müdahalelerinin bölgede karmaşaya neden olduğunu söyledi. “Orta Doğu’da diyaloğu değiştirmek güçlü liderlik ister” diyen Barrack, Türkiye’nin yeni nesil için bu dönüşümde önemli bir rol oynayabileceğini ifade etti.