Dolar $
32.97
%0.39 0.13
Euro €
35.25
%-0 -0
Sterlin £
41.66
%0.02 0.01
Çeyrek Altın
3999.07
%-0.08 -3.13
SON DAKİKA
Haber Merkezi | EKONOMİ Perşembe 20 Haziran 2024 07:57

BARCLAYS'TEN TÜRK LİRASI ANALİZİ

Barclays analistleri Türk lirasında yaz aylarında belli oranda değer kaybına izin verilebileceğini öngördü.

Barclays'ten Türk lirası analizi

Bir süredir istikrarlı seyreden Dolar/TL kurunda ılımlı da olsa yukarı yönlü bir ivme izlenirken, yabancı kurumlar TL'de kontrollü değer kaybı olabileceğine işaret ediyor.

Aralarında Ercan Ergüzel'in de yer aldığı Barclays ekonomistleri yaz dönemi boyunca Türkiye'de ekonomi yönetiminin Türk lirasında değer kaybına izin verebileceğini öngördü. Analizde 2024 yılı boyunca Türkiye'de politika faizinin sabit tutulacağı beklentisi de paylaşıldı.

Barclays ekonomistleri, Çarşamba günü yayınladıkları bir notta, 2024 yılının ikinci yarısı için asgari ücretlerde bir artışın açıklanması halinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 250 baz puanlık bir artışı değerlendirebileceğini yazdı.

Raporda "Enflasyon yılsonundan önce yüzde 50'nin altına düşerse ve ardışık TÜFE aylık yüzde 1'e doğru ılımlılaşırsa, TCMB gevşeme döngüsünü daha erken, Kasım veya Aralık ayında başlatmayı düşünebilir" değerlendirmeleri yer aldı.

"Yetkililerin yaz boyunca TL'nin bir miktar zayıflamasına izin vermesini bekliyoruz, zira sabit döviz kurunun uzun süre korunması cari açığın genişlemesi riskini doğuracaktır. Yine de TL'nin önümüzdeki çeyrekte daha iyi performans göstermesini bekliyoruz" diyen Barclays ekonomistleri enflasyonun yıl sonunda yüzde 46,5 olacağını öngördü.

Barclays Türkiye ile ilgili daha önceki analizinde Türk bankalarının tahvilleriyle ilgili tavsiyesini yükselttiğini belirtmişti.

Analizde “Körfez bölgesi de dahil olmak üzere EEMEA’daki diğer banka tahvil piyasasına kıyasla Türkiye banka tahvillerini cazip görüyoruz” diyen Barclays Türk bankalarının perp tahvillerinde yüksek carry getirisine dikkat çekerek Akbank ve Yapı Kredi perp tahvillerinde alım önermişti.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR