SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Perşembe 01 Mayıs 2025 02:15

BAKTERİLİ GÜBREYLE NOHUT VERİMİ ARTACAK

Elazığ'ın Ağın ilçesinde, coğrafi işaretle tescillenen ve Türkiye'nin dört bir yanında rağbet gören Ağın leblebisi, artık tamamen organik üretimle tarladan sofraya ulaşacak.

Bakterili gübreyle nohut verimi artacak

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle başlatılan projeyle, kimyasal gübrelerin yerine toprağa faydalı rhizobium leguminosarum bakterisi kullanılmaya başlandı.

“Bakteri ile Aşılanmış Organik Ağın Leblebisi Projesi” kapsamında, 12 köydeki 35 üreticiye yüzde 75 hibeli olarak 215 kilogram bakteri ve bu bakterilerle aşılanmış 20 bin 250 kilogram nohut tohumu verildi. Bakterilerle karıştırılan tohumlar toprağa ekilirken, 1500 dekarlık alanda yapılan bu ekimle Türkiye’de ilk kez bu büyüklükte bir organik nohut üretimi hayata geçirildi. Amaç; hem üretimi organik hale getirmek hem de dekar başına yüzde 50’ye kadar verim artışı sağlamak.

Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Vedat Ergün, projenin Türkiye genelinde örnek teşkil ettiğini belirterek, “Sulu bakteriyle tohumları karıştırıp toprağa ekiyoruz. Türkiye’de ilk defa bu kadar yüksek düzeyde organik nohut ve dolayısıyla leblebi üretimi yapılacak” dedi.

Projede görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Aslıhan Haroğlu Orhan ise mikrobiyal gübrelerin toprağın yapısını iyileştirdiğini, bitkinin gelişimini hızlandırdığını ve hastalıklara karşı dayanıklılığını artırdığını söyledi. “Bu bakteriler, nohutun köklerinde yaşayarak tüm sezon boyunca bitkiye azot sağlar. Bu sayede bitki daha sağlıklı büyür, nohut antraknozu gibi hastalıklara karşı direnç kazanır” açıklamasında bulundu.

Ağın Belediye Başkanı Şeref Çakar ise belediye olarak projeye tam destek verdiklerini belirterek, tarımsal altyapıyı güçlendirmek amacıyla Fırat Kalkınma Ajansı işbirliğiyle tahıl temizleme ve sınıflandırma makinelerinin ilçeye kazandırıldığını söyledi. “Amacımız sadece verimi artırmak değil, aynı zamanda Ağın tüylü nohudunu saflaştırarak en kaliteli ürün seviyesine ulaştırmak” dedi.

Yeni üretim modeliyle birlikte hem üreticinin kazancının artması hem de Ağın leblebisinin marka değerinin yükselmesi hedefleniyor. Üreticiler de kimyasalsız tarım sayesinde hem doğanın korunduğunu hem de ürün kalitesinin yükseldiğini vurguluyor.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR