Dolar $
32.23
%-0.18 -0.05
Euro €
34.96
%0.07 0.02
Sterlin £
40.71
%0.06 0.02
Çeyrek Altın
4009.34
%0.65 25.51
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | GÜNCEL Pazartesi 29 Nisan 2024 12:00

BAKAN YERLİKAYA: TAKSİM MEYDANI KUTLAMA YERİ VE GÜZERGAHLARI ARASINDA DEĞİL

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Yerlikaya: Taksim meydanı kutlama yeri ve güzergahları arasında değil

Bakan Yerlikaya, Taksim meydanının toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu kapsamında belirlenen ve ilan edilen yer ve güzergahlar arasında olmadığını açıkladı.

Bakan Yerlikaya'nın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı dönemindeyse 2008 yılında emek ve dayanışma günü olarak kutlanmaya başlandı.

2009 yılında da resmi tatil olarak ilan edildi. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi emek bizim inancımızda ve kültürümüzde müstesna bir öneme ve kıymete sahiptir. Bu hassasiyetle işçi hakkının korunmasına her zaman öncelik verdik bu hakkın istismar edilip örselenmesine hiçbir zaman müsaade etmedik.

Bu anlayışla ekmeğini alnının teri ve gözünün nuru ile kazanan ülkemizin gücüne güç katan kamu ve özel sektörümüzdeki işçi kardeşlerimizin, tüm emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü canı gönülden tebrik ediyorum.

Toplantı ve gösteri yürüyüşü demokratik bir haktır. Bu hak anayasamız tarafından güvence altına alınmıştır. Ancak burada çok önemli bir hassasiyet var o da demokratik hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin toplumumuzun huzurunu, güvenliğini ve kamu düzenini aksatmamasıdır, başkalarının hak ve özgürlüklerini engellememesidir.

Anayasamızın 34. Mahkemesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 11. maddesi de işte bu hassasiyetlere yer vermiştir.

Bu yıla gelirsek 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle şimdiye dek 55 ilimizde 103 ayrı etkinlik müracaatı yapılmıştır ve bunların tamamına izin verilmiştir.

2023 yılında yaklaşım 17,5 milyon turist ağırlayan İstanbul aynı zamanda eğitimin, kültürün, sanatın, ticaretin ve üretimin de merkezidir. Bizim önceliğimiz de böylesine önemli bir mega şehrin huzuru, güvenliği ve kamu düzenidir. İstanbul genelinde toplantı ve gösteri yürüyüşü yer ve güzergahı valiliğimizce her yıl Ocak ayında tespit ve ilan edilmektedir.

Bu yıl İstanbul için 40 ayrı yer ve güzergah ilan edilmiştir. İşçi konfederasyonları ve onlara bağlı sendikaların ilan edilen yerlere yaptıkları müracaatlara izin verilmektedir. Ancak bu yıl bir konfederasyon ve bazı sendikalar 1 Mayıs’ı taksimde kutlamak için yazılı başvuruda bulundular hem de taksimde buluşalım çağrısı yapmaya devam ediyorlar. Oysa kendilerine bu taleplerine izin verilmeyeceği İstanbul Valiliği tarafından yazılı olarak bildirildi.

Taksim meydanı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu kapsamında belirlenen ve ilan edilen yer ve güzergahlar arasında değildir. Çünkü Taksim meydanı ve çevresi konumu itibarıyla toplantı ve gösteri yürüyüşü için uygun değildir.

Araç ve yaya akışının çok yoğun olduğu bu bölge güvenlik tedbirlerinin alınmasını zorlaştırdığı gibi kişi hak ve özgürlüklerinin korunmasında da ciddi riskler barındırmaktadır.

Sosyal medyadan çağrı yapan terör örgütlerinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarını bir eylem ve propaganda sahası haline getirmelerine asla ve asla müsaade etmeyeceğiz.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününün huzur ve güven ortamı içerisinde kutlanması amacıyla İstanbul’da toplam 29 cadde ve bu caddelere açılan sokaklar trafiğe kapatılacaktır. İl genelinde de 264 noktada toplam 42 bin 434 polisimiz görev yapacaktır. Ayrıca İstanbul valiliğine başvuran konfederasyon ve onlara bağlı sendikaların belirli sayıdaki temsilcileri Taksim Anıtı’na çelenk koyabilecek, basın açıklaması yapabilecek, Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakarak saygı duruşunda bulunabileceklerdir. Bu amaçla 11 müracaat var."

ABONE OL