Dolar $
33.09
%0.27 0.09
Euro €
36.05
%0.13 0.04
Sterlin £
42.89
%0.1 0.04
Çeyrek Altın
4242.6
%1.01 41.99
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | EKONOMİ Cuma 12 Temmuz 2024 06:00

BAKAN ŞİMŞEK: ÖNÜMÜZDEKİ AY ENFLASYON YÜZDE 60 CİVARINA İNECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi'nde açıklama yaptı. Şimşek, 11 yılda sağlanan düzelmenin 1 yılda sağlandığını belirtti.

Bakan Şimşek: Önümüzdeki ay enflasyon yüzde 60 civarına inecek

Bakan Şimşek, bütçe açıklarını yüzde 5.2 düzeyine çektiklerini belirterek, bu açığın yüksek olduğunu ifade etti.

Geçen seneki açığın yüzde 5.2 olmakla birlikte deprem hariç açığın milli gelire oranının yüzde 1,6 olduğunu aktaran Şimşek, ‘’Depremin yarattığı harcamaları bir kenara bırakırsanız, maliye disiplinde bir sorun yok.’’ dedi.

Bakanlığın hedeflerinden bahseden Bakan Şimşek, mali disiplini tesis etmek bütçe harcamaları dahil bütçe açığının milli gelire oranını gelecek sene yüzde 3'ün altına çekerek, dezenflasyona güçlü bir destek vermek olduğunu söyledi.

Kur riskini azalttıklarını aktaran Şimşek, ‘’Çünkü döviz ve altın cinsinden borç stoğu içerisindeki payı azaltıyoruz. Yine borçlanmanın vadesini artırıyoruz. Kamunun bilançosunu biz tekrar güçlü bir şekilde konumlandıracağız.’’ diye konuştu.

Türkiye’nin uluslararası rezerv pozisyonundan bahseden Şimşek, ‘’Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir hızda bir düzeltmeyle karşı karşıyayız. Geçmişte 10 yıl alan birikim son 1 yıl içerisinde sağlandı. Net rezervlerdeki düzelme 80 milyar dolar civarına ulaştı. Bu türden bir iyileşmeyi 11 yılda sağlamışız. Rezerv yeterliliğini sağlamış durumdayız. Önemli olan bunun kalıcı hale getirilmesidir.’’ açıklamasını yaptı.

Diğer bir hedeflerinin kur korumalı mevduattan çıkış olduğuna değinen Şimşek, geçen sene 143 milyar dolarla zirveyi bulan kur korumalı mevduatın bugün 60 milyar doların altına indiğini ifade etti.

‘’Türkiye’nin şu anda makul maliyetlerle dış kaynağa erişiminde sorun önemli ölçüde ortadan kalmıştır.’’ diyen Şimşek, şunları aktardı:

‘’Rezervlerdeki artış bazılarının da iddia ettiği gibi sıcak para değildir. Rezervlerdeki artışın çok büyük bir kısmı bizim vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin programa olan güveni nedeniyle dövizden TL’ye geçişiyle açıklanır. İkincisi de, program sayesinde bankalarımız ve reel sektörün dış kaynağa yüzde 100'ün üzerinde ulaşmasından kaynaklanıyor. Türkiye oy birliğiyle, bütün devletlerin desteğiyle gri listeden çıktı.Türkiye dezenflasyonda başarılı değil. Biz şu anda dezenflasyon dönemimin başındayız. Önümüzdeki ay enflasyon yüzde 60 civarına, bir sonraki ay yüzde 50 civarına, bir sonraki ayda 50'nin bir tık altına inebilir. Daha sonra da yılı 38 civarında kapatmayı ümit ediyoruz. Gelecek senede enflasyonu hedefimiz kalıcı bir şekilde yüzde 20'nin altına çekmek ve bir sonraki senede yüzde 10'nun altına çekmek.’’

Bakan Şimşek, bu sene büyük ihtimalle kişi başına milli gelirde Dünya Bankası tanımına göre ilk defa Türkiye'nin orta gelirli ülkeler grubundan çıkarak yüksek gelirler grubuna gireceğini söyledi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR