Dolar $
32.72
%-0.38 -0.12
Euro €
35.04
%-0.57 -0.2
Sterlin £
41.67
%-0.3 -0.12
Çeyrek Altın
4011.35
%0.23 9
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Sanayi Çarşamba 26 Haziran 2024 06:00

BAKAN KACIR: ARF İLE ÜLKEMİZ BAZI ÖNEMLİ YETENEKLERE SAHİP OLUYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, MODSİMMER TRUBA Veri Merkezi Açılışı ve ARF Süper Bilgisayarı Tanıtım Töreni'ne katıldı.

Bakan Kacır: ARF ile ülkemiz bazı önemli yeteneklere sahip oluyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, MODSİMMER TRUBA Veri Merkezi ve ARF Hesaplama Kümesiyle Türkiye’nin bilimsel araştırma yetkinliklerine yeni bir boyut kazandırdıklarını belirterek, “Veri merkezi ve ARF kümesi yatırımımızla ülkemizin gelişimi ve kalkınması için kritik öneme sahip yüksek başarımlı hesaplama altyapısını özel sektör, kamu ve akademimizin çalışmalarına tahsis ediyoruz. 35 bin dizüstü bilgisayara eşit bilgi işlem kapasitesiyle dünyanın en kuvvetli 313’ncü süper bilgisayarı olan ARF ile ülkemiz bazı önemli yeteneklere de sahip oluyor. Çözme şansımız bulunmayan problemleri çözülebilir hale getirerek, bizim için erişilemez olan araştırma alanlarını ve teknolojilerini ulaşılabilir hale getireceğiz. Savunma sanayiden, üretim sektörüne; ilaç tasarımından, hastalık tespitine birçok stratejik alanda araştırmacılarımız ihtiyaç duydukları simülasyonları eş zamanlı olarak gerçekleştirebilecek.” açıklamasını yaptı.

Kacır, Türkiye’nin bilimsel ve Ar-Ge gelişimine büyük katkı sağlayan Türk Ulusal Bilim E-Altyapısı (TRUBA) bünyesinde faaliyete geçecek yeni hesaplama kümesinin, tüm bilim camiasına, girişimcilere ve yenilikçi gençlere hayırlı  olmasını diledi. Türkiye olarak kalkınma ivmesini sürdürmesini sağlamak ve rekabet üstünlüğünü daha ileriye taşımak üzere bilim ve teknolojide asırlık adımlar attıklarını hatırlatan Kacır konuşmasında şunları kaydetti:

"Bilimsel ve teknolojik ilerlemede verilerin depolanması ve yüksek başarımlı hesaplamayla işlenmesi, her geçen gün daha da önem taşıyor. İklim değişikliği ve kanser araştırmaları gibi insanlığın çok boyutlu ve kompleks problemlerinin analiz edilmesine kapı aralıyor. Yeni moleküllerin keşfinden yenilikçi malzemelerin üretilmesine kadar pek çok bilimsel ve teknolojik çıktılara imkan tanıyor. Yapay zeka başta olmak üzere birçok yenilikçi teknoloji ise veri depolama, işleme ve hesaplama ihtiyacında yaşanan artışın ivmelenerek devam edeceğini ortaya koyuyor. Veri depolama ve işleme altyapılarına erişimi olan ülkeler, geleceğin dünyasında daha fazla söz sahibi olacak."

ABONE OL