BAKAN BAK: SPORDA BAŞARI İÇİN YAPAY ZEKAYI KULLANACAĞIZ
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yapay Zeka Derneği iş birliğinde düzenlenen ''Yapay Zekada Güncel Bilimsel Gelişmeler ve İyi Uygulama Örnekleri Konferansı''na katıldı.
Bakan Bak, Bakanlık merkez binada düzenlenen konferansta katılımcılara hitap ederek, yapay zeka konusuna üniversite yıllarından beri ilgi duyduğunu söyledi.
Gençlerin yapay zeka konusuna olan meraklarının farkında olduklarını vurgulayan Bakan Bak, “Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak dinamik bir yapıya sahibiz. Özellikle sporcularımızın performansını daha iyiye nasıl götürürüz, sakatlıklarını nasıl öngörebiliriz? Bu düşünceleri hayata geçirecek bir çalışma içerisindeyiz. Gençlik Merkezlerimize ve Gençlik Kamplarımıza gelen evlatlarımıza yapay zeka konusunda yol göstereceğiz.” dedi.
Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı yaptığı dönemde sporcu gelişiminin önemini deneyimlediğini aktaran Bakan Bak, “Ölçmediğiniz bir şeyi yönetemezsiniz. Yani sporcumuzun antrenman sonrasında kan değerlerini, kapasitesini, nefesini ölçemezsek onu daha doğru şekilde yönlendiremeyiz, sporcunun kapasitesini artıramayız. Yurtdışında laboratuvarları inceledim. Hep beraber, yaptığımız antrenman tekniklerini değerlendirip yapay zeka ile bunları geliştirmemiz lazım, yeni modeller kurmamız gerekiyor. Bir judocunun atış tekniğini kullanırken savurma gücünden bir tekvandocunun vurduğu tekmeyi nasıl dönerek vurduğunu ölçebilecek bir yapay zekayı ortaya koymamız lazım. Gençlerimizi buna teşvik edecek çalışmalar yapacağız. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile ortak çalışmalar da yapacağız.” diye konuştu.
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’na yoğun bir şekilde hazırlandıklarını belirten Bakan Bak, şunları söyledi:
“Karşımızdaki rakiplerimizin nasıl hazırlandığını gözlerimle gördüm. Bir sporcuyu proje olarak değerlendiriyor ve o sporcuyu geniş bir ekip hazırlıyor. ABD’li yüzücü Michael Phelps, Pekin Olimpiyatları’nda 8 altın madalya kazandı. Onu, diyetisyeninden fizyoterapistine kadar 15 kişilik özel bir ekip hazırladı. Sporcularımızın olimpiyatlarda başarılı olmasını istiyoruz, doğru antrenman tekniklerini uygulamak istiyoruz. Sakatlanmaları engelleyecek teknikleri kullanmamız lazım. Her sporcuya kişiselleştirilmiş antrenmanlar yaptırmamız gerek. Bunları uygulayabilmek için, bizden daha hızlı, daha güçlü ve daha pratik düşünen yapay zekayı kullanacağız. NATO’da görev yaparken bilim ve teknoloji komitesinde görev yapmıştım. NATO içerisinde bilime çok önemli yatırımlar yapılıyor. “Human-Machine Interface” var. Yani makine ile insanı konuşturuyor. Bizim de sporcumuzla, antrenörümüzle bu teknolojiyi konuşturmamız lazım. Yurtlarımızda kalan yaklaşık 950 bin gencimize de bu çalışmaları aktarmak istiyoruz. Yapay zekayı en iyi kullanan bakanlık olmak istiyoruz. Kendimizi geliştirelim, öğrenmenin sonu yok, enerjinin sonu yok. Biz iyiyiz, güçlüyüz, başaracağız.”