SON DAKİKA
DÜNYA Salı 03 Eylül 2024 16:11

BAE VE KUVEYT 8 ALANDA MUTABAKAT ZAPTI İMZALADI

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Kuveyt arasında savunma sanayi dahil 8 alanda işbirliği ve mutabakat zaptı imzalandı.

BAE ve Kuveyt 8 alanda mutabakat zaptı imzaladı

BAE resmi ajansı WAM'ın haberine göre, BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ile Kuveyt Dışişleri Bakanı Abdullah Ali el-Yahya başkanlığında, BAE'nin başkenti Abu Dabi’de iki ülke arasındaki ortak yüksek işbirliği konseyinin beşinci toplantısı düzenlendi.

Al Nahyan ile Yahya, toplantı öncesi, iki ülke arasındaki ilişkileri ve ikili işbirliğini geliştirmenin yollarını değerlendirdi, ortak çıkarları ilgilendiren tüm konularda görüş alışverişinde bulundu.

Kuveyt'in tüm alanlarda BAE'nin stratejik ortağı olduğuna dikkati çeken Al Nahyan, Basra Körfezi'ndeki tartışmalı Durra Gaz Sahası'nın mülkiyetinin sadece Kuveyt ve Suudi Arabistan'a ait olduğunu savundu.

Al Nahyan, uluslararası hukuk ve iki ülke arasında varılan anlaşmalar çerçevesinde bu gaz sahasının tek sahibinin Kuveyt ve Suudi Arabistan olduğunu ileri sürdü.

Al Nahyan ile Yahya, iki ülke arasındaki ortak yüksek işbirliği konseyinin beşinci toplantısının ardından, savunma sanayi başta olmak üzere altyapı, spor, iletişim ve satın alma gibi alanlarda 8 mutabakat zaptı ve yürütme programının imza törenine katıldı.

- Araş/Durra Gaz Sahası

Basra Körfezi'nde yer alan ve 1967'de keşfedilen Araş/Durra Gaz Sahası, yıllardır İran ile Kuveyt arasında soruna neden oluyor. Gaz sahasının İran tarafında yer alan kısmına "Araş" adı verilirken, Kuveyt tarafı "Durra" olarak biliniyor.

Suudi Arabistan ve Kuveyt, Mart 2022'de Durra Gaz Sahası'nı geliştirmek için anlaşma imzalamıştı.

İran ise söz konusu anlaşmanın "yasa dışı" olduğunu savunarak bölgede sondaj çalışmalarına başlayacağını duyurmuştu.

Kuveyt, 3 Temmuz 2023'te bölgede deniz sınırının belirlenmesi için İran'ı müzakereye çağırmış, Tahran yönetimi ise konuya ilişkin açıklamada bulunmamıştı.

Dönemin Kuveyt Petrol Bakanı Saad el-Barak, 27 Temmuz 2023'te yaptığı açıklamada, "Kuveyt, İran ile sınırın çizilmesini beklemeden Durra Gaz Sahası'nda arama ve üretim faaliyetlerine başlayacak." ifadesini kullanmıştı.