Dolar $
33
%0.16 0.05
Euro €
35.34
%0.06 0.02
Sterlin £
41.81
%-0.1 -0.04
Çeyrek Altın
4021.78
%-0.1 -3.88
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | GÜNDEM Pazar 16 Haziran 2024 12:00

AYM CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN TCMB BAŞKANI VE REKTÖR ATAMA YETKİLERİNİ İPTAL ETTİ İDDİASI

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bazı basın yayın organlarında yer alan "Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı ve rektör atama yetkilerini iptal etti" iddiasını yalanladı.

AYM Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TCMB Başkanı ve rektör atama yetkilerini iptal etti iddiası

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden yapılan açıklamada bazı basın yayın organlarında yer alan, "AYM Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Merkez Bankası Başkanı ve rektör atama yetkilerini iptal etti" iddiasının doğru olmadığı bildirildi.

Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) iptali istemiyle yapılan başvuruyu karara bağladığı belirtilen açıklamada Yüksek Mahkeme’nin düzenlemenin tümünün iptal edilmesi istemini reddederken düzenlemede yer alan bazı hükümlerin iptalini kararlaştırdığı aktarıldı.

Bahse konu KHK ile 2375 hükümle ilgili düzenleme yapıldığı kaydedilen açıklamada “AYM'nin kararında bu hükümlerin sadece bazılarında iptal kararı verilmiştir. Kamuoyunda da yankı bulan rektör ve Merkez Bankası Başkanı atamaları konusundaki iptal kararları, ‘KHK ile değil kanunla düzenleme olması gerektiği’ gerekçesiyledir. Dolayısıyla esas bakımından bir iptal söz konusu değildir.” denildi.

Mahkemenin, kararların bugünden itibaren 12 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdiğine dikkati çekilen açıklamaya şöyle devam edildi:

“Dolayısıyla mevcut uygulamalar açısından bir değişiklik bulunmamaktadır. Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usullerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yürürlüktedir. Rektör atamaları da Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 130. ve 2547 sayılı Yüksek Öğretim Yasası'nın 13. maddeleri uyarınca zaten Cumhurbaşkanı tarafından yapılmaktadır.”

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR