SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Perşembe 23 Ekim 2025 13:59

AYÇİÇEĞİNDE REKOR EKİM ALANI

Bayburt'ta sulanabilir tarım alanlarının artmasıyla ürün çeşitliliğine çerezlik ayçiçeğini ekleyen çiftçiler, verimden memnun. 2021'de deneme amaçlı 500 dekarda başlayan üretim, bu yıl 5 bin 800 dekara ulaştı.

Ayçiçeğinde rekor ekim alanı

Boyları 2 metreyi bulan ayçiçekleri, biçerdöverle hasat edildikten sonra branda üzerinde kurutularak bölgedeki fabrikalara ulaştırılıyor.

Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, son 4 yılda ekim alanının ciddi şekilde arttığını belirterek, “Daha önce geleneksel tarım yaygındı, çiftçiler hububat dışında pek ürün ekmiyordu. DSİ’nin gölet ve baraj çalışmalarıyla sulama imkanları artınca ürün yelpazesi genişledi. Bayburt, özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde çerezlik ayçiçeği noktasında ciddi bir ihtiyacı karşılıyor” dedi. Eldivan, bölgede ayçiçeği, şeker pancarı ve silajlık mısır gibi ürünlerin çiftçilere kazanç sağlayacağını da vurguladı.

Çiftçilerden Erdi Okumuş, 2022’de üretime başladığını ve İl Tarım Müdürlüğü desteğiyle olumlu sonuçlar aldığını söyledi. Okumuş, “Başta 100 dekarla başladım, bugün 500 dekara çıkardım. Dekarda 400 kilogram çekirdek alıyoruz. Ayçiçeği, bu bölgede ciddi bir talep gördüğü için diğer çiftçilere de tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Bayburt’ta çerezlik ayçiçeği üretimi, artan ekim alanı ve yüksek verimle bölge çiftçisinin gelirine katkı sağlarken, yerli üretim ihtiyacının karşılanmasına da önemli ölçüde destek oluyor.

ABONE OL