Dolar $
32.93
%0.04 0.01
Euro €
35.36
%-0.03 -0.01
Sterlin £
41.8
%-0.01 -0
Çeyrek Altın
4032.3
%-0.31 -12.52
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | SAĞLIK Pazar 16 Haziran 2024 13:01

AVRUPA'DA ÖLÜMLERİN DÖRTTE BİRİ TÜTÜN, ALKOL, HAZIR YİYECEKLER VE FOSİL YAKIT KAYNAKLI

Tütün, alkol, işlenmiş gıdalar ve fosil yakıtlar ''Avrupa'da yılda 2,7 milyon kişinin ölümüne neden oluyor.''

Avrupa'da ölümlerin dörtte biri tütün, alkol, hazır yiyecekler ve fosil yakıt kaynaklı

Yeni rapor, tütün, fosil yakıtlar ve alkolün Avrupa'nın 53 bölgesinde her gün 7.400'den fazla ölümden sorumlu olduğunu hesaplıyor. Toplamda bu dört sektör Avrupa'da yılda yaklaşık 2.7 milyon kişinin ölümüne neden oluyor ki, bu da yüzde 24,5 ile tüm ölümlerin yaklaşık dörtte birini oluşturuyor.

Tütün, alkol, ultra işlenmiş gıdalar ve fosil yakıtların Avrupa'da yılda 2.7 milyon insanın ölümüne yol açtığını belirten Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hükümetleri sağlığa zararlı ürünlere yönelik daha sıkı düzenlemeler getirmeye çağırdı.

Raporda DSÖ, güçlü endüstrilerin “yanıltıcı” pazarlama kullanarak ve hükümetlerin kanser, kalp hastalığı ve diyabet gibi öldürücü hastalıkları önleme çabalarına müdahale ederek sağlıksızlığı ve erken ölümleri tetiklediğini söyledi.

BM sağlık ajansının bulguları, büyük şirketlerin ve ürünlerinin insan sağlığına verdiği büyük zarara yönelik benzeri görülmemiş bir saldırı anlamına geliyor. Rapor, “büyük endüstrinin” halk sağlığını iyileştirmeye yönelik politikaları geciktirerek ve rayından çıkararak kârlarını artırmak için nasıl açık ve gizli yöntemler kullandığını anlatıyor.

DSÖ, “Az sayıda ulus ötesi şirket faaliyet gösterdikleri siyasi ve yasal bağlamlar üzerinde önemli bir güce sahiptir ve kar marjlarını etkileyebilecek kamu yararına düzenlemeleri engelliyor” dedi.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Henri Kluge şunları söyledi:

“Endüstrinin taktikleri arasında hedefli pazarlama stratejileri yoluyla savunmasız insanların istismar edilmesi, tüketicilerin yanıltılması ve ürünlerinin faydaları veya çevresel referansları hakkında yanlış iddialarda bulunulması yer almaktadır.”

“Büyük ticari endüstriler” tarafından uygulanan taktikler, önlenebilir hastalıkların en büyük nedenleri olan sigara, içki ve obezitenin azaltılmasına yönelik tedbirleri baltalıyor.

Rakamlar, alkol, tütün, işlenmiş gıda ve içecekler ile fosil yakıtların küresel olarak yılda 19 milyon ölüme ya da tüm ölümlerin yüzde 34'üne neden olduğunu ortaya koyan 2023 araştırmasının bir devamı.

DSÖ'nün analizi, tüm Avrupa ülkelerinin BM'nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri olan obezite artışını durdurma ya da 15 yaş ve üzeri kişiler arasında sigara kullanımını yüzde 30 oranında azaltma hedeflerine ulaşma yolunda ilerlemediğini göstermekte. Avrupa'daki 53 ülke, küresel olarak diğer tüm bölgelerden daha fazla alkol tüketmektedir.
 


 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR