AVON, DEPREM BÖLGESİNDEKİ KADINLAR İÇİN BİR OLMAYA DEVAM EDİYOR
137 yıldır, milyonlarca kadına destek veren ve kazanç fırsatları sunan Avon, deprem bölgesindeki kadınlara destek olmaya devam ediyor. Temsilcilerinin yüzde 15'inin deprem bölgesinde yer aldığı Avon, KAMER (Kadın Merkezi Eğitim Üretim Danışma ve Dayanışma Vakfı) iş birliği ile gerçekleştirdiği desteklerle 1 yıl içinde yaklaşık 500 bin kadının hayatına dokundu. Bölgedeki kadınların ihtiyaçları için destekler sürecek.
Kadın gücünün önemini her fırsatta vurgulayan ve eğitimden sağlığa, şiddetle mücadeleden ekonomik bağımsızlığa kadar tüm alanlarda kadınları desteklemeyi sürdüren Avon, KAMER ile birlikte deprem bölgelerindeki kadınlara yönelik başlattığı yardım hareketinde 1 yılı geride bıraktı. Depremden etkilenen 11 ilde, 5000 kadına 1 yıl boyunca dayanışma ortamı ve uzmanlarla psikolojik destek sağlamak için çıktığı yolda 500 bin kadına ulaştı.
1 milyon doların üzerinde yardım
Avon Asya Pasifik, Orta Doğu ve Afrika Bölge Başkanı Orkun Gül, “Avon olarak 6 Şubat depremlerinin büyüklüğünü, tahribatını ve acılarını bizzat yaşadık. Ailelerimiz, temsilcilerimizin çok büyük bir kısmı, yaklaşık 15’i deprem bölgesindeki 11 ilde yaşıyordu. Bu yüzden bölgedeki varlığımız ve desteğimiz çok büyük bir önem arz ediyordu. ‘Bir kadın iyileşirse, bir aile, bir toplum, kadının eli değdiği herkes iyileşir’ dedik. Geçen yıl Şubat ayı itibariyle, pazarlama bütçelerimiz başta olmak üzere, tüm harcamalarımızı sadece bu bölge için gerçekleştirdik. Acil ihtiyaçlarla başladığımız destekleri barınma, eğitim, psikolojik boyutlarda genişlettik. Temsilcilerimizin bu süreçte hayatlarına devam etmeleri, moral ve motivasyonlarını yüksek tutmaları için prim oranlarını, iş süreçlerinde herhangi bir kayba sebep vermeyecekleri bir şekilde yeniden düzenledik. Güçlü bağlarımız sayesinde, yurdun dört bir yanında bulunan Temsilcilerimizin tamamı, bölge kadınları için kenetlendi. Bir yıllık süreçte şirket olarak bölgeye 1 milyon doların üzerinde yardım gerçekleştirdik. KAMER ile birlikte sadece bölgede kısa süreli değil, 1 yılı aşkın süredir kadınların psikolojik destek almasını sağlayan bir proje başlattık. 500 binden fazla kadının hayatına dokunduk. Gurur duyduğumuz bu çalışmalarımıza devam edeceğiz.” diye konuştu.
‘Kadınlar için bir olduk’
KAMER Başkanı Nebahat Akkoç da şunları söyledi: “KAMER olarak kadınların bir yandan yaşadıkları sarsıntıları aşmaya çalışırken, diğer yandan ailesini bir arada ve ayakta tutma mücadelesine deprem döneminde bir kez daha şahit olduk. Avon’la Pandemi döneminde bölgedeki aile içi şiddet ve yoksullukla mücadele kapsamında çalışmalar gerçekleştirmiştik. Biliyorsunuz, kişi başına düşen yıllık gelirin en düşük olduğu bölge, burası. Pandemi ile birlikte, bu yoksulluk giderek derinleşmeye başladı. İnsanlar yiyecek ekmek bulamıyorlardı. Bu durum evde şiddeti de artırma eğilimi gösterdi. O zaman başladık Avon’la çalışmaya. Avon’un aile içi şiddetle mücadele kapsamında hayata geçirdiği ‘’Evdesin
ama Yalnız Değilsin’’ projesi kapsamında, binlerce aileye destek sağladık. Bu projeyi devam ettirmek için çalışmalarımızı sürdürüyorduk. Burada Avon tarafından yapılan bağışlar sayesinde yardım için kullanabileceğimiz bütçemiz vardı. 6 Şubat depremleri olunca hemen buradaki fonu deprem için kullanmak üzere planlar yaptık. Avon’un desteği ile depremin ilk gününden itibaren yardımları ulaştırmaya başlayabildik.”
‘Adıyaman’a ilk çamaşırhaneyi Avon’un yardımlarıyla kurduk’
“Psikologların söylediği birşey var; en hızlı iyileşme, en hızlı rutine dönme ile mümkündür” diyen KAMER Başkanı Nebahat Akkoç, şöyle devam etti: “İnsanlar evsiz kalıyor, yıkanamıyor. Çamaşır değiştiremiyorlar. Hijyen malzemesi hiç yok. Enkaz başında günlerce aç susuz kalanlar oldu. İlk yardımımızı öyle yaptık. Hemen küçük torbalara, bir ekmek, 250 gram helva, 250 gram zeytin, peynir, bir şişe su koyup enkaz başında cenazesini bekleyenlere dağıttık. Daha önce Van, Bingöl ve Elazığ depremlerinde çalıştığımız çok uzman bir ekibimiz var. Onlarla birlikte ihtiyaçları karşılamaya başladık. Tecrübelerimizden, hızla çocukların ve kadınların hijyen ihtiyacını biliyorduk. Bu sebeple Adıyaman’a Avon’dan gelen destekle ilk çamaşırhane ve duş alanını biz kurduk. Hijyenin ne kadar önemli olduğunu daha sonra herkes anladı ve bu yönde destekler arttı. Orkun Bey’le yaptığımız bir görüşmeden sonra, Hatay’da durumun çok daha kötü olduğunu ve oraya da destek olmak gerektiğine karar verdik. Adıyaman’daki çamaşır makinesi ve kurutma makinelerini Defne ve Samandağ’a göndererek burada çamaşırhane ve duş için alanlar oluşturduk. KAMER olarak Avon’un desteğiyle, Malatya’da, Maraş’ta, Hatay’da ve Adıyaman’da çalıştık. Depremzedelerin rutine dönmesi, bir sıcak çay içmesi, susadığı zaman su bulabilmesi çok önemli. Önce bunları sağlamaya çalıştık. Gıda, hijyen, giyim, barınma, psikolojik destek, normalleşme çalışmaları... Her alanda bölgeye destek vermeye çalıştık. Bunları yaparken çocukları da unutmadık, onlarla da iyileşme ve normalleşme üzerine çeşitli aktiviteler yaptık. ‘’
‘BM’in psikoeğitim çalışmasını ilk olarak burada yerelleştirdik’
Nebahat Akkoç, gerçekleştirdikleri psikolojik eğitimlerle ilgili de şunları söyledi: “Burada iki salonumuz var, psikoeğitim çalışması yaparız. Bu Türkiye’de gitgide daha da yaygınlaşacak. İlk BM’in yaptığı, ikinci bizim BM’den yerelleştirdiğimiz bir çalışma. Amaç şu: Felaketten çıkmış, bu kadar zorluklar yaşamış insanların travmalarını tedavi etmek çok zor ve bu kadar kısa sürede mümkün değil. Ama artık vazgeçmişler ya, biz onların yeniden ayağa kalkıp, mücadele edecek gücü yakalamalarını sağlıyoruz. Burada daha ev bark yıkıntılar orta yerde dururken, orada bile bağırışlar, çağırışlar duyuyoruz. Kadına yönelik şiddet yine gündeme geliyor. Çaresizlikten, acizlikten daha fazla birbirlerine bağırmaya başlıyorlar. Birşey yapamayan erkekler hınçlarını kadınlardan çıkarmaya başlıyorlar. Buradan öğrendiğimiz çok önemli bir tespit oldu bu çalışmalardan. Eğer kadınlar çocuklarının aç kalacağını, akşam üşüyeceğini, üstüne giyecek birşey olmadığını, okula gönderemeyeceğini görüyorsa, kendi şiddetini asla umursamıyor. Şiddet başvurusu da yapmıyor, iyileşmek de istemiyor. Bize kızıyor hatta, “Akşam yemek yok, ne anlatıyorsun bana. Ben iki tokat yesem nolur…” Dolayısıyla biz bunu bütün dünyaya duyurmaya çalışıyoruz şimdi. Kadının insan hakları çalışmaları ile insani yardım çalışmaları başabaş gitmeli. Biz Avon’la ilk bunu yaptık. O nedenle çok başarılı olduk. Biz bir aileye gittiğimiz zaman, baktık ki içeride ekmek yoksa, diyoruz ki ben sana ekmeğini alıyorum, sen gel. Önce zaten dolu dolu gıda paketi götürüyoruz. 6 kişilik bir aileyi 2.5 ay kadar doyurabilecek içeriğe sahip. İşte o zaman
o aile, o kadın destek almaya başlıyordu. Çünkü akşama pişirecek yemeği var, onu düşünmesine gerek yok. O nedenle Avon projesi önemlidir. Bütün ekibimiz Adıyamanlı. Onlara şunu söyledik: Giden gitti, sağ kalanları yaşatmak lazım. Dolayısıyla hepsi, depremin ilk günlerinden bu yana, inanılmaz çalışıyorlar. Avon kadınlar konusundaki hassasiyetini burada bir kez daha gösterdi. Kadınlar için bir olduk. Bölgede hâlâ ihtiyaçlar çok fazla ve desteklerin kesintisiz sürmesi çok önemli.”
Bölgede yaşayan temsilcilerimiz 5 yeni satış noktası açtı, 13 bin yeni temsilci depremden sonra Avon’a katıldı.
Avon, depremzede temsilcilerin hem kazanç sağlaması hem de sosyalleşmelerini sağlamak amacıyla kadınlara destek oluyor. Orkun Gül, “İşyerleri yıkılan veya işini kaybedenler, Avon’dan kazanç sağlayabilmek için katalog istiyor, kazançlarını artırmak için dönüş yapıyorlar. Bölgede temsilcilerin özel durumlarından dolayı öncelikle ödeme vadelerini uzattık, ürünleri zarar gören Temsilcilerimizin borçlarını sildik. Liderlerimizin prim alması için aylık beklenen seviye limitlerinde (hedeflerinde) azaltma yaptık. Bölgedeki liderlerimizin kazançlarını koruduk. Satış yapabilen ancak sipariş verememiş Temsilcilerimize ürünler gönderdik. Bölgede 7 satış noktamız mevcuttu. O bölgede mağaza açmak üzerine planlarımız halihazırda vardı. Özellikle deprem sonrası bölge istihdamına ve ticaretine katkı sağlamak adına çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırdık ve 5 satış noktası daha açtık. Ek olarak, bölgeye yakın lokasyonda olan Mersin ve Batman’da da yeni satış noktalarımızı açtık. Depremden sonra 13 bin yeni temsilcimiz ekonomilerine katkı sağlamak için Avon’a katıldı. İnsanların geçimlerini sağlayabilmek adına iş fırsatlarına ihtiyaçları var. Bölgede ihtiyaçlar hala çok fazla” dedi.