SON DAKİKA
Bahar BÜYÜKAHISHA | Bankacılık Çarşamba 26 Haziran 2024 11:32

ATRONMAC GİRİŞİMİ 15 MİLYON TL HEDEFLE KİTLE FONLAMA TURUNA ÇIKTI

Metal endüstrisinin ihtiyaç duyduğu sac işleme makinelerinin üretimini sağlayan Atronmac, fonbulucu platformunda ikinci kez yatırım turuna çıktı. Ekim 2022'de çıktığı ilk yatırım turunda 7,8 milyon TL fona ulaşan girişim şirketi, bu başarının ardından 2023 yılını 1 milyon dolar değerindeki siparişle kapatmış, rakamı Mayıs 2024'te 34 milyon dolar seviyesine yükseltmişti. İkinci yatırım turunda şirket paylarının yüzde 8'inin yatırımcılara arzıyla 15 milyon TL talep eden Atronmac'ın orta vadeli en büyük hedefi BIST Yıldız Pazar'a girerek halka arz olmak.

Atronmac girişimi 15 milyon TL hedefle kitle fonlama turuna çıktı

6,1 milyar dolarlık global makine pazarında faaliyet gösteren Atronmac girişimi, fonbulucu platformunda ikinci kez yatırım turuna çıktı. Girişim şirketi otomobillerden köprülere, havacılıkta kullanılan uçaklardan savunma sanayinde üretilen tanklara kadar pek çok alanda metal endüstrisinin ihtiyaç duyduğu sac işleme makinelerini müşteriye özel tasarımlarla üretiyor. Aynı zamanda bu makinelerin servis, yedek parça ve bakım hizmetlerini veren Atronmac, yurt dışı satışları ile  de ihracatçı statüde konumlanıyor. Orta vadeli en büyük hedefini BIST Yıldız Pazar’a girmek olarak açıklayan Atronmac tarafından üretilen makineler hem Türkiye'de hem de Avrupa'da faaliyette.

Ekim 2022’deki ilk yatırım turunu 2 bin 84 yatırımcının pay almasıyla 7,8 milyon TL finansmana ulaşarak kapatan Atronmac, 4 Haziran Salı günü başlayan ikinci turda şirket paylarının yüzde 8’inin yatırımcılara arzıyla 15 milyon TL fon toplamayı hedefliyor. Ön talep toplama sürecinde 2 bin 234 yatırımcıdan toplamda 18 milyon 634 bin 548 TL bildirim alan girişim, ön yatırım talebi oluşturarak yatırım turunun ilk 20 iş günü içerisinde en az bildirdiği ön talep tutarı kadar yatırım yapan yatırımcılara, yüzde 10 ilave bedelsiz pay verecek. Ayrıca turun ilk beş iş günü içerisinde EFT veya kredi kartı ile yatırım yapan yatırımcılara ön yatırım talebi yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın yüzde 20 ilave bedelsiz pay dağıtımı yapılacak.  

2023 yıl sonunda 1,2 milyon TL net kar elde etmeyi başardı

Atronmac, 2022 yılında başladığı AR-GE ve tasarım çalışmalarını 2023 yılı içerisinde 1.000 metrekarelik fabrika ortamına taşıyarak üretime geçti. Yine 2023 yılı içinde Teknoloji ve Sanayi Bakanlığından 8,7 milyon TL  yatırım teşviki, KOSGEB’den 195 bin TL  hibe alan girişim; ikinci turda toplanacak fon büyüklüğüne bağlı olarak Teknoloji ve Sanayi Bakanlığının özel bir programına başvurarak teşvik miktarını 100 milyon TL seviyesine yükseltmeyi planlıyor. 2023 yılını 1 milyon dolar değerindeki siparişle kapatan  girişim şirketi, rakamı Mayıs 2024 itibariyle 34 milyon dolar seviyesine yükseltti. İkincil pay piyasasında en çok işlem gören firmalardan biri olan Atronmac 2023 yılı sonunda 1,2 milyon TL net kar açıklamıştı.

Önümüzdeki beş yıl içerisinde 30 milyar dolar ihracat öngörüyor

Şirket hedefleri hakkında bilgi veren Atronmac Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucu Ortağı Kubilay Baydar, “Global makine pazarı 6,1 milyar dolarlık büyüklüğe sahip. Bu pazar içerisinde Türkiye’nin son beş yıllık ortalama ihracat verisi 450 milyon dolar olarak ölçümlenmiş durumda. Atronmac olarak  önümüzdeki beş yıl içerisinde 30 milyar dolar yani yüzde 6’lık ihracat payını elde edeceğimizi öngörüyoruz. Şirket olarak en büyük hedefimiz, Atronmac’ı halkın fabrikası haline getirmek. Onun da yolunun Borsa İstanbul ’dan (BIST) geçtiğine inanıyoruz. Türkiye’deki büyük rakiplerimizin 50 yılda yapamadıklarını, yatırımcılarımızın da desteğini arkamıza alarak önümüzdeki beş yılda yapacağımıza yönelik inancımız ve motivasyonumuz büyük. Yeni kampanyamızla elde edeceğimiz fonla şirketimizin üretim imkanlarını genişletecek, Avrupa ve ABD ‘de şubeleşerek ara hedeflerimiz hayata geçireceğiz” diye konuştu.

ABONE OL