Dolar $
32.83
%-0.07 -0.02
Euro €
35.59
%-0.18 -0.06
Sterlin £
42.37
%-0.23 -0.1
Çeyrek Altın
4165.7
%-0.32 -13.21
SON DAKİKA
Serpil PORTAKAL | İŞ DÜNYASI Salı 23 Temmuz 2024 11:58

ASKON GENEL BAŞKANI AYDIN'DAN AVRUPA'NIN AVRUPA'NIN ORTASINA YATIRIM ÇAĞRISI

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON), yurtiçi ve yurtdışı şube başkanları ve temsilcileri ile Bosna-Hersek'te ASKON 12 Dönem 3 Başkanlar Toplantısı ve İş Seyahati programı düzenledi. Bosna-Hersek temaslarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, Türk firmalarına çağrıda bulunarak finansmana erişim hususunda sıkıntı yaşamadan Avrupa'nın ortasında yatırım ortamı olduğunu ve bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini söyledi.

ASKON Genel Başkanı Aydın'dan Avrupa'nın Avrupa'nın ortasına yatırım çağrısı
ASKON 12 Dönem 3 Şube Başkanları Toplantısı dolaysıyla Bosa-Hersek’te bir dizi temaslarda bulunan ASKON Heyeti sırasıyla Uluslararası Saraybosna Üniversitesini ziyaret ederek Rektör Prof.Dr. Ahmet Yıldırım ve Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçiliğini ziyaret ederek Büyükelçi Sadık Babür Girgin ile görüştü. Heyet ayrıca Aliya İzzet Begoviç Şehitliği’ni ve yerel esnafı ziyaret etti.

Temaslar sonrası Bosna-Hersek’e yatırım çağrısında bulunan ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti;

Avrupa pazarı için Avrupa’nın ortasında yatırım fırsatı

Bosna-Hersek ile Avrupa Birliği (AB) arasında 2008 yılından bu yana “Ticaret ve Ticaretle Alakalı Konularda Geçici Anlaşma” kapsamında, Bosna Hersek ile AB arasında bir serbest ticaret bölgesi tesis edildiğine değindi. Bu bağlamda, Bosna Hersek menşeli ürünlerin AB piyasasına girişi ve AB’nin Bosna Hersek’e ihracatında 1 Haziran 2015 tarihi itibariyle yürürlüğe giren İstikrar ve İşbirliği Anlaşması çerçevesinde tercihli sistem uygulandığını belirterek bu anlaşmaların çok önemli olduğunu belirtti. ASKON Genel Başkanı Aydın, çok sayıda Bosna-Hersek vatandaşı Türkiye’de eğitim görmekte. Bunun yanı sıra akrabalık bağları ve geçmişten bugüne köklü bağlantılarımızın olduğu bir ülke olarak Bosna-Hersek yabancılık çekmeyeceğimiz bir ortam. Ayrıca ülkemizin en büyük kamu bankalarından biri de çok güçlü bir şekilde burada Türkiye’den gelecek yatırımlardan finansmana erişim noktasında destek verebilecek konumda. Türk ürünlerinin Bosna Hersek’te diğer ülke ürünlerine karşı avantajı, çok sayıda Bosna Hersek vatandaşının öğrencilikleri ya da Türkiye’deki akrabalarını ziyaretleri sırasında Türk ürünleri ile 10 / 25 T.C. Ticaret Bakanlığı, 2024 tanışmış olmalarıdır. Türkiye’nin ünlü markalarının halihazırda Saraybosna başta olmak üzere ülkenin çeşitli şehirlerinde mağazaları bulunmaktadır. Bosna Hersek ile 1 Temmuz 2003 tarihinde imzalanmış olan Serbest Ticaret Anlaşması bu ülke ile olan karşılıklı ticaretimizi arttırmamız açısından çok önemli bir vasıtadır. Söz konusu anlaşma uyarınca ayrıca aramızda ticarette gümrük ve eş etkili vergiler 2007 yılından itibaren sıfırlanmıştır. Özellikle Avrupa pazarına açılmak isteyen firmalarımız finansmana erişim, gümrük ve eş etkili vergiler gibi avantajları kullanarak Bosna-Hersek’te yatırım yapmalı. Bu fırsatı kaçırmamalı.
ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR