Dolar $
33.07
%-0.02 -0
Euro €
35.98
%0.11 0.04
Sterlin £
42.63
%-0.02 -0
Çeyrek Altın
4131.92
%0 0
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Pazartesi 29 Temmuz 2024 16:01

AŞIRI SICAKLAR İSPANYA'NIN KİTLE TURİZMİ ENDÜSTRİSİ İÇİN 'GERÇEK BİR RİSK' OLUŞTURUYOR'

Üst düzey bir halk sağlığı danışmanı, artan sıcaklıklar ve daha sık görülen sıcak hava dalgalarının ülkenin en popüler kıyı destinasyonlarını vurması nedeniyle iklim acil durumunun İspanya'nın geleneksel kitle turizmi modeli için "gerçek bir risk" oluşturduğu uyarısında bulundu.

Aşırı sıcaklar İspanya'nın kitle turizmi endüstrisi için 'gerçek bir risk' oluşturuyor'

İspanya Sağlık Bakanlığı Sağlık ve İklim Değişikliği Başkanı Héctor Tejero, iklim acil durumunun giderek daha belirgin hale gelen fiziksel etkilerinin, bakanlığın İngiliz Büyükelçiliği ile “savunmasız” turistleri sıcakla başa çıkma konusunda en iyi şekilde nasıl eğitebilecekleri konusunda görüşmelere başlamasına neden olduğunu söyledi.

İklim acil durumunun gelecekte İspanya'nın bazı bölgelerinde turizmin yok olmasına yol açıp açmayacağı sorusuna Tejero şu yanıtı verdi "Bu gerçek bir risk çünkü İspanya'nın büyük güneş ve kum turizm bölgeleri  iklim değişikliğinin etkisinin İspanya'da en büyük olacağı yerler; yarımadanın güneyi ve doğusu gibi yerler, temelde Akdeniz kıyıları. Turizmin en yoğun olduğu bölgelerin daha fazla sıcak hava dalgası ve çok daha sıcak geceler nedeniyle daha az yaşanabilir hale gelmesi gibi kesin bir risk var."

Tejero bu tür koşulların turistleri caydırabileceğini ya da ünitelerin daha uzun süre açık kalması gerekeceğinden otellerin klima maliyetlerini artırabileceğini de vurguladı ve ekledi:

“Turizmin iklim değişikliği nedeniyle risk altında olan pek çok sektörden biri olduğunu söyleyebilirim. Belirli bölgelerde gerginliklere neden olmasının yanı sıra, kendisini yaklaşmakta olan iklimsel gerçekliğe adapte etmesi gerekiyor. Bu nedenle turizm sektörünü adapte etmemiz, azaltmayı düşünmemiz ve iklim değişikliğinin etkilerini daha da kötüleşmeden hafifletmeye çalışmamız gerekiyor. Ancak İspanya iklim değişikliğine karşı en savunmasız AB ülkesidir ve bu durum kısa vadede değişmeyecektir."

Sekiz yıl önce yayınlanan bir İspanyol hükümet raporu, değişen iklimin İspanya'nın turizm endüstrisini dramatik bir şekilde değiştirebileceğini, plajları aşındırabileceğini, ulaşım sistemlerini sular altında bırakabileceğini, sezonun en yoğun döneminde su sıkıntısına neden olabileceğini ve kayak merkezlerini kapanmaya zorlayabileceğini öngörüyordu.

Raporda, 2080 yılına kadar kuzey Avrupa'dan gelen turizmin, artan sıcaklıkların insanları evlerinde tatil yapmaya teşvik etmesi nedeniyle 2004 yılındaki seviyesinden yüzde 20 oranında düşebileceği tahmin ediliyordu.

 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR