Dolar $
32.86
%-0.26 -0.08
Euro €
35.11
%-0.59 -0.2
Sterlin £
41.5
%-0.87 -0.36
Çeyrek Altın
3982.11
%-1.08 -43.06
SON DAKİKA
Haber Merkezi | Teknoloji Pazartesi 17 Haziran 2024 21:43

APPLE'A 50 MİLYON DOLARLIK DEV CEZA!

Avrupa Birliği tarafından Apple 'a Dijital Pazar Yasası kapsamında suçlama yapıldı, günlük 50 milyon dolar'a kadar para cezası!

Apple'a 50 milyon dolarlık dev ceza!

Mart ayında Avrupa Komisyonu, Apple ‘ın alternatif uygulama mağazaları için belirlediği yeni ücret yapısına ilişkin bir soruşturma başlattığını duyurdu. Apple’ın, geliştiricilerin App Store dışındaki tekliflere yönlendirdiği kullanıcılar için “Çekirdek Teknoloji Ücreti” alması ve ödeme işlemcisini kullanmaları durumunda ek %3’lük bir ücret talep etmesi, bu soruşturmanın sebebi. Bu tür ücretlerin geliştiricilere dayatılması, AB’nin Dijital Pazar Yasası’nı (DMA) ihlal edecek.

Bu durum, bir teknoloji şirketinin ilk kez DMA temelinde suçlanması anlamına geliyor. DMA, bu yılın başlarında yürürlüğe girdi ve teknoloji devlerinin rekabeti engelleyici uygulamalarını denetlemeyi amaçlıyor. Konuya yakın kaynaklara göre, suçlamaların birkaç hafta içinde açıklanması bekleniyor. Apple, uyumsuzluk nedeniyle küresel günlük cirosunun %5’i kadar, yani günlük yaklaşık 50 milyon dolar para cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Apple’ın yeni ücret yapısı, alternatif uygulama mağazalarına yönelik geliştirici ücretlerini kapsıyor. Geliştiriciler, App Store dışındaki satışlara yönlendirme yaptıklarında Apple’a “Çekirdek Teknoloji Ücreti” ödemek zorunda kalıyor. Ayrıca, Apple’ın ödeme işlemcisini kullandıklarında ek %3’lük bir ücret ödenmesi gerekiyor. Bu uygulamalar, AB’nin rekabeti koruma ve pazarın adil işleyişini sağlama amacındaki Dijital Pazar Yasası’na aykırı bulunabilir. Apple’ın günlük 50 milyon dolara kadar para cezasıyla karşı karşıya kalma riski bulunuyor evet, ancak bu kesin bir sonuç değil. Şirket, Avrupa Komisyonu’nun ön bulgularını açıklamasının ardından uygulamalarını düzeltmek için adımlar atabilir.

Bu düzeltmeler, Apple’ın para cezasından kaçınmasını sağlayabilir. Apple, bu tür bir düzenlemeye tabi tutulursa, diğer büyük teknoloji şirketleri için de bir emsal teşkil edebilir ve dijital pazarların daha rekabetçi hale gelmesi sağlanabilir. Apple’ın, Avrupa Komisyonu’nun Dijital Pazar Yasası kapsamındaki suçlamalarına nasıl yanıt vereceği merakla bekleniyor. Şirket, uygulama geliştiricileri ve kullanıcıları için daha adil bir ücret yapısı oluşturarak yasal uyum sağlamaya çalışabilir.

ABONE OL