AOSB'DEN
Endüstriyel ekonomide üretim, kullanım ve imha süreci yerine "dönüşümü ve yeniden dönüşümü esas almayı" ifade eden döngüsel ekonomi dönemine ayak uyduran ve bu yönde çeşitli projeleri hayata geçiren Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, sanayicisine sunduğu sorunsuz üretim imkanlarının yanı sıra "Yeşil Adımlarla" öne çıkıyor.
AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, günümüz dünyasında karlılığın artık kaynakların mümkün olduğu kadar geri dönüşümden kazanılması ve atıkların yine mümkün olduğu kadar yeni kaynaklara dönüşebilmesiyle ölçülmeye başladığını ifade etti. Tıpkı karlılık gibi ekonomik büyümenin de artık sadece finansal verilerle ölçülmediğini ifade eden Bölge Müdürü Akpınar, daha adil, kapsayıcı ve sürdürülebilir stratejiler; ekolojik ayak izi daha az olan yatırımların önem kazandığını vurguladı.
İklim krizine karşı daha yaşanabilir bir dünya inşa etmek, sistemi insancıl bir şekilde dönüştürmek için önümüzde üzerinde uzlaşı sağlanmış yol haritaları bulunduğunu, bunlardan en önemlisinin ise Avrupa Yeşil Mutabakat olduğunu belirten Akpınar, “Türkiye’nin en büyük ticaret partneri olan AB’nin çevresel problemleri tek başına çözemeyeceğinden hareketle iş birliği içinde olduğu ülkelerden de Yeşil Mutabakat kapsamında birtakım kriterlere uymasını bekleyecektir” dedi. Akpınar, AOSB Bölge Müdürlüğü olarak, Yeşil Mutabakatın ilk adımlarını attıklarını, 2021 yılı içinde geniş kapsamlı iki çalıştay düzenlediklerini ifade etti.
‘Sıfır atık’ belgesine sahibiz
İsrafın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşumunun minimize edilmesini, atığın kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi ile bugüne kadar 21.169,438 ton atığı değerlendirip, geri kazanımını sağladıklarını anlatan Akpınar, şöyle devam etti; “Atık su proses aykırılığı bir önceki yıla oranla azalan firmalarımızı ödüllendirerek teşvik ederken, Atık Su Tesislerimizin kapasitesini de yükseltiyoruz. Bu kapsamda, hidrolik kapasitesini %25 arttırıp, 90.000 m³/güne çıkaran yatırımımız tamamlandı. Bu yılın ilk çeyreğinden itibaren tesislerimizde günlük 90 bin metreküp atık su arıtabileceğiz.”
AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, her projesinde çevreye ve doğaya saygılı adımlar atan AOSB Bölge Müdürlüğü olarak; sürdürülebilir üretim anlayışından hareketle artan enerji ihtiyacını çevreci yöntemlerle karşılamak üzere GES Projesini hayata geçirirken, katılımcılarını da bu konuda teşvik ettiklerini, bölgede GES yatırımlarının art arda yükseldiğini ifade etti.
Doğaya ve çevreye saygı
Doğaya ve çevreye saygılı bir OSB olduklarını, 1.290 hektarlık bölge alanının yüzde 10’luk kısmının yeşil alanlardan oluştuğu bilgisini paylaşan Ersin Akpınar, bu konudaki çalışmalarını ise şöyle özetledi; “Bölgemiz; Yeşil OSB olma yolunda emin adımlarla ilerliyor, çevre dostu projeleri hayata geçirirken, katılımcılarını da bu yönde teşvik ediyor. 1.550.000 metre kare peyzaj alanı bulunan Bölgemizde; hava kirliliğini azaltmak öngörüsüyle bitkilendirme yapılacak alanlara havadaki tozların büyük bir kısmını emen ibreli ağaçlar ile CO₂ depolama kapasitesi daha yüksek geniş yapraklı ağaçların dikimini tercih ediyoruz.”
Akpınar, ağaçlar ve otsu bitkilerle bitki örtüsünü zenginleştirdiklerini, her yıl binlerce fidanı toprakla buluşturduklarını, son 5 yılda 115.983 adet fidan dikiminin yapıldığı Bölgede; yeşil altyapıya destek olarak yağmur sularının yer altında ve toprakta biriktirilmesini hedeflediklerini ifade etti.
AOSB serasında üretim
AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, “Yeşil tutkusu ile kendi seralarımızda ürettiğimiz bitkilerimizle bölgemizi yeşillendirmekle kalmıyor, sanayicilerimizi de teşvik etmek amacıyla bahçelerine dikmek üzere hediye ediyoruz” dedi. Akpınar, bölge saralarında son 5 yılda 26.000 adet bitki yetiştirdiklerini, hedeflerinin bu sayıyı her yıl daha fazla artırmak olduğunu sözlerine ekledi.